Rob Peelen heeft inmiddels heel wat meters gemaakt op carrièregebied, met als rode draad altijd het verbinden van non-profit en commercie. Dat is precies de reden dat hij het corporate leven inruilde voor Social Finance NL. En daar krijgt ‘ie een stoot energie van!

Hoe ben je bij Social Finance NL terechtgekomen?
In de negen jaar dat ik bij branchevereniging Goede Doelen Nederland werkte, was ik altijd bezig met innovatie in de sector en nieuwe manieren om doelen te realiseren. Tijdens een kennissessie gaf ABN AMRO een presentatie over de eerste Social Impact Bond in Nederland. Dat een maatschappelijk doel ook op deze manier kan worden gerealiseerd was echt een eyeopener!

Toen ik later bij de bank als relatiemanager goede doelen aan de slag ging ben ik me verder gaan verdiepen in het social finance-gedachtegoed. Ik zag bij ABN AMRO interessante ontwikkelingen aan de sociale en financiële kant, die steeds dichter bij elkaar komen door impactinvestering, venture philanthropy, nieuwe businessmodellen en sociaal ondernemerschap. Toen Social Finance NL werd opgericht werd ik vanuit de bank de relatiemanager, maar eigenlijk wilde ik gewoon meedoen! Gelukkig was er een vacature, haha!

Was de overstap erg wennen?
Jawel, maar op een positieve manier. Social Finance NL is een startup en onderzoekt nieuw terrein. Door te leren, te doen en te ondernemen komen we steeds dichterbij ons doel: het uitbreiden van het ecosysteem. Dat zorgt voor heel veel energie en bij alles wat we doen straalt dat er vanaf. Het team is jong, dynamisch en doelgericht. En we zijn veel meer dan collega’s, want we hebben een gezamenlijke passie!

Wat heb je geleerd?
Werken met de overheid is relatief nieuw voor mij. Het is erg interessant om te zien wat de verschillen zijn tussen de lokale, regionale en landelijke overheid, hoe ze kijken naar vraagstukken en waar de verantwoordelijkheden liggen. Resultaatfinanciering vergt compleet anders denken en het is enorm interessant om steeds te zoeken naar nieuwe mogelijkheden.

Wat is jouw grootste uitdaging?
We werken met ontzettend veel verschillende partijen en die moeten elkaars taal spreken. Hen meenemen in onze datagedreven werkwijze is vaak een extra uitdaging. Alles wat we doen moet worden onderbouwd. Iets wat in mijn ‘oude wereld’ en bij veel partijen die ik nu spreek veel minder het geval is.

Wie is jouw grote voorbeeld?
Oei, dat is een lastige. Ik denk niet dat ik één voorbeeld heb. Ik heb veel bewondering voor Ruben en Björn, die hebben in korte tijd iets geweldigs neergezet! Wat wij doen maakt nu al het verschil, we zijn koploper in dit werkveld en deze club zit vol expertise. Maar inspiratie zie ik bij heel veel social entrepreneurs: de drive die zij hebben om de wereld op een ondernemende manier beter te maken! Verder is Sir Ronald Cohen natuurlijk wel echt een voorbeeld. Heel bijzonder hoe hij al jarenlang de drijvende kracht is achter de wereldwijde beweging van impactinvestering en Social Impact Bonds.

Wat is je langetermijnplan?
De financiële wereld heeft zo ontzettend veel te bieden aan de maatschappij, en andersom! Als penningmeester van het Jeugdeducatiefonds besef ik goed dat 400.000 Nederlandse kinderen opgroeien in armoede: een doodzonde en zo niet nodig in een land als Nederland. Daar wil ik het verschil in maken, want die kinderen zijn onze toekomst. Hetzelfde geldt voor de zorg. We zien allemaal dat het anders moet, maar toch lukt het ons niet om het systeem te veranderen. En dat terwijl het zo goed mogelijk is!