Maatschappelijke Diensttijd: Impact Finance Toolkit

Maatschappelijke Diensttijd (MDT) biedt jongeren tussen de 12 en 30 jaar de kans om gedurende een aantal weken tot maanden hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten buiten hun leefwereld en iets te doen voor een ander en/of de samenleving. De MDT-organisaties waar jongeren kunnen deelnemen aan een MDT-traject, worden grotendeels gefinancierd door een subsidie van de overheid.

Vraag MDT

In de toekomst dienen de MDT-projecten minder afhankelijk te worden van de MDT-subsidie en meer te werken met cofinanciering. De MDT-projecten hebben aangegeven ondersteuning nodig te hebben bij het vinden van deze cofinanciering.

Het projectteam van de MDT heeft Social Finance NL gevraagd om een online tool te ontwikkelen die deze ondersteuning kan bieden.

Aanpak SFNL

Social Finance NL ontwikkelde samen met haar partner Realtime de Impact Finance Toolkit. Deze toolkit helpt organisaties bij het vinden van alternatieve financiering door inzicht te verschaffen, te inspireren en te begeleiden. De Financieringscheck vormt de basis van de toolkit.

Door 17 vragen te beantwoorden krijgt het initiatief te zien welke financieringsvorm het passendst is en waarom. In de Impact Finance Toolkit is een uitgebreide beschrijving opgenomen van de meest voorkomende financieringsvormen zoals fondsenwerving, overheidsfinanciering, resultaatfinanciering en investeringen. Per financieringsvorm worden tips en tricks gegeven.

Ook biedt de toolkit verschillende tools. Zo geeft de Vermogensfondsencheck –  een koppeling met het online fondsenboek met ruim 1.200 vermogensfondsen – inzicht in welke vermogensfondsen het beste bij het initiatief passen. De Resultaatfinanciering Demotool helpt bij het opstellen van een business case, waardoor de mogelijkheden van resultaatfinanciering inzichtelijk worden gemaakt.

Resultaat

De Impact Finance Toolkit is geïntroduceerd tijdens het mini-symposium Dag van de Vrijwilliger op 6 december 2019. In het voorjaar van 2020 vond de officiële lancering van de MDT plaats . Vanaf nu is de Impact Finance Toolkit beschikbaar voor alle maatschappelijke projecten die deelnemen aan de Maatschappelijke Diensttijd om ze te helpen bij het vinden van cofinanciering van hun initiatieven.

Over de samenwerking

“Social Finance NL is een kundige en ervaren partij die ons met raad en daad terzijde heeft gestaan bij het realiseren van deze tool waarmee aanbieders van MDT kunnen checken welke financieringsvorm het beste bij hun situatie aansluit.” – Jacqueline de Jager, programmadirecteur Maatschappelijke Diensttijd

Project Impact Finance Toolkit
Jaar 2019-2020
Type Advies, Tools
Partijen Social Finance NL
Realtime
Maatschappelijke Diensttijd
Locatie Nederland