Project omschrijving

Quickscan Cochlear Benelux

Cochlear Benelux zet zich in om mensen overal te wereld te laten horen. Ze bieden implanteerbare hooroplossingen (cochleaire implantaten) voor mensen die doof zijn of zwaar gehoorverlies ervaren.

Daarbij werken ze ook met partners samen om te zorgen voor een grotere toegang tot hooroplossingen voor mensen die dat nodig hebben.

Vraag Cochlear Benelux

Er zijn groeiende wachtlijsten voor cochleaire implantaten in Nederland, de wachttijd loopt in sommige gevallen op tot meer dan een jaar vanaf het moment dat een patiënt in aanmerking komt voor een implantaat. Veel patiënten kunnen in die wachttijd niet meer deelnemen in de maatschappij. Maar een langere wachttijd resulteert ook in minder herstel van het gehoor en dus de toekomstige participatie.

Cochlear Benelux had een kosten-baten analyse ontwikkeld die liet zien dat het waarschijnlijk effectief zou zijn om deze wachtlijst in één keer weg te nemen. Maar er was behoefte om die kosten-baten analyse te toetsen en te kijken welke financieringsopties daar het beste bij zouden passen.

Daarom heeft Cochlear Benelux gevraagd aan Social Finance NL om een quickscan uit te voeren om de kosten-baten analyse te verdiepen en te schetsen welke oplossingsrichtingen er zijn.

Aanpak SFNL

Social Finance NL heeft een quickscan uitgevoerd, waarin de kosten-baten analyse is getoetst, verdiept en uitgebreid.

Daarnaast is bij de analyse onderzocht hoe de financieringsstromen liggen voor cochleaire implantatie en waar de grootste kansen zouden liggen om meer middelen vrij te maken zodat de wachtlijsten verminderd kunnen worden.

Eén van de opties die verkend is, is een Health Impact Bond. Ten slotte zijn er vervolgstappen uitgewerkt met handvatten die Cochlear Benelux in kan zetten om hiermee verder te gaan

Resultaat

De quickscan heeft laten zien dat het maatschappelijk wenselijk is om nu te investeren in het verkorten van de wachtlijsten voor cochleaire implantaten, maar dat dit ook financieel een goede businesscase betreft. Een van de mogelijke financieringsopties hiervoor is een Health Impact Bond. Ook andere financieringsopties zijn beschreven.

De quickscan is in een rapport opgeleverd en gedeeld met Cochlear Benelux. Op basis hiervan is Cochlear Benelux met potentiële stakeholders in gesprek gegaan over hun mogelijke betrokkenheid bij de vervolgstappen.

Over de samenwerking

“Bij onze ambitie om de wachtlijsten te verkorten voor patiënten met zwaar gehoorverlies die een cochleair implantaat nodig hebben, was Social Finance NL de ideale partner bij het ontwikkelen van quickscan om de maatschappelijke kosten-baten te analyseren en te onderzoeken of een Health Impact Bond het beste instrument is om deze ambitie waar te maken.”

Niels van Druten, General Manager Cochlear Benelux

Bekijk al onze projecten
Project Quickscan Cochlear Benelux
Jaar 2019
Type Advies, Analyse
Partijen Social Finance NL
Cochlear Benelux
Locatie
Op de hoogte blijven van onze projecten?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief