Social Finance NL (SFNL) is onlangs versterkt met twee nieuwe teamleden. Laura Brouwer (Associate, foto rechts) maakte de oversteek terug naar Nederland vanuit het Britse adviesbureau Oxford Policy Management waar ze als projectmanager verschillende programma’s leidde voor organisaties zoals de Verenigde Naties, Bill en Melinda Gates Foundation en de Wereldbank. Anna Verkaik (foto links) rondde deze zomer haar master internationale betrekkingen af en startte bij SFNL als Analyst. Hoe ervaren zij hun nieuwe werkplek en welke verborgen talenten brengen ze met zich mee? We vroegen het in een dubbelinterview om ze beter te leren kennen.

Hoe zijn jullie bij SFNL terecht gekomen? Wat trok jullie aan?

Laura: “Ik heb de afgelopen 6 jaar in Engeland gewoond en vond het tijd om weer terug te keren op Nederlandse bodem. Daarbij wilde ook graag de overstap maken naar werken in mijn eigen context en direct met alle stakeholders bezig zijn. Zowel in mijn opleiding als mijn werk bij Oxford Policy Management hield ik mij namelijk vooral bezig met het aanscherpen van internationale ontwikkelingshulp. Ondanks dat ik op veel plekken in de wereld ben geweest en met partijen heb samengewerkt, voelde ik me best ver verwijderd van de dagelijkse realiteit van de doelgroepen en duurt het soms lang voordat je échte resultaten ziet. Tel daar mijn wens bij op voor een kleinere organisatie die vol in ontwikkeling is en Social Finance NL was de perfecte match!”

Anna: “In de afrondende fase van mijn master ging ik op zoek naar een leuke baan. Als student Internationale Betrekkingen heb ik verschillende stages gelopen bij onder andere Amnesty International, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Verenigde Naties. Ik herken daarom helemaal wat Laura zegt over die afstand en het gevoel dat je soms tegen een muur oploopt. Ook ik had de behoefte om bij een organisatie te werken waar directe impact voor de doelgroep centraal staat. SFNL sprak me daarom meteen aan. Het werken in een kleinere organisatie leek me ook wat dynamischer dan bijvoorbeeld bij een grote NGO en tot nu toe bevalt dat inderdaad prima!”

Dat was precies de volgende vraag: hoe bevalt het tot nu toe?

Anna: “Zoals ik al zei, tot nu toe bevalt het heel goed. De projecten zijn heel divers, precies wat ik hoopte. Ik heb zelf vrij brede interesses en dat komt hier goed terug. Het team is ook erg leuk. Dat dynamische waar ik op hoopte, ervaar ik gelukkig ook echt. Iedereen is enthousiast en gemotiveerd, waardoor er een fijne werksfeer heerst. In het begin was natuurlijk nog veel online en zag ik weinig collega’s, maar gelukkig konden we al snel in kleine groepjes steeds meer naar kantoor. Inmiddels hebben we zelfs al ons eerste teamuitje gehad, dus dat was een fijne start.”

Laura: “Ik sluit me helemaal aan bij wat Anna zegt over die diversiteit in de projecten. Dat vind ik ook erg leuk. En de ‘hands-on’ mentaliteit waar ik naar op zoek was: er is meestal wel een praktische doelstelling om iets nieuws op te zetten of iets op een vernieuwende manier aan te pakken. Het snijvlak van publiek-privaat waarop dit gebeurt, maakt het super interessant. Je bent echt aan het schakelen tussen verschillende manieren van het benaderen van de problematiek, terwijl iedereen op zijn eigen manier iets wil veranderen. Die verschillende petten opzetten, perspectieven vertalen en samenbrengen vind ik een hele leuke uitdaging. En dat ik alleen maar in de trein hoef te stappen om met die partijen aan tafel te zitten is heel fijn en geeft echt energie.”

Wat is jullie tot nu toe het meest opgevallen aan SFNL?

Laura: “Ik voelde me direct thuis toen ik hier het kantoor binnenliep. Het team is heel open, behulpzaam en gedreven. Dat maakte de verhuizing naar Nederland een stuk aangenamer. Wat ik niet had verwacht was dat er zoveel projecten tegelijk lopen. Ik vind het indrukwekkend om te zien op hoeveel uiteenlopende onderwerpen en met hoeveel verschillende partijen er gewerkt wordt. SFNL doet zoveel veel meer dan zich bezighouden met Social Impact Bonds.”

Anna: “Leuk om te horen dat Laura precies hetzelfde opviel: de hoeveelheid en diversiteit aan projecten en partners. Natuurlijk had ik wel het een en ander op de website gelezen, maar inmiddels zijn er weer projecten bijgekomen en ben ik erachter dat sommige projecten een stuk complexer zijn dan ik dacht. Die complexiteit zie ik als een hele leuke uitdaging. En ik sluit me ook helemaal aan bij wat Laura zegt over het team. En daar wil ik graag onze werkplek aan toevoegen. Ik wist wel dat het KIT een mooi gebouw was, maar ik ben heel positief verrast over wat een heerlijke werkplek het is.”

Tot slot: welk verborgen talent brengen jullie mee naar het SFNL team?

Anna: “Als ik dat nu vertel, is het natuurlijk niet meer een verborgen talent… Maar goed, ik ben heel goed in filmfeitjes, dus kom maar op met die pub quiz!”

Laura: “Ik hou erg van woordgrappen in het Nederlands en het Engels. Maar of je dat echt een ta(a)lent kunt noemen, weet ik niet. Ik ben in ieder geval wel goed in tafelvoetbal, dus move-over pingpongtafel, want de tafelvoetbalcompetitie gaat binnenkort van start!”


Foto’s door Evelien Hogers Fotografie

Op de hoogte blijven van onze projecten?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief