ReBlend Business Case Isolatiejassen

Begin 2023 is sociale onderneming Reblend, gezamenlijk met Amsterdamse zorginstellingen, gestart met een pilot voor circulaire isolatiejassen in de zorg. Dit moet een alternatief bieden voor de huidige wegwerp isolatiejassen die voor een grote hoeveelheid afval zorgen. De circulaire jassen hebben een speciale coating waardoor ze kunnen worden gewassen en tot wel 80 keer kunnen worden hergebruikt.

Vraag ReBlend

ReBlend heeft Social Finance NL gevraagd de maatschappelijke business case van circulaire isolatiejassen op te stellen, zodat gekwantificeerd kan worden wat de maatschappelijke baten van de circulaire jassen zijn.

Aanpak SFNL

De analyse van de business case bestaat uit twee onderdelen. Eerst is een kwalitatieve analyse van de kansen en uitdagingen voor implementatie van circulaire isolatiejassen uitgevoerd, op basis van interviews met de belangrijkste stakeholders. Vervolgens is een kwantitatieve analyse uitgevoerd op basis van de belangrijkste stappen van de levenscyclus van een circulaire isolatiejas: productie, gebruik, wassen en afvoer. Hierbij is zowel naar de financiële kosten gekeken als naar de maatschappelijke kosten en baten.

Resultaat

Om inzicht te krijgen in de maatschappelijke business case van de circulaire jassen, zijn de totale kosten (financieel en maatschappelijk) per gebruik vergeleken met de totale kosten per gebruik van de wegwerp jassen. Wanneer de circulaire isolatiejassen op grotere schaal geïmplementeerd kunnen worden, zien we dat de circulaire jas maar €0,02 duurder is dan de wegwerpjas. Wanneer in de pilot blijkt dat de circulaire jas 100 keer gewassen kan worden, i.p.v. de 80 keer waarmee in de business case gerekend is, worden de circulaire jassen zelfs €0,08 goedkoper dan de wegwerpjassen.

Daarnaast leveren de herbruikbare jassen, in tegenstelling tot de wegwerpjassen, de maatschappij baten op. Zo is de prijs van een wegwerpjas ongeveer gelijk aan die van een croissant, maar geeft deze wel 40 cent maatschappelijke kosten door CO2 uitstoot en energieverbruik. De prijs van de herbruikbare jas ligt hoger, maar brengt 17 cent aan maatschappelijke baten door het ontstaan van lokale banen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Project ReBlend Business Case Isolatiejassen
Jaar 2022
Type Advies, Onderzoek
Partijen Social Finance NL
ReBlend
OLVG
Cordaan
Reade
Cleanlease
Locatie Amsterdam