Tips van Sharon Alpert over hoe vermogensfondsen hun volledige potentieel kunnen benutten

Voor ons rapport en gelijknamige webinar ‘Een vermogen aan impact’ spraken we niet alleen met diverse vermogensfondsen, maar ook met filantropie expert Sharon Alpert. Zij maakte al eerder de beweging naar impact investeren als directeur van verschillende Amerikaanse vermogensfondsen. We vroegen haar naar de beste tips voor Nederlandse vermogensfondsen om hier ook mee aan de slag te gaan.

Wees een change-maker

Impact investeren begint vooral in de Verenigde Staten begint steeds meer voet aan de grond te krijgen. Dat komt doordat men eindelijk begint in te zien dat alleen donaties onvoldoende toereikend zijn om sociale verandering teweeg te brengen. Of het nu gaat om raciale gelijkheid, economische rechtvaardigheid, het klimaat: het wordt allemaal in minder of meerdere mate beïnvloed door de markt. Fondsen moeten dus niet langer alleen over zichzelf nadenken als subsidieverstrekkers, maar als ‘change-makers’. Hoe kunnen ze ál hun middelen aanwenden voor verandering? Of dat nu hun stem is, het menselijk kapitaal, het sociale kapitaal, of het financiële kapitaal is. Een overkoepelende strategie voor de verandering die je als fonds wilt maken en hoe je dat gaat doen is daarbij heel belangrijk.

Kies voor een grondige aanpak

Bij Surdna Foundation en later bij Nathan Cumming Foundation begonnen we met een intensief leerproces samen met het bestuur. We huurden adviseurs in met veel ervaring in de impact investeerdersmarkt, maar ook met ervaring in economische ontwikkeling en het ontwikkelen van een gemeenschap. We begonnen met het vaststellen van een leerdoel en wilden inzicht krijgen welke bedrijven we al in onze portefeuille hadden. Daarna hebben we een oproep voor voorstellen van consultants en adviseurs uitgezet om ons te helpen in dit leer- en besluitvormingsproces. De investeringsfondsen die we in de arm hebben genomen, werkten vervolgens ook nauw samen met het bestuur en ons eigen investeringsteam. Zo’n uitgebreide aanpak zou ik zeker aanraden voor grote fondsen. Op deze manier bouw je ruimte in voor het bestuur om te begrijpen waar impact investeren over gaat en wat de risico’s en opbrengsten zijn. Belangrijk hierbij is om naast de enthousiastelingen ook de skeptici binnen het bestuur te betrekken. Uiteindelijk hadden we zowel bij Surdna als bij Nathan Cummings Foundation een besluit met volledige consensus. Maar bij kleinere fondsen moet je soms gewoon stappen maken zonder zo’n uitgebreid proces. Exponent Philanthropy en Arabella Advisors schreven een rapport over impact investeren voor fondsen met weinig personeel. Dat kan ik zeker aan de wat kleinere fondsen aanraden.

Gebruik je stem als aandeelhouder

Het gebruiken van je macht als aandeelhouder om bedrijven en hun rol in de markt te beïnvloeden, wordt maar door een klein aantal fondsen gedaan. Helaas nog door veel te weinig fondsen dus, terwijl het eigenlijk goed past bij fondsen die aan belangenbehartiging doen. Als je bijvoorbeeld een aandeelhoudersresolutie indient bij een aantal energiebedrijven, kan dit een olievlekeffect hebben op de gehele markt. Mijn ervaring is dat het samenbrengen van invloed hierbij echt helpt. Dus we dienden vaak resoluties in samen met andere aandeelhouders, met name grote pensioenfondsen en later ook met andere fondsen. Zelfs één stem kan een verschil maken als het een kwestie is waar het bedrijf op moet reageren. De grootste uitdaging zit hierbij niet zozeer in de samenwerking met andere investeerders die de waarde er al van zien, maar het overtuigen van andere vermogensfondsen. Gelukkig gaan steeds meer fondsen hiermee aan de slag, zoals de MacKnight Foundation die hier ongeveer vijf jaar terug meer startte. Ook kleine fondsen kunnen met aandeelhoudersactivisme aan de slag, bijvoorbeeld door zich aan te sluiten bij resoluties die door anderen worden ingediend.

Ontketen die revolutie!

Ik ben ervan overtuigd dat fondsen de volledige kracht van zowel hun kennis en expertise als hun vermogen kunnen activeren door zichzelf te positioneren als institutionele investeerders. Dat is waar de echte invloed op de kapitaalmarkten kan plaatsvinden. Bovendien kan het echt voor een transformatie in je organisatie zorgen. Dus ga hiermee aan de slag en besef wat voor geweldigs we allemaal kunnen doen als we al het vermogen inzetten voor impact investeren. Ontketen die revolutie!

Wil je meer weten over de aanpak van Nathan Cummings Foundation om haar gehele vermogen in te zetten voor haar missie? Klik hier voor hun nieuwe rapport over 18 jaar ervaring met impact investeren.