Project omschrijving

Circle Jobs Initiative: van onderzoek naar actie 

Nederland maakt een transitie door naar een meer circulaire economie. Dit is een economie waarin de productie en consumptie van materialen en producten zolang mogelijk worden gedeeld, hergebruikt, opgeknapt en gerecycleerd. In deze transitie zullen er banen verloren gaan maar wordt er ook nieuwe werkgelegenheid gecreëerd. Dit leidt tot een verschuiving in sectoren, type banen en benodigde vaardigheden. Het huidige opleidingsaanbod van onderwijsinstanties en het bedrijfsleven sluit niet voldoende aan op deze veranderingen.   

Circle Economy (CE) en de Goldschmeding Foundation (GF) zetten zich in om de sociale dimensies van de circulaire transitie te versterken. Dit doen ze d.m.v. het Circle Jobs Initiative (CJI), een kenniscentrum dat risico’s identificeert en praktische, schaalbare oplossingen ontwikkeld om ze aan te pakken.  

Vraag Circle Economy

Circle Economy onderzoekt welke vaardigheden er nodig zullen zijn in een circulaire transitie en hoe gemeenten en bedrijven zich kunnen inzetten om deze vaardigheden te bevorderen. Dit doen ze niet alleen op papier, maar ook in de praktijk: de doelstelling is om initiatieven vorm te geven en te implementeren met het bedrijfsleven en de publieke sector. Social Finance NL helpt met het ontwikkelen van mogelijke initiatieven en het uitvoeren van de kosten-baten analyses. We onderzoeken welke financieringsmogelijkheden er zijn om de initiatieven te bewerkstelligen, met als doel een pilot programma op te zetten. 

Aanpak SFNL

Voor de ontwikkeling van potentiële initiatieven gaan we samen met het CJI in gesprek met een scala aan stakeholders en brengen we bestaande initiatieven en partijen in kaart. We werken de ideeën voor initiatieven uit en voeren een kosten-batenanalyse uit. Daarnaast onderzoeken we hoe dit soort initiatieven het beste gefinancierd kunnen worden en welke investeerders kunnen worden betrokken. 

Resultaat

Dit project is in het najaar van 2021 van start gegaan. Met CJI werken we toe naar het ontwerp en de implementatie van initiatieven om de juiste vaardigheden voor werken in de circulaire economie te helpen ontwikkelen. De lessen hieruit vormen de basis voor de vaardigheidstransitie die nodig is voor de circulaire economie.  

Foto door Ahsanization 

Bekijk al onze projecten
Project Circle Jobs Initiative
Jaar 2021-2022
Type Advies, Onderzoek
Partijen Social Finance NL
Circle Economy
Goldschmeding Foundation
Locatie Nederland
Op de hoogte blijven van onze projecten?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief