Podcast ‘Money Matters’

Over geld en impact

‘Money makes the world go round’. Maar draait geld ook de goede kant op? In deze podcast gaat Social Finance NL op zoek naar het antwoord op de vraag hoe je sociale impact nou het beste kunt financieren.

Iedere aflevering staat een ander thema centraal en gaat Ruben Koekoek samen met wisselende co-hosts Sandra Ballij, Céline Pessers en Björn Vennema in gesprek met politici, investeerders, filantropen, banken, sociaal ondernemers en andere specialisten. Zo spreken zij onder andere met oud-Triodos Marilou van Golstein Brouwers, Sandra Phlippen van ABN AMRO, oud-politicus Aart de Geus en topambtenaar Bernard ter Haar.

Om de week verschijnt er een nieuwe aflevering online, waarin de gast een interessant inkijkje geeft in zijn of haar wereld en er vooral veel over geld en impact wordt gepraat.

#21. Macro impact met microfinanciering

Met Bart van Eyk

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met Bart van Eyk, investments director bij Oikocredit. We hebben het over de rol van microfinanciering op de sociale impact in ontwikkelingslanden. Zo bespreken we of microfinanciering het beste kan worden gedaan door een coöperatie, vragen we ons af of met nieuwe technologie iedereen ‘bankable’ kan zijn en of het “Noorden” het “Zuiden” in de steek heeft gelaten tijdens de coronacrisis. Lees hier de shownotes van de aflevering.

#20. We worden wereldkampioen!

Met Laure Wessemius-Chibrac

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met Laure Wessemius-Chibrac, voorzitter van de Netherlands Advisory Board on impact investing. We hebben het over impact investing in Nederland. Zo bespreken we of impact investeerders wel genoeg samenwerken, vragen we ons af of impact investing het nieuwe normaal wordt en of Nederland al wereldkampioen impact investing is. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog van deze aflevering.

#19. Jouw geld telt!

Met Jasmijn Melse

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met Jasmijn Melse, filantropie adviseur en auteur van het boek ‘Jouw gids door de Goedendoelenjungle’. We hebben het over ‘geefgeld’ van zowel grote als kleine donateurs en hoe je het meeste impact kunt maken met een donatie. Zo bespreken we of een filantroop meer impact kan maken dan een donateur, vragen we ons af of geld weggeven moeilijker is dan geld verdienen en of een goede filantroop in stilte geeft of juist ruchtbaarheid moet geven. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog van deze aflevering.

#18. Grenzeloze impact maken

Met Thami Schweichler

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met Thami Schweichler, oprichter en directeur van Makers Unite, een sociale onderneming die professionele kansen biedt aan nieuwkomers door samen duurzame producten te maken. We hebben het over investeren in sociale impact vanuit de ondernemerskant gezien. Zo vragen we hem of investeerders hem scherp houden, hoe belangrijk de oprichter is voor het succes van de organisatie en of migranten de beste ondernemers zijn. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog van deze aflevering.

#17. Sociaal begint lokaal

Met Bernt Schneiders

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met Bernt Schneiders, directeur van het VSB fonds en oud-burgermeester van o.a. Haarlem. We hebben het over het lokale karakter van sociale impact en welke rol zowel overheid als investeerders daarin spelen. Zo vragen we Bernt of je als directeur van een fonds meer impact kunt maken dan als burgermeester, bespreken we of gemeenten wel voldoende samenwerken met andere financiers in de regio en of investeren in actief burgerschap een goede business case kent. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog van deze aflevering.

Bonusaflevering #2. Prinsjesdag praat

Met Hans Stegeman

Naar de podcast

In deze bonusaflevering gaat Ruben Koekoek in gesprek over een actueel onderwerp. Dit keer is dat Prinsjesdag. Traditiegetrouw werd natuurlijk de Miljoenennota gepresenteerd. We hebben het over wat hem het meeste op aan de miljoenennota. We vragen ons af of de plannen voldoende zijn om aan de eisen van de Urgenda uitspraak te voldoen. Of het nut heeft om 1 miljard aan wonen uit te geven. Drukt extra woningbouw de prijs? En wat moet een nieuw kabinet als allereerste oppakken? Ruben gaat hierover in gesprek met niemand minder dan Hans Stegeman, Chief Investment Strategist bij Triodos Investment Management en tevens columnist bij het Financieele Dagblad.

#16. Is na de Euro ook de natuur te redden?

Met Jeroen Dijsselbloem

Naar de podcast

In deze extra lange aflevering in samenwerking met Leaders in Finance, spreken Ruben Koekoek en Jeroen Broekema niemand minder dan oud-Minister van Financiën en oud-voorzitter van de Eurogroep: Jeroen Dijsselbloem. Het eerste half uur geeft een inkijkje in zijn manier van leiding geven en persoonlijke keuzes op dit vlak. Daarna start het Money Matters gedeelte. Dit keer staat investeren in financieel en natuurlijk kapitaal centraal. Moet de Nederlandse financiële sector meer doen om klimaatverandering en een verlies aan biodiversiteit tegen te gaan? Is het tijd voor een Europese Natuur Bank en is de waarde van natuur eigenlijk in geld uit te drukken? Lees hier de shownotes van de aflevering.

#15. Investeren kun je leren

Met Jamy Goewie

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met Jamy Goewie, voorheen sociaal ondernemer en nu partner bij de Shaping Impact Group. We hebben het over de toegevoegde waarde van impact investing en het verschil tussen doneren en investeren. We bespreken of er voor investeren een grondigere analyse nodig is dan voor doneren, of je in Nederland net zoveel impact kunt maken als in ontwikkelingslanden en vragen ons af of sociaal ondernemers soms niet te sociaal zijn en te weinig ondernemend. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

#14. De groeipijn van de economie

Met Sander Heijne

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met Sander Heijne, journalist en schrijver van het boek Fantoomgroei. We hebben het over het financieren van groei op een manier dat iedereen ervan profiteert. We bespreken of economische groei een voorwaarde is voor een duurzame inclusieve samenleving, of sociaal ondernemers en impact investeerders het antwoord zijn op fantoomgroei en wat de rol van de aandeelhouder is om naar een impact economie te kunnen bewegen. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees hier onze blog over deze aflevering.

#13. Groene impact? Maar natuurlijk!

Met Helen Toxopeus

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Céline Pessers met Helen Toxopeus, onderzoeker bij de Universiteit Utrecht en het Sustainable Finance Lab. We maken een uitstapje naar ‘groene’ impact en bespreken of je kunt investeren in de natuur en of dat ook winstgevend is. We hebben het over het verschil tussen investeringsbeslissingen van de crowd versus die van een bank, vragen ons af of de groei van de economie hand in hand gaat met de natuur en of natuur hét investeringsobject van de toekomst is. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

#12. Op naar de impact economie!

Met Michel Scholte

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Céline Pessers met Michel Scholte, directeur en oprichter van True Price en het Impact Institute. We hebben het over de impact economie: een maatschappij waarbij resultaten voor de samenleving centraal staan. We bespreken het rekenen van echte prijzen, hoe dat de impact economie zou kunnen helpen, of accountants de sleutel zijn naar die impact economie en wat daarin nog de rol is van bestaande AEX bedrijven. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

Bonusaflevering #1.  Een vermogen aan impact

Met Siep Wijsenbeek

Naar de podcast

In deze bonusaflevering gaat Ruben Koekoek in gesprek over een actueel onderwerp. Dit keer het jaarlijkse rapport van Social Finance NL: ‘Een vermogen aan impact’. Het rapport geeft tien tips aan vermogensfondsen om ze te helpen in hun zoektocht naar manieren om meer impact te maken. Want waarom is die scheiding tussen financiële en maatschappelijke winst nog nodig als je ook aan impact investeren kunt doen? Ruben gaat hierover in gesprek met Siep Wijsenbeek, één van de panelleden van het webinar over het rapport en directeur van de branchevereniging van Fondsen in Nederland.  Lees hier de shownotes van de aflevering.

#11. Tijd voor een effectieve overheid!

Met Bernard ter Haar

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met topambtenaar en bestuurslid van Social Finance NL, Bernard ter Haar. Hij was jaren werkzaam bij Financiën, Social Zaken en Werkgelegenheid en nu via ABDTopconsult betrokken bij Binnenlandse Zaken. We hebben het over de rol die overheid speelt bij het investeren in sociale impact. Is de overheid een goede impact investor? Lukt het ooit om de overheid te ‘ontkokeren’?  Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

#10. Van ‘egosysteem naar ecosysteem’

Met Annemieke Roobeek

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met Annemieke Roobeek, hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement, bestuursvoorzitter bij SFNL en eigenaar van adviesbureau MeetingMoreMinds. We blikken terug op het seizoen 1 van Money Matters en laten we de wijze lessen van onze gasten samenkomen in de kernvraag: hoe creëer je een ecosysteem voor het financieren van maatschappelijke verandering? Waarom is dit zo belangrijk en hoe wordt je een ‘webber’? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

#09. Het vermogen om te geven

Met Sandra Jetten

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Céline Pessers met Sandra Jetten, directeur bij het Oranje Fonds. Over de impact die vermogensfondsen met hun vermogen zelf kunnen maken. Hoe maken we nou die stap naar meer investeren in sociale impact? En moeten fondsen meer gaan functioneren als een bedrijf? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

#08. Social Impact Bonds onder de loep

Met Menno Bosma en Hans van de Veen

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met journalisten Menno Bosma en Hans van de Veen. Zij schreven het boek ‘De belofte van de Social Impact Bond’. Is de Social Impact Bond hét financieringsinstrument voor maatschappelijke initiatieven? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over de aflevering.

#07. Impact investing: Doen!

Met Idriss Nor

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met de directeur Participaties van Stichting Doen: Idriss Nor. Over de rol die impact investing en venture capital fondsen spelen bij het financieren van sociale impact. Hoe zorg je nou dat dit meetbaar wordt en is nu het moment voor impact investing om meer mainstream te worden? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over de aflevering.

#06. Overheid en filantropie: olietanker versus speedboot

Met Aart de Geus

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Céline Pessers met Aart de Geus, voorzitter van de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie en oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze keer staat de rol van de overheid en filantropie centraal bij het financieren van sociale impact. Wat zijn de verschillen, maar vooral ook waar kunnen ze complementair zijn? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over de aflevering.

#05. Mega impact met microfinanciering

Met Elwin Groenevelt

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met Elwin Groenevelt, CEO van kredietverstrekker Qredits. Over hoe microfinanciering kan bijdragen aan sociale impact. En over de rol die reguliere banken en ondernemers hierin spelen. Ook als we kijken naar de huidige coronacrisis. Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

#04. Hoe investeren we ons toekomstbestendig uit de coronacrisis?

Met Sandra Phlippen

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema de Hoofdeconoom van ABN AMRO, Sandra Phlippen. Over hoe we ons toekomstbestendig uit de coronacrisis kunnen investeren. Maar ook hoe we sociale impact op thema’s zoals omscholing en schuldenproblematiek kunnen realiseren. Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

Simone Brummelhuis

#03. Gendergelijkheid en eerlijke kansen

Met Simone Brummelhuis

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met de oprichtster van The Next Women en het Borski Fund: Simone Brummelhuis. Over diversiteit, gendergelijkheid en eerlijke kansen voor sociale ondernemers. En natuurlijk het financieren van deze sociale ondernemers. Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

Derk Jan Terhorst

#02. Het financieren van groeiende sociale ondernemingen

Met Derk Jan Terhorst

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij de Chief Financial Officer van Tony’s Chocolonely: Derk Jan Terhorst. Hoe financier je de groei van een sociale onderneming en welke rol speelt de CFO daarin? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

#01. De potentie van impact investing

Met Marilou van Golstein Brouwers

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema een van de grondleggers van de impact investing: Marilou van Golstein Brouwers. Wordt impact investing het nieuwe normaal en wat is de toekomst van impact investing? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.