Impactgerichte financiering ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst’ in Venlo

De Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT) is een bewezen succesvolle interventie, waarbij gezond eten en veel bewegen de norm wordt in de levens van jonge kinderen. Bij GBT wordt de schooldag verlengd, waardoor er meer ruimte ontstaat voor samen (gezond) lunchen en bewegen. Hierdoor krijgen kinderen gelijke toegang tot gezondheids- en ontwikkelkansen, onafhankelijk van hun achtergrond, waardoor zij volwaardiger en gelukkig mee kunnen doen in de maatschappij. Op dit moment voeren in Venlo 9 basisscholen de GBT- interventie uit.  

Vraag gemeente Venlo

De gemeente Venlo wil verkennen hoe deze interventie duurzaam gefinancierd en eventueel opgeschaald kan worden na afloop van de huidige financiering vanuit de Regiodeal. De uitdaging is om de (maatschappelijke) waarde van de interventie inzichtelijk te maken voor verschillende stakeholders om zo duurzame en impactgerichte financiering aan te trekken vanuit impactfinanciers.  

Aanpak SFNL

De werkwijze van SFNL begint altijd bij het begrijpen van het voorliggende maatschappelijke probleem. We maken door middel van een verandertheorie en maatschappelijke businesscase inzichtelijk voor welk maatschappelijk probleem de GBT-interventie een oplossing biedt en wat de waarde van de interventie is voor verschillende partijen.  

Wanneer dit helder is, zoeken we gezamenlijk met de gemeente Venlo naar nieuwe en innovatieve (financierings)oplossingen en samenwerkingen om zo te trachten een duurzame impactfinanciering te realiseren. In dit geval doen we dit door het financieringslandschap en de mogelijkheden die dit biedt inzichtelijk te maken en een stappenplan op te stellen, om zo een mix aan financieringsopties in kaart te brengen. We trekken samen met de gemeente Venlo op bij de uitvoering van dit stappenplan.  

Project Impactgerichte financiering ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst’ in Venlo
Jaar 2024-2025
Type Onderzoek, Advies
Partijen De Gezonde Basisschool van de Toekomst, Gemeente Venlo
Locatie Venlo