Podcast ‘Money Matters’

Over geld en impact

‘Money makes the world go round’. Maar draait geld ook de goede kant op? In deze podcast gaat Social Finance NL op zoek naar het antwoord op de vraag hoe je sociale impact nou het beste kunt financieren.

Iedere aflevering staat een ander thema centraal en gaat Ruben Koekoek samen met wisselende co-hosts Sandra Ballij, Céline Pessers en Björn Vennema in gesprek met politici, investeerders, filantropen, banken, sociaal ondernemers en andere specialisten. Zo spreken zij onder andere met oud-Triodos Marilou van Golstein Brouwers, oud-politicus Aart de Geus, Sandra Phlippen van ABN AMRO en Derk Jan Terhorst van Tony’s Chocolonely.

Om de week verschijnt er een nieuwe aflevering online, waarin de gast een interessant inkijkje geeft in zijn of haar wereld en er vooral veel over geld en impact wordt gepraat.

#10. Van ‘egosysteem naar ecosysteem’

Met Annemieke Roobeek

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met Annemieke Roobeek, hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement, bestuursvoorzitter bij SFNL en eigenaar van adviesbureau MeetingMoreMinds. We blikken terug op het seizoen 1 van Money Matters en laten we de wijze lessen van onze gasten samenkomen in de kernvraag: hoe creëer je een ecosysteem voor het financieren van maatschappelijke verandering? Waarom is dit zo belangrijk en hoe wordt je een ‘webber’? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering.

#09. Het vermogen om te geven

Met Sandra Jetten

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Céline Pessers met Sandra Jetten, directeur bij het Oranje Fonds. Over de impact die vermogensfondsen met hun vermogen zelf kunnen maken. Hoe maken we nou die stap naar meer investeren in sociale impact? En moeten fondsen meer gaan functioneren als een bedrijf? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

#08. Social Impact Bonds onder de loep

Met Menno Bosma en Hans van de Veen

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met journalisten Menno Bosma en Hans van de Veen. Zij schreven het boek ‘De belofte van de Social Impact Bond’. Is de Social Impact Bond hét financieringsinstrument voor maatschappelijke initiatieven? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over de aflevering.

#07. Impact investing: Doen!

Met Idriss Nor

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema met de directeur Participaties van Stichting Doen: Idriss Nor. Over de rol die impact investing en venture capital fondsen spelen bij het financieren van sociale impact. Hoe zorg je nou dat dit meetbaar wordt en is nu het moment voor impact investing om meer mainstream te worden? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over de aflevering.

#06. Overheid en filantropie: olietanker versus speedboot

Met Aart de Geus

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Céline Pessers met Aart de Geus, voorzitter van de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie en oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze keer staat de rol van de overheid en filantropie centraal bij het financieren van sociale impact. Wat zijn de verschillen, maar vooral ook waar kunnen ze complementair zijn? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over de aflevering.

#05. Mega impact met microfinanciering

Met Elwin Groenevelt

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met Elwin Groenevelt, CEO van kredietverstrekker Qredits. Over hoe microfinanciering kan bijdragen aan sociale impact. En over de rol die reguliere banken en ondernemers hierin spelen. Ook als we kijken naar de huidige coronacrisis. Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

#04. Hoe investeren we ons toekomstbestendig uit de coronacrisis?

Met Sandra Phlippen

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema de Hoofdeconoom van ABN AMRO, Sandra Phlippen. Over hoe we ons toekomstbestendig uit de coronacrisis kunnen investeren. Maar ook hoe we sociale impact op thema’s zoals omscholing en schuldenproblematiek kunnen realiseren. Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

Simone Brummelhuis

#03. Gendergelijkheid en eerlijke kansen

Met Simone Brummelhuis

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij met de oprichtster van The Next Women en het Borski Fund: Simone Brummelhuis. Over diversiteit, gendergelijkheid en eerlijke kansen voor sociale ondernemers. En natuurlijk het financieren van deze sociale ondernemers. Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

Derk Jan Terhorst

#02. Het financieren van groeiende sociale ondernemingen

Met Derk Jan Terhorst

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Sandra Ballij de Chief Financial Officer van Tony’s Chocolonely: Derk Jan Terhorst. Hoe financier je de groei van een sociale onderneming en welke rol speelt de CFO daarin? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.

#01. De potentie van impact investing

Met Marilou van Golstein Brouwers

Naar de podcast

In deze aflevering spreken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema een van de grondleggers van de impact investing: Marilou van Golstein Brouwers. Wordt impact investing het nieuwe normaal en wat is de toekomst van impact investing? Lees hier de shownotes en het transscript van de aflevering. Of lees onze blog over deze aflevering.