EBRD Social Bonds Onderzoek

Social Bonds zijn sinds 2010 een innovatieve vorm van financiering die investeerders toestaat geld te genereren voor positieve sociale resultaten en te verdienen aan een beleggingsrendement. Recent hebben Social Bonds een ware vlucht genomen, deels vanwege de maatschappelijke uitdagingen die de COVID-19 pandemie met zich meebrengt 

Vraag EBRD

Deze recente stroomversnelling heeft de interesse van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) in Social Bonds gewekt en daarmee de noodzaak om Social Bonds te onderzoeken. De EBRD heeft een team van Monitor Deloitte en Social Finance NL gevraagd de markt van Social Bonds te onderzoeken binnen de EBRD regio. SFNL is specifiek aan de slag gegaan met een onderzoek naar de selectiecriteria van de maatschappelijke projecten die met Social Bonds gefinancierd kunnen worden.

Aanpak SFNL

Het SFNL team heeft gebruik gemaakt van het marktonderzoek van Monitor Deloitte om zo een uitgebreide mapping te maken van de doelen van de EBRD in drie belangrijke strategische documenten en deze te vergelijken met de kaders uit de zogeheten Social Bond Principles en de kaders en impact reporting die er van Social Bonds uit de markt beschikbaar is. Met deze resultaten heeft de EBRD een duidelijk overzicht van welke project categorieën interessant kunnen zijn voor de bank en hebben zij helder zicht op het speelveld tot nu toe.

Resultaat

Het project is halverwege oktober 2021 afgesloten met een awareness-raising sessie die is bijgewoond door bankiers van de EBRD zelf en bankiers van hun partner banken, om hen zo bewust te maken van de kansen die Social Bonds te bieden hebben voor het bijdragen aan sociaal maatschappelijke projecten. 

Project EBRD Social Bonds Onderzoek 
Jaar 2021
Type Onderzoek
Partijen Social Finance NL
Deloitte
Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling
Locatie Oost-Europa, Centraal-Azië en Noord-Afrika (ERBD regio