Podcast Money Matters

Over geld en impact

‘Money makes the world go round’. Maar draait geld ook de goede kant op?  In deze podcast over geld en impact neemt Social Finance NL je mee door het landschap van impact investeren en hoor je het laatste nieuws over de impact economie.

In de eerste 3 seizoenen gaat Ruben Koekoek met wisselende co-hosts op zoek naar hoe je sociale impact het beste kunt financieren. Diverse gasten schuiven aan om deze vraag vanuit verschillende invalshoeken en thema’s te beantwoorden. Zo spreken zij onder andere met oud-Triodos Marilou van Golstein Brouwers, Sandra Phlippen van ABN AMRO, oud-politici Aart de Geus, Jeroen Dijsselbloem en Wouter Bos en topambtenaar Bernard ter Haar.

Vanaf seizoen 4 duikt Money Matters meer de actualiteit in en bespreekt Ruben Koekoek met wisselende panelleden in 20 minuten het laatste nieuws over de impact economie. In een aantal specials schuiven er weer gasten aan waarmee we dieper ingaan op het landschap van impact investeren.

Seizoen 5

#54. Van Verantwoordingsdag naar Impact Dag?

Met Ruben Koekoek en Björn Vennema | 17 mei 2023

Vandaag is het Verantwoordingsdag; de dag waarop de Rijksoverheid en hun ministeries de jaarverslagen presenteren. Ze leggen verantwoording af aan de Tweede Kamer, waarbij de Algemene Rekenkamer nagaat of het geld rechtmatig, doelmatig en doeltreffend is uitgegeven. Ruben Koekoek bespreekt met panellid de belangrijkste conclusies die deze Verantwoordingsdag naar voren zijn gekomen en vragen zich af of Verantwoordingsdag nog wel van deze tijd is. Zijn we al klaar voor een impact dag?

Lees hier de shownotes.

#53. Basisinkomen in Nederland een goed idee?

Met Ruben Koekoek en Sander Heijne | 1 mei 2023

Vandaag is het de Dag van de Arbeid en duikt Money Matters in het onderwerp ‘basisinkomen’. Ruben Koekoek bespreekt met onderzoeksjournalist en schrijver Sander Heijne of de arbeidsmarkt nog steeds de oplossing is om te zorgen dat iedereen genoeg geld heeft. Of moeten we daar andere oplossingen voor zoeken, zoals het basisinkomen? Wat zijn de voors en tegens en wat zijn mogelijke effecten? Jos Verhoeven van Start Foundation geeft zijn visie en Gitte Büch vertelt over een vergelijkbaar principe dat zij met 100weeks heeft toegepast in Afrika: geld geven zonder voorwaarden. Zien Ruben en Sander dit ook als een haalbaar concept in Nederland?

Lees hier de shownotes.

#52. Diversiteit in de impact investing wereld

Met Ruben Koekoek en Jamy Goewie | 17 april 2023

Ruben en Jamy duiken samen in een ingewikkeld maar belangrijk onderwerp: diversiteit en inclusie in de impact investing wereld. We luisteren naar Yonca Braeckman, oprichtster van Impact Shakers over het belang van diversere investeerders en het bestaan van genderbias. Maar naast gender zijn er natuurlijk nog veel meer dimensies van diversiteit die de revue passeren in deze aflevering. Ruben spreekt ook met Lawrence Hasselbaink, Vicepresident Corporate Finance bij ING over zijn ervaring met dit onderwerp binnen de financiële wereld.

Lees hier de shownotes.

#51. Brede welvaart en de rol van sociaal ondernemers

Met Ruben Koekoek en Michel Scholte | 4 april 2023

Het begrip brede welvaart krijgt steeds meer aandacht. Het systeem moet veranderen, inclusiever worden, en meer aandacht hebben voor positieve impact in een bredere zin dan alleen financieel. Tijdens het Social Enterprise overheidscongres kwam dit uitgebreid aan bod. Ruben sprak met wethouder Jeroen Joon over de rol van gemeentes in deze transitie; hoe kunnen zij de sociaal ondernemer ondersteunen en motiveren? Sociaal geograaf Floor Milikowski en sociaal ondernemer Bart de Bart leggen daarnaast ook uit wat de maatschappelijke waarde van een euro kan zijn, als je hem goed uitgeeft. Samen proberen Ruben en Michel antwoord te geven op de vraag: ‘Wat is de rol van sociaal ondernemers in het realiseren van de brede welvaart?’.

Lees hier de shownotes.

#50. Een duurzame businesscase in de textielindustrie?

Met Ruben Koekoek en Jamy Goewie | 14 maart 2023

De textielindustrie moet verduurzamen. Zowel op sociaal niveau als voor de planeet. Maar hoe doe je dat? In de tweede kamer werd hier een rondetafelsessie over gehouden waar Arnoud van Vliet, Head of CSR & Quality bij Zeeman en Femke den Hartog, bestuurslid van Fair Wear Foundation, bij aanwezig waren. Wij stelden hen een aantal vragen. Waarom is de relatie van retailers met producenten zo belangrijk? Wat moet je doen om verantwoord te produceren en je business case rond te kunnen maken?

Lees hier de shownotes.

#49. Sport als oplossing voor maatschappelijke problemen?

Met Ruben Koekoek en Björn Vennema | 19 februari 2023

Tijdens het ABN Amro Open tennistoernooi interviewt Ruben Koekoek oud-toptennissers en toernooidirecteuren Richard Krajicek en Esther Vergeer. Beide hebben een Foundation opgericht met hetzelfde doel: jongeren de kans bieden om te sporten. Hoe heeft sport invloed op de sociale veiligheid van je wijk? Wat moet er gebeuren om de drempel voor mensen met een beperking lager te maken? Samen met panellid Björn Vennema bespreekt Ruben wat voor rol sport speelt in het oplossen van maatschappelijke problemen. En Money Matters zou Money Matters niet zijn, als we het niet zouden hebben over de financiering hiervan.

Lees hier de shownotes.

#48. Hoe financier je een circulaire economie?

Met Ruben Koekoek en Michel Scholte | 9 februari 2023

Tijdens de week van de circulaire economie duikt Ruben Koekoek samen met panellid Michel Scholte in de wereld van circulair ondernemen en financieren. Hoe worden we als land circulair? Hoe ziet een circulaire businesscase eruit, en is dat eigenlijk interessant voor financiers? In CIRCL bespreekt Ruben deze vragen ook met circulair ondernemer Jordy van Osch en experts Hilde Sijbring, medeoprichter van het Circulair Finance Lab en Rob van Willigen, Product as a Servicespecialist van ABN AMRO. Zien zij de circulaire toekomst rooskleurig in?

Lees hier de shownotes.

#47. Wat gaat Fairphone doen met 49 miljoen?

Met Ruben Koekoek en Noud Tillemans | 2 februari 2023

In deze aflevering spreekt Ruben Koekoek met Noud Tillemans, CFO en managing director van Fairphone. Deze week ontving het Amsterdamse duurzame telefoonmerk een investering van €49 miljoen en daar wil Ruben natuurlijk alles over weten. Zo vraagt hij zich af of het niet moeilijk was om in deze tijd financiers aan te trekken, hoe dat gelukt is en wat de plannen zijn met het opgehaalde geld. Ook spreekt Ruben met een van de investeerders: ABN AMRO. Hoe zien zij deze investering en wanneer zijn zij tevreden?

Lees hier de shownotes.

#46. De Health Impact Bond als oplossing voor betaalbare zorg?

Met Ruben Koekoek en Björn Vennema | 19 januari 2023

In deze aflevering bespreken Ruben Koekoek en Björn Vennema  resultaatgericht financieren binnen de zorg aan de hand van de recent gelanceerde Health Impact Bond ‘Stevig Staan’ op het thema valpreventie. Is een dergelijke constructie dé oplossing om zorg betaalbaar te houden? Natuurlijk leggen we uit hoe de structuur van dit project in elkaar zit, maar we staan ook stil bij de mogelijke werking van impact bonds binnen de zorg en kijken we vooruit. Ook spreekt Ruben met Niels van Herpen, innovatiemanager bij VGZ, over het huidige Nederlandse stelsel en het nut van preventie binnen de zorg.

Lees hier de shownotes.

Seizoen 4

#45. Wordt 2023 het doorbraakjaar voor duurzaam financieren?

Met Ruben Koekoek en Sandra Phlippen | 21 december 2022

In deze laatste aflevering van 2022 blikken Ruben Koekoek en Sandra Phlippen terug op het afgelopen jaar en kijken ze vooruit naar 2023. Er is weer een hoop gebeurd de afgelopen tijd. We hebben een klimaattop gehad, de COP27 in Egypte. Duurzaamheid staat hoog op de agenda. Toch ontbreekt het nog aan concrete afspraken om de doelstellingen voor 2030 te behalen en was er dit jaar een terugslag van ESG-investeringen. Maar de tijd begint de dringen. Komend jaar moet daar toch echt verandering in komen. Daarom beantwoorden we in deze aflevering de centrale vraag: Wordt 2023 het doorbraakjaar voor duurzaam financieren? Lees hier de shownotes.

#44. Inflatie funest voor sociaal ondernemers?!

Met Ruben Koekoek en Jamy Goewie | 12 december 2022

In deze aflevering spreekt Ruben Koekoek met Jamy Goewie over de impact van inflatie op sociaal ondernemers. De inflatiecijfers en energieprijzen zijn torenhoog. Dat heeft niet alleen impact op de consument, maar ook ondernemers trekken aan het kortste eind. Kopen consumenten steeds bewuster of vallen ze terug op zo goedkoop mogelijk? En is inflatie daarmee funest voor sociaal ondernemers?! Lees hier de shownotes.

#43. Is Black Friday nog van deze tijd?

Met Ruben Koekoek en Michel Scholte | 24 november 2022

In deze aflevering praten Ruben Koekoek en Michel Scholte over de impact van Black Friday. Met enorme kortingen wordt de consument verleidt tot grootschalig inkopen. Een principe dat totaal niet aansluit op de impact economie. Als voorproefje van het ‘True Price Festival’ bespreken we initiatieven die beter zouden passen bij de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Maar kunnen mensen de dagelijkse boodschappen wel betalen met een ‘true price’? Moeten we met z’n alle consuminderen? En tot slot geven we antwoord van de centrale vraag van de aflevering: Is Black Friday nog van deze tijd? Lees hier de shownotes.

#42. Kan impact investeren de stad veranderen?

Met Ruben Koekoek en Michel Scholte | 16 november 2022

In deze aflevering praten Ruben Koekoek en Michel Scholte na over Impact Fest: het grootste impact festival in Europa waar sociaal ondernemers, investeerders en beleidsmakers samenkomen om de toekomst van impact te bespreken en welke oplossingen we met elkaar kunnen creëren om prangende sociale vraagstukken op te lossen. De gemeente Den Haag richt zich daarbij op impact investeren in stad: waarom wordt een stad beter van impact investors? Kan een stad het investeringslandschap bepalen of zijn er andere spelers die dit doen? En kan impact investeren de stad veranderen? Lees hier de shownotes.

#41. Hebben alleen groene banken nog bestaansrecht?

Met Jeroen Rijpkema | 31 oktober 2022

In deze aflevering zit Ruben Koekoek niet met een vast panellid aan tafel, maar hebben we weer eens een bijzondere gast uitgenodigd: Jeroen Rijpkema, CEO van de Triodos Bank én bestuurslid van Social Finance NL. We bespreken hoe de Triodos Bank zich onderscheidt van andere banken, hoe de bank haar duurzaamheid waarborgt en geven antwoord op de vraag: hebben alleen groene banken nog bestaansrecht? Lees hier de shownotes. Of lees onze blog over de aflevering.

#40. Leidt de populariteit van impact investing tot greenwashing?

Met Ruben Koekoek en Jamy Goewie | 19 oktober 2022

In deze aflevering praten Ruben Koekoek en Jamy Goewie na over de Global Impact Investing Network (GIIN) Investor Forum. Tijdens het Forum kwam onder andere de groeiende populariteit van impact investing aan bod. Maar als we nou dieper ingaan op de groeicijfers, hebben we het dan écht over impact investing of zijn er nog teveel bedrijven die aan impact washing en in het verlengde daarvan green washing doen? Lees hier de shownotes.

#39. Hoe kunnen bedrijven (beter) sturen op de brede welvaart?

Met Ruben Koekoek en Michel Scholte | 4 oktober 2022

In deze aflevering praten Ruben Koekoek en Michel Scholte na over het Nationale Congres Brede Welvaart. Hoe kunnen bedrijven nou beter sturen op andere indicatoren dan alleen maar de financiële cijfers? Wat is er daarvoor nodig en wat zijn de belangrijkste take-aways van het congres? Ook Jan-Peter Balkenende en Tjeerd Krumpelman geven hun visie en organisator Werner Schouten komt met een concreet voorstel: de Chief Value Officer? Lees hier de shownotes.

#38. Staat met deze miljoenennota niemand in de kou deze winter?

Met Ruben Koekoek en Michel Scholte | 20 september 2022

In deze aflevering bespreekt Ruben Koekoek met Michel Scholte de Miljoenennota die op Prinsjesdag gepresenteerd is. Het kabinet gaat dan wel fors investeren in de koopkracht, toch vragen Ruben en Michel zich af of er met deze miljoenennota niemand in de kou komt te zitten deze winter. En zit er ook iets in voor de langere termijn? Wordt het niet tijd om van koopkracht naar impact kracht te gaan? Lees hier de shownotes.

#37. Zit er toekomst in de Social Impact Bond?

Met Ruben Koekoek en Björn Vennema | 18 september 2022

Money Matters is terug! En in een iets anders jasje. Met wisselende panelleden probeert Ruben Koekoek een prangende vraag over een actuele kwestie uit de impact economie te beantwoorden. In deze aflevering bespreekt hij met Bjorn Vennema de toekomst van de Social Impact Bond. Na een bezoek aan de jaarlijkse Social Outcomes Conference in Oxford zijn ze weer helemaal up-to-date op het gebied van resultaatfinanciering en de laatste stand van zaken rondom Social Impact Bonds in Europa. Zijn ze nog steeds zo enthousiast of worden ze toch wat kritischer? Lees hier de shownotes.

Seizoen 3

#36. De hikers van het impact pad

Met Annemieke Roobeek | 7 juli 2022

In deze slotaflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met Annemieke Roobeek, hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement, bestuursvoorzitter bij SFNL en eigenaar van adviesbureau MeetingMoreMinds. We blikken terug op het derde seizoen van Money Matters. Wie van de gasten is ons bijgebleven? Welke aflevering heeft het meeste indruk gemaakt? En welke initiatieven die langskwamen in het derde seizoen kunnen een uitweg bieden uit de meervoudige crisis waar we nu inzitten? Lees hier de shownotes. Of lees onze blog over de aflevering.

#35. Impact and the City

Met Ellen Oetelmans | 23 juni 2022

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Anna Verkaik met Ellen Oetelmans, co-oprichtster en programma manager van Amsterdam Impact, een initiatief om het ecosysteem van impact ondernemerschap te versterken. We hebben het over de impact economie en de rol die gemeenten daarin spelen en blikken we terug op een aantal bevindingen uit ons rapport ‘Impact and the City’ wat we dit jaar uitbrachten.  Is de impact economie is het antwoord voor het grote begrotingstekort in gemeenten? En moeten gemeenten radicaal anders gaan werken om gebruik te maken van het impact ecosysteem?
Lees hier de shownotes. Of lees onze blog over de aflevering.

#34. Met het KIT is Nederland SDG-fit

Met Mark Schneiders | 9 juni 2022

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Anna Verkaik met Mark Schneiders, CEO van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Het KIT is een onafhankelijk kennis- en opleidingscentrum gericht op de Sustainable Development Goals (SDGs). We hebben het dan ook over de haalbaarheid SDGs en hoe het KIT hieraan bijdraagt. Gaan we, ondanks een trage start, de SDG-doelen nog halen? En blijkt het verlies van subsidie voor het KIT uiteindelijk een ‘blessing in disguise’? Lees hier de shownotes. Of lees onze blog over de aflevering.

With Michael Grossman | 26 May 2022

In this episode Ruben Koekoek and co-host Björn Vennema speak with Michael Grossman, Managing Director of Investments at Social Finance US. The topic of today is ‘career impact bonds’ and the role of Social Finance US in the Google Career Certificates Fund (GCCF). What is a career impact bond and how is it used in the GCCF? Why is Google involved? Does the GCCF lead to system change in the US and can we apply this in the Netherlands?  The show notes can be found here. Or read our blog about this episode.

#32. Grote stappen naar een kleine voetafdruk

Met Barbara Baarsma | 12 mei 2022

#33. Changing the paradigm for employment

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met Barbara Baarsma, CEO van de Rabo Carbon Bank. De Carbon Bank ontwikkelt samen met boeren projecten voor CO2-opslag in de bodem en in bomen. Deze opslag kan in de vorm van CO2-credits verkocht worden aan bedrijven die hun uitstoot willen verlagen of compenseren. In de aanloop naar het jaarlijkse Corporate Power evenement van De Dikke Blauwe, geeft Barbara ons een voorproefje van haar lezing  tijdens het evenement op 2 juni. We hebben het over het financieren van een klimaat neutrale wereld. Kan kooolstof werken als valuta? En is het verdienmodel van de traditionele boer inmiddels onhoudbaar geworden? Lees hier de shownotes. Of lees onze blog over de aflevering.

#31. De aandeelhouder wint

Met Mark van Baal | 28 april 2022

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Céline Pessers met Mark van Baal, oprichter van Follow This. Met Follow This verenigt hij aandeelhouders om zo druk uit te kunnen oefenen tijdens de aandeelhoudersvergaderingen van oliemaatschappijen om te verduurzamen. We hebben het over shareholder activism, dus hoe een activistische aandeelhouder het verschil kan maken. Hoe gaat Follow This te werk? Lopen aandeelhoudersbelangen en klimaatbelangen parallel? En kan aandeelhouders activisme op meer terreinen worden ingezet? Lees hier de shownotes. Of lees onze blog over de aflevering.

Bonusaflevering #4. Een sociaal nieuwkomersbeleid voor Oekraïners

Met Renée Frissen | 19 april 2022

In de bonusafleveringen gaat Ruben Koekoek in gesprek over een actueel onderwerp. Dit keer is dat de vluchtelingenstroom die op gang is gekomen door de oorlog in Oekraïne. Ruben gaat hierover in gesprek met Renée Frissen, oprichter en directeur van Open Embassy. OpenEmbassy zorgt dat nieuwkomers zinnig, gelijkwaardig en vlot hun weg in Nederland kunnen vinden. Maar hoe doen ze dat precies? Wat zijn voorwaarden voor een succesvolle integratie? En kost het ons geld of levert het ons geld op? Lees hier de shownotes.

#30. Sociaal ondernemerschap op het wereldtoneel

Met Carolien de Bruin | 14 april 2022

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met Carolien de Bruin, hoofd van de Covid Response Alliance voor Sociaal Ondernemers bij het World Economic ForumOok is Carolien founder van C-Change, waarmee ze verschillende actoren samenbrengt en mobiliseert om impact te maken. We hebben het over de rol van het World Economic Forum in het investeren in sociale impact en hoe zij bijdragen aan het financieren van de Sustainable Development Goals. Wordt de rol van het World Economic Forum in de wereldeconomie overschat? En zijn de SDGs in 2030 nog haalbaar na de coronacrisis? Lees hier de shownotes. Of lees onze blog over de aflevering.

#29. Meer effect? Investeer direct

Met Jeroen de Lange | 31 maart 2022

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Jamy Goewie met Jeroen de Lange, oprichter van 100weeks. Zijn platform richt zich op een nieuwe manier directe financiële hulp voor vrouwen in Afrika die in extreme armoede leven. Jeroen geeft ons een inkijkje in zijn werkwijz. Hoe haalt 100weeks vrouwen duurzaam uit armoede? Hoe werkt de financiering van het platform? En kunnen we in Nederland iets leren van het direct giving concept waar 100weeks gebruik van maakt? Lees hier de shownotes. Of lees onze blog over de aflevering.

#28. Investeren in Europa, juist nu

Met Els Sweeney-Bindels | 17 maart 2022

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met Els Sweeney-Bindels, hoofd van de Europese Investeringsbank (EIB) in Amsterdam. We hebben het over het financieren van sociale impact vanuit Europees perspectief. Natuurlijk bespreken we de situatie in Oekraïne en de Europese financiële steun die hiervoor nodig is. Ook hebben we het over Europa en de klimaatcrisis en vragen we ons af of Nederland voldoende gebruik maakt van Europees geld als het gaat om het financieren van sociale impact. Lees hier de shownotes.

#27. De financiële sector in het groen

Met Marleen Janssen Groesbeek | 3 maart 2022

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Anna Verkaik met Marleen Janssen Groesbeek, lector sustainable finance bij Avans Hogeschool. Als journaliste en onderzoeker publiceerde ze meerdere boeken over duurzaam ondernemen en de financiële sector. Het verduurzamen van de financiële sector staat dan ook centraal in deze aflevering. Is die financiële sector de sleutel naar een duurzaam bedrijfsleven? En moet dit worden afgedwongen of vanuit de sector zelf komen? Lees hier de shownotes. Of lees onze blog over de aflevering.

#26. Economie = ecologie

Met Kees Klomp | 17 februari 2022

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met Kees Klomp. Hij zet zich als consultant, spreker, docent en ondernemer in voor de betekeniseconomie. Uiteraard staat dit onderwerp centraal in deze aflevering. Wat betekent het voor onze maatschappij als we economie op een andere, meer ecologische manier gaan benaderen? We bespreken hoe we de economie in het onderwijs moeten aanpakken en vragen we ons af of het niet tijd wordt dat de economie gaat krimpen. Lees hier de shownotes. Of lees onze blog over de aflevering.

#25. Sociaal investeren maakt de cirkel rond

Met Jasper Snoek | 3 februari 2022

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met Jasper Snoek, directeur Impact Investing bij Fair Capital Partners.We hebben het over investeren in een circulaire economie. Waarom is dit nodig? Hoe gaat het in zijn werk? En wat zijn de verschillen tussen een regulier en een circulair verdienmodel? Ook geeft Jasper ons een inkijkje in een investering die hij met Fair Capital Partners heeft gedaan in De Clique, een bedrijf dat groene reststromen omzet in bruikbare producten. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog van de aflevering.

#24. Investeren in NL

Met Wouter Bos | 20 januari 2022

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Jamy Goewie met Wouter Bos, oud-politicus en nu CEO bij Invest-NL. Er is net een nieuw kabinet, dat aardig wat geld uittrekt voor de grote, sociale vraagstukken. Een mooi moment om het te hebben over de rol van publieke en private partijen bij het investeren in maatschappelijke impact. Zo bespreken we of Invest-NL de Nederlandse Impact Investeringsmarkt naar een hoger plan kan tillen en of de rol van de overheid bij innovatie en groei wordt onderschat. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog van de aflevering.

Seizoen 2

#23. Op naar een impactvol 2022!

Met Annemieke Roobeek | 23 december 2021

In deze slotaflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met Annemieke Roobeek, hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement, bestuursvoorzitter bij SFNL en eigenaar van adviesbureau MeetingMoreMinds. We blikken terug op het tweede seizoen van Money Matters en aan de hand van drie stellingen evalueren we de rijke kennis en wijze adviezen van onze gasten. Zo bespreken we of economische groei nog wel een bijdrage levert aan het oplossen van maatschappelijke problemen, of Nederland koploper is bij het creëren van een ecosysteem voor maatschappelijke financieringen. En we eindigen met de vraag of 2022 een geweldig jaar wordt. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog van de aflevering.

Bonusaflevering #3. Is het regeerakkoord sociaal?

Met Hans Stegeman |16 december 2021

In de bonusafleveringen gaat Ruben Koekoek in gesprek over een actueel onderwerp. Dit keer is dat het regeerakkoord dat gisteren, 15 december 2021, werd gepresenteerd. Ruben gaat hierover in gesprek met Hans Stegeman, Chief Investment Strategist bij Triodos Investment Management en tevens columnist bij het Financieele Dagblad. Wat vindt hij van het akkoord? Gaan de investeringen die de nieuwe regering voor ogen heeft voldoende sociale impact maken? Lees hier de shownotes.

#22. Geen woorden, maar daden!

Met Karen Maas | 9 december 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Anna Verkaik met Karen Maas, wetenschappelijk directeur van het Impact Centre Erasmus en hoogleraar aan de Open Universiteit. We hebben het over de rol van het bedrijfsleven binnen het financieren van sociale impact. Zo bespreken we of bij een beursgenoteerd bedrijf financiële winst uiteindelijk centraal staat, of de huidige CEOs voldoende geëquipeerd zijn om hun bedrijven impact gedreven te leiden en of het bedrijfsleven in grote mate verantwoordelijk is voor de klimaatramp. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog van de aflevering.

#21. Macro impact met microfinanciering

Met Bart van Eyk | 25 november 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met Bart van Eyk, investments director bij Oikocredit. We hebben het over de rol van microfinanciering op de sociale impact in ontwikkelingslanden. Zo bespreken we of microfinanciering het beste kan worden gedaan door een coöperatie, vragen we ons af of met nieuwe technologie iedereen ‘bankable’ kan zijn en of het “Noorden” het “Zuiden” in de steek heeft gelaten tijdens de coronacrisis. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog van deze aflevering.

#20. We worden wereldkampioen!

Met Laure Wessemius-Chibrac | 11 november 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met Laure Wessemius-Chibrac, voorzitter van de Netherlands Advisory Board on impact investing. We hebben het over impact investing in Nederland. Zo bespreken we of impact investeerders wel genoeg samenwerken, vragen we ons af of impact investing het nieuwe normaal wordt en of Nederland al wereldkampioen impact investing is. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog van deze aflevering.

#19. Jouw geld telt!

Met Jasmijn Melse | 28 oktober 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met Jasmijn Melse, filantropie adviseur en auteur van het boek ‘Jouw gids door de Goedendoelenjungle’. We hebben het over ‘geefgeld’ van zowel grote als kleine donateurs en hoe je het meeste impact kunt maken met een donatie. Zo bespreken we of een filantroop meer impact kan maken dan een donateur, vragen we ons af of geld weggeven moeilijker is dan geld verdienen en of een goede filantroop in stilte geeft of juist ruchtbaarheid moet geven. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog van deze aflevering.

#18. Grenzeloze impact maken

Met Thami Schweichler | 14 oktober 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met Thami Schweichler, oprichter en directeur van Makers Unite, een sociale onderneming die professionele kansen biedt aan nieuwkomers door samen duurzame producten te maken. We hebben het over investeren in sociale impact vanuit de ondernemerskant gezien. Zo vragen we hem of investeerders hem scherp houden, hoe belangrijk de oprichter is voor het succes van de organisatie en of migranten de beste ondernemers zijn. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog van deze aflevering.

#17. Sociaal begint lokaal

Met Bernt Schneiders | 30 september 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met Bernt Schneiders, directeur van het VSB fonds en oud-burgermeester van o.a. Haarlem. We hebben het over het lokale karakter van sociale impact en welke rol zowel overheid als investeerders daarin spelen. Zo vragen we Bernt of je als directeur van een fonds meer impact kunt maken dan als burgermeester, bespreken we of gemeenten wel voldoende samenwerken met andere financiers in de regio en of investeren in actief burgerschap een goede business case kent. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog van deze aflevering.

Bonusaflevering #2. Prinsjesdag praat

Met Hans Stegeman | 21 september 2021

In deze bonusaflevering gaat Ruben Koekoek in gesprek over een actueel onderwerp. Dit keer is dat Prinsjesdag. Traditiegetrouw werd natuurlijk de Miljoenennota gepresenteerd. We hebben het over wat hem het meeste op aan de miljoenennota. We vragen ons af of de plannen voldoende zijn om aan de eisen van de Urgenda uitspraak te voldoen. Of het nut heeft om 1 miljard aan wonen uit te geven. Drukt extra woningbouw de prijs? En wat moet een nieuw kabinet als allereerste oppakken? Ruben gaat hierover in gesprek met niemand minder dan Hans Stegeman, Chief Investment Strategist bij Triodos Investment Management en tevens columnist bij het Financieele Dagblad.

#16. Is na de Euro ook de natuur te redden?

Met Jeroen Dijsselbloem | 16 september 2021

In deze extra lange aflevering in samenwerking met Leaders in Finance, spreken Ruben Koekoek en Jeroen Broekema niemand minder dan oud-Minister van Financiën en oud-voorzitter van de Eurogroep: Jeroen Dijsselbloem. Het eerste half uur geeft een inkijkje in zijn manier van leiding geven en persoonlijke keuzes op dit vlak. Daarna start het Money Matters gedeelte. Dit keer staat investeren in financieel en natuurlijk kapitaal centraal. Moet de Nederlandse financiële sector meer doen om klimaatverandering en een verlies aan biodiversiteit tegen te gaan? Is het tijd voor een Europese Natuur Bank en is de waarde van natuur eigenlijk in geld uit te drukken? Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees de blog over de aflevering.

#15. Investeren kun je leren

Met Jamy Goewie | 2 september 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met Jamy Goewie, voorheen sociaal ondernemer en nu partner bij de Shaping Impact Group. We hebben het over de toegevoegde waarde van impact investing en het verschil tussen doneren en investeren. We bespreken of er voor investeren een grondigere analyse nodig is dan voor doneren, of je in Nederland net zoveel impact kunt maken als in ontwikkelingslanden en vragen ons af of sociaal ondernemers soms niet te sociaal zijn en te weinig ondernemend. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

#14. De groeipijn van de economie

Met Sander Heijne | 8 juli 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met Sander Heijne, journalist en schrijver van het boek Fantoomgroei. We hebben het over het financieren van groei op een manier dat iedereen ervan profiteert. We bespreken of economische groei een voorwaarde is voor een duurzame inclusieve samenleving, of sociaal ondernemers en impact investeerders het antwoord zijn op fantoomgroei en wat de rol van de aandeelhouder is om naar een impact economie te kunnen bewegen. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees hier onze blog over deze aflevering.

#13. Groene impact? Maar natuurlijk!

Met Helen Toxopeus | 24 juni 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Céline Pessers met Helen Toxopeus, onderzoeker bij de Universiteit Utrecht en het Sustainable Finance Lab. We maken een uitstapje naar ‘groene’ impact en bespreken of je kunt investeren in de natuur en of dat ook winstgevend is. We hebben het over het verschil tussen investeringsbeslissingen van de crowd versus die van een bank, vragen ons af of de groei van de economie hand in hand gaat met de natuur en of natuur hét investeringsobject van de toekomst is. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

#12. Op naar de impact economie!

Met Michel Scholte | 10 juni 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Céline Pessers met Michel Scholte, directeur en oprichter van True Price en het Impact Institute. We hebben het over de impact economie: een maatschappij waarbij resultaten voor de samenleving centraal staan. We bespreken het rekenen van echte prijzen, hoe dat de impact economie zou kunnen helpen, of accountants de sleutel zijn naar die impact economie en wat daarin nog de rol is van bestaande AEX bedrijven. Lees hier de shownotes van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

Bonusaflevering #1.  Een vermogen aan impact

Met Siep Wijsenbeek | 3 juni 2021

In deze bonusaflevering gaat Ruben Koekoek in gesprek over een actueel onderwerp. Dit keer het jaarlijkse rapport van Social Finance NL: ‘Een vermogen aan impact’. Het rapport geeft tien tips aan vermogensfondsen om ze te helpen in hun zoektocht naar manieren om meer impact te maken. Want waarom is die scheiding tussen financiële en maatschappelijke winst nog nodig als je ook aan impact investeren kunt doen? Ruben gaat hierover in gesprek met Siep Wijsenbeek, één van de panelleden van het webinar over het rapport en directeur van de branchevereniging van Fondsen in Nederland.  Lees hier de shownotes van de aflevering.

#11. Tijd voor een effectieve overheid!

Met Bernard ter Haar | 27 mei 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met topambtenaar en bestuurslid van Social Finance NL, Bernard ter Haar. Hij was jaren werkzaam bij Financiën, Social Zaken en Werkgelegenheid en nu via ABDTopconsult betrokken bij Binnenlandse Zaken. We hebben het over de rol die overheid speelt bij het investeren in sociale impact. Is de overheid een goede impact investor? Lukt het ooit om de overheid te ‘ontkokeren’?  Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

Seizoen 1

#10. Van ‘egosysteem naar ecosysteem’

Met Annemieke Roobeek | 15 april 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met Annemieke Roobeek, hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement, bestuursvoorzitter bij SFNL en eigenaar van adviesbureau MeetingMoreMinds. We blikken terug op het seizoen 1 van Money Matters en laten we de wijze lessen van onze gasten samenkomen in de kernvraag: hoe creëer je een ecosysteem voor het financieren van maatschappelijke verandering? Waarom is dit zo belangrijk en hoe wordt je een ‘webber’? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

#09. Het vermogen om te geven

Met Sandra Jetten | 31 maart 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Céline Pessers met Sandra Jetten, directeur bij het Oranje Fonds. Over de impact die vermogensfondsen met hun vermogen zelf kunnen maken. Hoe maken we nou die stap naar meer investeren in sociale impact? En moeten fondsen meer gaan functioneren als een bedrijf? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

#08. Social Impact Bonds onder de loep

Met Menno Bosma en Hans van de Veen | 17 maart 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met journalisten Menno Bosma en Hans van de Veen. Zij schreven het boek ‘De belofte van de Social Impact Bond’. Is de Social Impact Bond hét financieringsinstrument voor maatschappelijke initiatieven? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over de aflevering.

#07. Impact investing: Doen!

Met Idriss Nor | 3 maart 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met de directeur Participaties van Stichting Doen: Idriss Nor. Over de rol die impact investing en venture capital fondsen spelen bij het financieren van sociale impact. Hoe zorg je nou dat dit meetbaar wordt en is nu het moment voor impact investing om meer mainstream te worden? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over de aflevering.

#06. Overheid en filantropie: olietanker versus speedboot

Met Aart de Geus | 17 februari 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Céline Pessers met Aart de Geus, voorzitter van de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie en oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze keer staat de rol van de overheid en filantropie centraal bij het financieren van sociale impact. Wat zijn de verschillen, maar vooral ook waar kunnen ze complementair zijn? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over de aflevering.

#05. Mega impact met microfinanciering

Met Elwin Groenevelt | 3 februari 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met Elwin Groenevelt, CEO van kredietverstrekker Qredits. Over hoe microfinanciering kan bijdragen aan sociale impact. En over de rol die reguliere banken en ondernemers hierin spelen. Ook als we kijken naar de huidige coronacrisis. Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

#04. Hoe investeren we ons toekomstbestendig uit de coronacrisis?

Met Sandra Phlippen | 20 januari 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema de Hoofdeconoom van ABN AMRO, Sandra Phlippen. Over hoe we ons toekomstbestendig uit de coronacrisis kunnen investeren. Maar ook hoe we sociale impact op thema’s zoals omscholing en schuldenproblematiek kunnen realiseren. Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

Simone Brummelhuis

#03. Gendergelijkheid en eerlijke kansen

Met Simone Brummelhuis | 7 januari 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met de oprichtster van The Next Women en het Borski Fund: Simone Brummelhuis. Over diversiteit, gendergelijkheid en eerlijke kansen voor sociale ondernemers. En natuurlijk het financieren van deze sociale ondernemers. Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

Derk Jan Terhorst

#02. Het financieren van groeiende sociale ondernemingen

Met Derk Jan Terhorst | 7 januari 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij de Chief Financial Officer van Tony’s Chocolonely: Derk Jan Terhorst. Hoe financier je de groei van een sociale onderneming en welke rol speelt de CFO daarin? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

#01. De potentie van impact investing

Met Marilou van Golstein Brouwers | 6 januari 2021

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema een van de grondleggers van de impact investing: Marilou van Golstein Brouwers. Wordt impact investing het nieuwe normaal en wat is de toekomst van impact investing? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.