Inspireren

Social Finance NL werkt aan een ecosysteem waarin een impact gedreven economie de norm is

Om de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd op te lossen, is een (systeem)verandering nodig in de manier waarop we naar onze samenleving kijken en maatschappelijke problemen aanpakken. De focus moet verschuiven van de kosten van de oplossingen, naar de waarde die gecreëerd wordt voor mensen.

Social Finance zet zich hiervoor in door niet alleen zelf een rol te spelen in projecten, maar ook door de wereld om ons heen te inspireren om anders te denken en werken. Hiervoor ondernemen we verschillende activiteiten, zoals de podcast Money Matters, een jaarlijkse publicatie, een Impact Talk en geven we workshops.

Podcast

Social Finance NL maakt een podcast over geld en impact: Money Matters. In deze podcast neemt Ruben Koekoek je mee door het landschap van impact investeren en hoor je het laatste nieuws over de impact economie.

In de eerste drie seizoenen schoven diverse gasten aan om te bespreken hoe je sociale impact nu het beste kunt financieren. Van politici tot investeerders, filantropen, banken, sociaal ondernemers en andere specialisten. Denk aan oud-Triodos Marilou van Golstein Brouwers, Sandra Phlippen van ABN AMRO, oud-politici Aart de Geus, Jeroen Dijsselbloem en Wouter Bos en topambtenaar Bernard ter Haar.

Money Matters Live

Een keer per jaar nodigen we publiek uit om bij de podcastopname te zijn

Evenementen

De Impact Talk is het evenement waar de belangrijkste spelers in het Social Finance-ecosysteem elkaar ontmoeten.

Elk jaar nodigen we een gerenommeerde spreker uit het internationale Social Finance-speelveld uit.

In 2019 was Sir Ronald Cohen te gast in Rotterdam. Vanwege corona spraken in 2020 en 2021 respectievelijk Harvard-professor Jeffrey Liebman en filantropie-expert Sharon Alpert de virtuele zaal toe tijdens een webinar. In december 2023 was RT Hon Nick Hurd te keynote speaker van de Impact Talk ten ere van het 5 jarig bestaan van Social Finance NL. In samenwerking met de gemeente Rotterdam kwamen 120 gasten bijeen voor workshops en een diner met inhoud.

Impact Talk 2023

Social Finance Talk 2023

Publicaties

Social Finance NL publiceert tal van rapportages en artikelen die we gratis ter beschikking stellen aan geïnteresseerden.

Denk aan ons oprichtingsrapport, het rapport over de eerste 5 jaar van Nederlandse Social Impact Bonds, de introductie van de Social Finance NL-resultatenradar of de rapporten ‘Een vermogen aan impact‘ en ‘Impact and the City‘.

In onze impactrapportage – 5 jaar Social Finance NL laten we zien wat we hebben bereikt, hoe wij zelf en onze samenwerkingspartners tegen onze bereikte impact aan kijken en hoe wij de komende tijd nog meer maatschappelijke waarde willen maken. Hierover rapporteren vinden wij belangrijk, omdat wij als organisatie niet buiten, maar juist middenin de maatschappij staan.

Daarnaast schrijven we regelmatig artikelen op onze website en in de media over resultaatfinanciering, impact investing en publiek-private samenwerking.

Impact rapport

Impact Rapportage 5 jaar Social Finance NL

Workshops

Social Finance NL biedt inhouse workshops aan. Deze workshops worden aangepast aan de wensen en doelen van de organisatie.

Zo hebben wij bijvoorbeeld een workshop Impact Investing georganiseerd voor het Oranje Fonds, een workshop over Development Impact Bonds voor Warchild en Save the Children en een workshop over resultaatfinanciering voor de gemeente Utrecht.

Daarnaast zetten wij ook fieldlabs op. Een fieldlab is een reeks sessies waarin wij de betrokken (private) partners en gemeenten ondersteunen om tot professionele antwoorden op de aanverwante maatschappelijke vragen te kunnen komen, om zo tot een resultaatgerichte oplossing te komen. In 2021 vond het fieldlab plaats dat wij organiseerde voor FNO Jongeren Inc voor de gemeente Tilburg.