De Spaanse Rebecca Rosser wil niets liever dan de wereld mooier maken en is geobsedeerd door resultaatmetingen. Ze startte haar stage bij Social Finance NL met diepgravend onderzoek naar de elf social impact bonds die in ons land zijn gelanceerd. Wat drijft haar en wat zijn de verdere plannen?

Hoe ben je bij Social Finance NL terechtgekomen?
Na mijn studie aan de Universiteit van Edinburgh liep ik stage bij het European Investment Fund, waar ik schreef over de manier waarop dat instituut het mkb steunt. Ik werkte samen met SocialFinance UK en kreeg voor het eerst te maken met impactinvestering! Toen ik hoorde dat er een Nederlandse Social Finance-tak was, e-mailde ik Ruben en Björn om te vertellen hoe gaaf ik het bedrijf vond en dat ik geobsedeerd was door resultaatmetingen, haha! Het duurde wel even voor ik antwoord kreeg.

Wat heb je allemaal geleerd bij Social Finance NL?
Bij het EIF had iedereen een specifieke taak, maar hier doe ik een miljoen dingen tegelijk: van het opzetten van een development impact bond tot het in elkaar zetten van een IKEA-kast. Ook dat had ik nog nooit eerder gedaan, tot nu toe woonde ik altijd in gemeubileerde huizen, haha! Nu ben ik ben het hele kantoor te herinrichten. Ik had ook helemaal geen financiële achtergrond, nu ben ik verantwoordelijk voor volledige projecten. Ja, je wordt hier wel uitgedaagd om je grenzen over te gaan!

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?
In staat zijn om het grote plaatje te zien. Ik vergelijk het altijd met een pointillisme-schilderij: alle kleine puntjes vormen samen een geheel. Ik heb leren coördineren en verantwoordelijkheid nemen en hebt ontdekt dat ik best dapper ben! Ik verwachtte geïntimideerd te zijn door de gezelschappen waarin ik me begeef, maar dat is niet gebeurd. Spreken in het openbaar gaat ook prima!

Wie is jouw grote voorbeeld?
Ja, toch wel Sir Ronald Cohen! De dag na de festiviteiten rond ‘5 jaar sibs’ was ik zijn personal assistent. Enorm interessant! Hij heeft al helemaal bedacht hoe 2030 eruit gaat zien, dat is veel moeilijker dan een visie hebben op basis van wat er op dit moment gebeurt. Ook voor mijn bazen Björn en Ruben heb ik veel bewondering. Bijzonder wat zij in een jaar hebben bereikt!

Hoe is het team?
De startup-vibe vind ik geweldig en de sfeer in het team ook. Ik heb zo veel mazzel gehad dat ik deel mag uitmaken van deze groep! In tegenstelling tot wat ik gewend ben bij EIF, is het team van Social Finance NL klein. Knap hoe Björn en Ruben deze mensen hebben geselecteerd, de teamleden vullen elkaar perfect aan. We doen gezellige dingen en op mijn verjaardag werd ik enorm verwend met kaartjes voor het ballet!

Wat wil je nog leren?
Ik zou bijvoorbeeld enorm graag willen meewerken aan het opzetten van een development bond in een ontwikkelingsland. Ik hoop dat ik na mijn stage in het Social Finance-netwerk kan blijven werken. Bij Social Finance UK of hier – maar dan moet ik nog wel even aan mijn Nederlands werken!

Op de hoogte blijven van onze projecten?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief