Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN)

Haalbaarheidsstudie resultaatgerichte financiering voedingsprogramma’s in India en Bangladesh

Gezonde voeding is de basis voor gezondheid, welzijn en productiviteit. Toch is er internationaal een groot tekort aan financiering om te zorgen dat iedereen toegang heeft tot genoeg en gezonde voeding. De internationale non-profit organisatie ‘Global Alliance for Improved Nutrition’ (GAIN) brengt hier verandering in. Dit doen ze onder andere voor werknemers in de thee sector en kledingfabrieken in Afrika en Zuidoost Azië.

Vraag GAIN

GAIN is een Zwitserse non-profit organisatie die als missie heeft om de consumptie van voedzaam en veilig voedsel te verbeteren; met name bij díe mensen die risico lopen op ondervoeding. Dit doen ze in twintig landen met overheidspartners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. GAIN is medeoprichter van de ‘Workforce Nutrition Alliance’ (WNA), een programma dat werkgevers ondersteunt bij het invoeren of verbeteren van programma’s voor werknemers die in hun (werk)omgeving weinig toegang hebben tot goede voeding.

GAIN heeft Social Finance NL gevraagd de haalbaarheid te toetsen van resultaatgerichte financieringen van deze ‘workforce nutrition’ programma’s. Deze vorm van financiering, waarbij wordt betaald voor behaalde impact, kan mogelijk nieuwe financiers aan boord brengen en publieke-private samenwerkingen bevorderen voor de doelgroep. Daarnaast helpt deze vorm van financieren ook met het nog beter onderbouwen van de impact van de programma’s.

Aanpak SFNL

De haalbaarheidsstudie bestaat uit vijf stappen en voeren we uit samen met partner NewForesight Consultancy. Allereerst hebben we GAIN meegenomen in de wereld van resultaatgericht financieren en de mogelijkheden en risico’s. Ook deden we een eerste toets of dit zou kunnen passen bij hun programma’s. Vervolgens hebben we de programma’s van GAIN en hun huidige impact geanalyseerd.

Als derde stap zijn we in gesprek gegaan met potentiële financiers en partners van GAIN, om te toetsen of de programma’s en de outcomes die ze behalen interessant zijn voor financiers van ontwikkelingshulp, bedrijven en eventuele investeerders. Met deze input ontwikkelen we een pitch, met een uitgewerkt programma, business model en financieringsstructuur. In de laatste stap benaderen we mogelijke financiers.

Resultaat

GAIN heeft meer kennis opgedaan over resultaatgericht financieren en wij hebben een duidelijker beeld van de mogelijke interesse voor de workforce nutrition programma’s en het financieringsmechanisme. We werken in meer detail uit hoe het mechanisme in de praktijk opgezet kan worden voor twee specifieke projecten: personeel op theeplantages in India en in kledingfabrieken in Bangladesh.

Vervolg

Het doel is om na de haalbaarheidsstudie in gesprek te kunnen gaan met geïnteresseerde financiers en investeerders om afspraken te maken over de outcomes en richting van het programma, om zo tot een nieuwe financiering en implementatieperiode te komen. Dit zou betekenen dat we de eerste Social Impact Bond ter wereld op het gebied van voeding kunnen opzetten.

Over de samenwerking

“Ik werk met veel plezier samen met het Social Finance NL team. In het ontwikkelen van de Development Impact Bond werken we echt in partnerschap samen. Het SFNL-team heeft ons als organisatie veel geleerd over resultaatfinanciering. Hun professionaliteit en flexibiliteit maakt dit een hele prettige samenwerking. De combinatie van de expertise van SFNL over resultaatfinanciering en onze expertise over voeding en workforce nutrition heeft een sterk voorstel geleid voor onze programma’s.” – Bärbel Weiligmann, Global Lead Workforce Nutrition

Project GAIN
Jaar 2023
Type Advies, Onderzoek, Social Impact Bonds
Partijen Social Finance NL
GAIN
NewForesight
Locatie Nederland