Podcast Money Matters
COP29: Financiële Top of Strop voor Impactinvesteerders? #81
Shownotes
Host: Ruben Koekoek
Co-host: Björn Vennema
Productie: Spraakmaker Media
Redactie: Xiangxia van den Ham en Egidio Bundel
Money Matters is dé podcast voor al je impactnieuws! Elke twee weken bespreken we de laatste ontwikkelingen binnen de impacteconomie en kijken we naar wat beter kan in onze maatschappij. In deze aflevering duiken Ruben Koekoek en co-host Björn Vennema in de agenda van COP29: wat betekent deze klimaatconferentie voor Nederland en voor impactinvesteerders? En is ‘place-based investing’ dé toekomst om lokale, duurzame groei te stimuleren? Ze bespreken de kansen die COP29 kan bieden voor Nederlandse impactinvesteerders en sociaal ondernemers en geven een blik op internationale trends rond plaatsgebonden investeringen. In het korte impactnieuws belichten Ruben en Björn onder meer de nieuwe initiatieven van de gemeente Amsterdam rond ‘true pricing’ en de lancering van het Nationaal Consortium voor Sociale Innovatie. Tot slot beantwoorden ze de luisteraarsvraag: wat zijn de gevolgen van uitslag van de Amerikaanse verkiezingen voor impactinvesteerders?
Het korte impactnieuws in deze aflevering:
- Shell wint hoger beroep in klimaatzaak
- Amsterdam zoekt nieuwe weldoeners in oude traditie
- Amsterdam wil de ’true price’ betalen voor koffie om duurzaamheid te bevorderen
- Er is een nationaal Consortium voor Sociale Innovatie is gelanceerd
- Broodje Utrecht helpt met het oplossen van de landbouwcrisis
- Nieuw onderzoek toont aan dat een lagere sociaal-economische status de kans op ziekte vergroot
Podcast Transcript
COP29: Financiële Top of Strop voor Impactinvesteerders? #81
Introductie
Ruben: Wat betekent COP29 voor Nederland en impact-investeerders? En heeft place-based investeren de toekomst? Je hoort het bij Money Matters.
Ruben: Hoi, leuk dat je luistert. Ik ben Ruben, terug van weggeweest, en ik zit hier met Björn als co-host. Welkom!
Björn: Ja, dankjewel, Ruben. Weer aan de andere kant van de tafel. Hoe is het thuis?
Ruben: Ja, goed. Salome is geboren.
Björn: Gefeliciteerd!
Ruben: Ze doet het super, drinkt goed, eet goed. Het is heel gezellig thuis.
Björn: Ja, mooi.
Ruben: En hoe vond jij jouw rol als host?
Björn: Leuk, ja hoor. Wel wat extra werk, dus ik vind het niet heel erg om weer aan deze kant van de tafel te zitten en dan sluit ik één keer in de drie afleveringen aan in plaats van elke aflevering. Maar een leuk gesprek gehad met Jamie over AI en impact investeren en met Marian over sociaal ondernemerschap en kansengelijkheid. Dus het waren leuke gesprekken, leuk om te doen. Maar ik ben ook blij dat jij er weer bent.
Ruben: Nou ja, dank voor het overnemen. Nu hoef je niet meer op de structuur na te denken, maar je kan gewoon vrij je mening ventileren en jouw blik geven op het nieuws van de afgelopen weken. Dus we gaan snel aan de slag.
De luisteraarsvraag
Ruben: We starten altijd met de luisteraarsvraag, en die mag jij in één minuut beantwoorden.
“Hallo Money Matters, de Amerikaanse verkiezingen zijn geweest en Donald Trump is als winnaar uitgeroepen. Wat betekent deze uitslag voor impactinvesteerders, onze sector, in zowel de VS als hier?”
De tijd loopt.
Björn: Ja, goede vraag. En eentje waar ik eigenlijk ook nog niet helemaal het antwoord op heb. Het is een beetje hetzelfde als misschien de huidige regering in Nederland. Het is dat het vooral nog een hele grote black box is die met name heel onvoorspelbaar is. In het Engels denk ik dat het ook een beetje expected unexpected gaat zijn. Maar goed, we zien natuurlijk wel een aantal dingen gebeuren. Er wordt al gesproken over een energietsaar die ze willen gaan aanstellen. En die moet zich, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, vooral gaan richten op het terugtrekken uit het klimaatakkoord vanuit de VS. Dat is natuurlijk slecht nieuws voor alle mensen die met klimaatverandering bezig zijn. En er zijn heel veel dingen aangekondigd rondom tarieven en importheffingen die ze willen gaan invoeren. Dus je kan verwachten dat veel dingen nog duurder gaan worden en dat gaat ook wel effect hebben hier op de prijzen. Maar de positieve boodschap die ik altijd hoop uit te halen is dat we wel vaak zien in dit soort situaties dat de private foundations, de private impactinvesteerders, de vermogen zich nog meer bewust worden van het belang van hun rol en dat we niet afhankelijk kunnen zijn van alleen de overheid voor maatschappelijke thema’s. Dus ik denk dat we ook daar meer activiteiten van kunnen gaan verwachten.
Ruben: Kijk, nou precies één minuut alsof het getimed is. Dus dingen worden duurder, er wordt meer voor de private sector en er komt een energietsaar die zich gaat richten op het terugtrekken van de VS uit de kop en daarover gaat ook het volgende onderwerp.
Nieuwsitem 1: Wat betekent COP29 voor Nederland, voor impactinvesteerders en voor sociaal ondernemers?
Björn: Ja, want de 29ste Klimaatconferentie vindt de komende 10 dagen plaats in Bakoe, Azerbeidzjan. Dat hoor je goed. Het is in de tijd waar het bereiken van klimaatdoelen verder lijkt dan ooit. Er gaan 50.000 mensen in het vliegtuig naar een oliestaat toe om daar te praten over klimaatdoelen en de financiering daarvan. Omdat er 50.000 min 1 zijn, want ik begreep dat onze premier zich nu heeft afgemeld.
Ruben: Klopt. Die gaat niet meer. Maar de vicepremier en de ambassadeur…
Björn: Ja, dus we hebben een klimaatambassadeur, Jaime de Bourbon de Parme. Ik hoop dat ik het goed zeg.
Ruben: Prins toch? Of is hij dat niet meer?
Björn: Nou, ik weet niet of hij formeel prins is. Maar wel inderdaad onderdeel van de familie, volgens mij. En inderdaad vicepremier Hermans, gaan er wel heen. Maar ik denk dat die hele optelsom met al in Bakoe ook een beetje genoeg zegt over waar we staan op op dit vlak. We hadden het net al even over Trump en de verwachtingen vanuit de VS. Maar misschien goed om heel even wat het is en wat ze dan toch wat ze er gaan proberen te doen. Want de COP is eigenlijk de jaarlijkse conferentie waarbij de alle landen op uitnodiging van de VN die het klimaatakkoord hebben geratificeerd. Die komen samen om te praten over het bereiken daarvan en met name over het financieren daarvan. En het gaat ook nu wel echt ergens om, want in 2015 sloten we ook nog een keer in Parijs een klimaatakkoord. En daar was het doel dat we niet verder dan anderhalve graad opwarming zouden gaan zien. Maar dit jaar is het eerste jaar dat we dat halen. Dus we zitten al over de anderhalve graad opwarming heen.
Ruben: Anderhalve graad ten opzichte van 1990.
Björn: Precies.
Ruben: En dat is het doel om het onder de anderhalve glaas te houden. Ja, dat is mislukt. We kunnen hem inmiddels stellen. Dus er wordt zachtjes al hier en daar gefluisterd over misschien moet dat doel dan maar opgerekt worden, want we hebben een nieuw doel. Maar feitelijk moet je gaan zorgen dat het verder afkoelt. Dus de urgentie is hoog. Maar volgens mij gaat het in Azerbeidzjan de komende week vooral heel erg over het geld en de financiering daarvan. Er komt een hele grote pot klimaatfinanciering, waarvan een aantal landen die moeten daar aan gaan bijdragen en een aantal landen die moeten daar gaan aan ontvangen en dat is natuurlijk een enorm politiek spel over wie hoeveel betaalt en wie hoeveel ontvangt. Maar hopelijk en dat zie je met dit zo’n grote conferenties, ook bij de VN toppen dat je dat eromheen zie ik ook in onze omgeving heel veel ondernemers en financiers die met klimaat bezig zijn gaan er naar toe, om te proberen om toch het goede woord te verspreiden en dingen gedaan te krijgen en ook zijtafels voortgang te boeken. Dus dat is denk ik waar we het meest van moeten verwachten, meer van die zijtafels dan van de conferentie zelf.
Ruben: Wat kunnen we daar dan van verwachten? Wat gaan die mensen dan doen die dan niet onderdeel uitmaken van de delegatie?
Björn: Ja, dus volgens mij heb je in elk koffiezaakje in de omgeving worden dan allerlei afspraken gepland. Er zullen denk ik grote fondsen en fondsmanagers zijn die proberen ook geld, zowel vanuit zowel de delegaties, maar ook bij elkaar te mobiliseren om meer in nieuwe technologie, nieuwe innovatie te stoppen. En dat zijn natuurlijk wel de dingen die we echt nodig gaan hebben. Vernieuwing en meer geld voor het klimaat. Ik weet niet wat de uitkomsten daarvan gaan zijn, maar dat is wel denk ik de groep die echt vooruit wil. En het politieke spel is vooral een verdelingsspel.
Ruben: Ja, precies. En je hebt natuurlijk ook een groep, er zullen ook heel veel lobbyisten rondlopen die juist de vooruitgang proberen af te remmen.
Björn: Zeker, ja, natuurlijk. Ja.
Ruben: Dick Schoof kan er helaas niet bij zijn, maar onze vicepremier van Groene Groei wel. En volgens mij komen de big shots allemaal niet, toch? De Bidens en de Xi’s en de…
Björn: Nee, volgens mij is het relatief dun, maar volgens mij is het ook niet heel ongebruikelijk voor deze top. Het is meer een gespecialiseerde groep die beleidsverantwoordelijk is of er toevallig veel mee heeft die er echt is. Ja, dus geen hoogvliegers, nee.
Ruben: En de financiering staat dus op de agenda. Weet je iets, wat is de Nederlandse inbreng?
Björn: Ja, dat probeerde ik te duiden, maar dat weet ik dus eigenlijk niet zo goed. En volgens mij speelt natuurlijk ook nu best wel nog discussie binnen de regering op zichzelf. Ook daar stelden we laatst vast dat we achterlopen op de klimaatdoelen. En in het huidig hoofdlijnakkoord hebben ze wel aangegeven dat ze zich aan bestaande afspraken rondom klimaatdoelen willen houden. Toen kwam de boodschap dat er nu achterlopen en eigenlijk meer geld nog dan nodig, die kant op moet. En dat kwam ook wel vanuit Minister Hermans dat dat nodig is. Maar volgens mij zijn er ook wel coalitiepartijen die daar iets minder om staan te springen. Dus dat geld is er nog niet, maar ik kan me heel goed voorstellen dat straks in Bakoe dat wij wel een van de landen zijn waar ze naar zullen kijken om bij te dragen.
Ruben: Dus de regering heeft afgesproken om een bepaalde reductie van de klimaatdoelen te bewerkstelligen. Daar komen we niet, dus naast dat ze die afspraak hebben, moeten er nu ook additionele maatregelen komen om weer op het goede pad te komen?
Björn: Ja, of eigenlijk om die afspraak te handhaven. We hebben een bepaald budget hadden ze vastgelegd waarmee ze hoopten die klimaatdoelen en afspraken die ze gemaakt hebben te gaan naleven. Nu zien ze eigenlijk dat dat niet voldoende is. Er moet meer geld bij. In de huidige coalitie geldt wel dat als er aan de ene kant geld bij, dan moet en aan de andere kant geld af. Dus dat betekent dat er meer geld voor klimaatverandering nodig is, maar dan moet er ergens anders geld vanaf en die discussie daar zijn ze volgens mij nog niet uit. Ja. Maar wel essentieel want anders gaan we ook in Nederland onze afspraken niet halen.
Ruben: Dan gaan we het niet redden. En ja dus met die kop volgens mij drie groepen dus de westerse landen die natuurlijk heel veel CO2 al de lucht in hebben gestoten en geld beschikbaar stellen om dat tegen te gaan in eigen land maar ook in andere landen. De derde wereld landen die eigenlijk aan het begin staan van hun ontwikkeling die zeggen van ja in principe willen wij gewoon uitstoten want we hebben we hebben nog niks verbruikt kom maar met geld om met alternatieven te komen en heb je volgens mij ook nog de de China’s en de India’s die zichzelf willen scharen als in het ontwikkelingsland is dit niet die verplichting op willen als de westerse landen wat deels natuurlijk iets in zit omdat ze natuurlijk in het verleden minderverstoten aan de westerse landen, maar waarvan de westerse landen zeggen, ja dat zijn gewoon rijke landen jullie moeten mee betalen en en het voortouw nemen.
Björn: Ja en bijvoorbeeld in China zie je ook wel dat er tegelijkertijd heel veel wordt geïnvesteerd in energie, in groene energie ook wel. Maar tegelijkertijd is dat natuurlijk nog een druppel op de gloeiende plaat ten opzichte wat ze verder verder uitstoten. Ik vind het ook wel, het is ook wel een lastige discussie, want soms is het ook wel van wij vanuit onze positie met alle heel veel hebben geprofiteerd van de afgelopen jaren van de industriele productie. Ga dan even tegen de rest vertellen dat ze daar niet van mogen profiteren. Maar goed volgens mij is daarmee ook de ruimte en de kansen voor impactinvesteerders en voor impactondernemers zouden moeten zijn en dat is wat mijn focus moet zijn voor innovatie, voor technologie, voor slimmere oplossingen om wel te kunnen bijdragen aan welvaart, wel te kunnen bijdragen aan energievoorziening en tegelijkertijd dat wel ook op een schone manier te doen. En er zijn natuurlijk hartstikke veel voorbeelden van.
Die raken ook op heel veel andere manieren dan alleen energie. We hebben het bij zo’n COP over klimaatverandering. We hebben zelf, vanuit Social Finance NL ook al een gekeken naar initiatieven om bijvoorbeeld in hele kleine gemeenschappen, ergens in Bangladesh, off-grid zonne-energie installaties neer te zetten. Ten eerste scheelt dat enorm in CO2-uitstoot. Alleen al toegang tot energie en tot stroom doet enorm veel rondom gezondheid, rondom veiligheid, rondom emancipatie. Ik denk dat er heel veel kansen zouden zijn en dat onze focus zou moeten zijn om niet alleen te zeggen je mag niet meer uitstoten, maar vooral ook een alternatief zouden moeten bieden van nou we hebben heel veel slimme en innovatieve oplossingen en laten we die financieren zodat we jullie wel perspectief kunnen bieden.
Ruben: Zoals Triodos in de jaren 80 de eerste windmolen financierden, zouden die impact investeerders moeten kijken van hé wat is dan nu dit nieuwe innovatie die iets verder helpt.
Björn: Ja zeker.
Ruben: Ja het is een ultiem strategy of the commons, dus dat je een veld hebt met koeien erin en verschillende boeren. Voor elke boer is het logisch om een extra koe er neer te zetten, want die krijgen een klein beetje extra. Maar als geheel heb je veel te veel koeien en is het gras weg. Dat is eigenlijk ook klimaatverandering.
Björn: Ja, een beetje wel. Dit vind ik wel zo’n vraagstuk die je bij Economie studies hebt gevolgd. Maar het klinkt wel, ja, het klinkt wel plausibel.
Ruben: Zie je dan nog, tot slot, een klein beetje positief in?
Björn: Nou, ik denk dat hetzelfde geldt als net bij de luisteraarsvraag over Trump. Ik sta niet zo positief in de wedstrijd over wat we kunnen verwachten van onze regeringsleiders en regeringen wereldwijd eigenlijk. Maar ik zie wel enorm veel animo en enorm veel kapitaal, ook veel privaat kapitaal die steeds meer richting klimaat en duurzame energie vloeit. Daar wordt ook steeds meer op mogelijk, het wordt steeds goedkoper. Dus mijn hoop is gevestigd eigenlijk op die groep om het verschil te gaan maken. En ik denk wel dat daar echt heel veel talent in zit om dat ook te gaan realiseren. Dus dat is het deel waar ik dan toch een beetje positiviteit uit put.
Ruben Mooi, we eindigen met een positieve noot en we gaan verder met het korte nieuws
Kort impactnieuws
- Shell wint hoger beroep in klimaatzaak. Het gerechtshof in Den Haag zet een streep door de klimaatzaak tegen Shell. De oliegigant wint het hoger beroep in de rechtszaak die Milieudefensie aanspande. Dat heeft het Hof dinsdagochtend bepaald.
- Amsterdam zoekt nieuwe weldoeners in oude traditie. In het kader van het 750-jarig Amsterdam, wil de stad haar rijke traditie van particulier initiatief hernieuwen en roept bedrijven en vermogende burgers op om bij te dragen aan sociale en culturele projecten. Maar, bedrijven hebben frustraties over de erkenning en samenwerking met de overheid. Het is nog afwachten of er nieuwe filantropische initiatieven opkomen en echt verschil kunnen maken voor de stad.
- Amsterdam wil de ’true price’ betalen voor koffie om duurzaamheid te bevorderen. De gemeente Amsterdam wil de verborgen milieukosten van koffie inzichtelijk maken door een aanbesteding te starten waarin de “true price,” inclusief CO₂-uitstoot, wordt meegenomen. Het initiatief, voorgesteld door D66-fractievoorzitter Rob Hofland en wordt gesteund door wethouder Hester van Buren. Daarom wil ze €40.000 uittrekken om de werkelijke prijs van koffie te berekenen.
- Er is een nationaal Consortium voor Sociale Innovatie is gelanceerd. Het National Competence Centre for Social Innovation (NCC SI) is dit najaar van start gegaan. Het is een samenwerking tussen het Ministerie van SZW, Social Enterprise NL, Stichting CAOP en Universiteit Utrecht. Het doel van dit centrum is om sociale innovatie te bevorderen door onderzoek, kennisdeling en het opzetten van proeftuinen. Het project maakt deel uit van een groter Europees initiatief, met ook Duitsland, Estland en Luxemburg als partners.
- Broodje Utrecht helpt met het oplossen van de landbouwcrisis. Het Broodje Utrecht bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw en is al 25.000 keer verkocht in bedrijfsrestaurants. Het project werd gelanceerd door MVO Nederland en de provincie Utrecht. Het is een win-win situatie Met dit project stimuleren ze niet alleen de biodiversiteit, maar ook duurzame landbouw, door boeren een eerlijke prijs en een betrouwbaar verkoopkanaal aan te bieden.
- Nieuw onderzoek toont aan dat een lagere sociaal-economische status de kans op ziekte vergroot. Dat meld de Volkstrant. Het gaat om meer groepen met een gezondheidsachterstand dan eerder werd gedacht, Daarnaast benadrukken experts dat gezondheidsverschillen niet alleen door slechte levensstijl ontstaan, maar ook door het onbereikbare of ontoereikende zorgsysteem voor sociaal-economisch kwetsbaren. Het aanpakken van deze verschillen vereist een bredere kijk op de samenleving en bestaande zorgstructuren.
Ruben: Björn, heb jij nog iets in het kort nieuws waar je op terug wil blikken?
Björn: Nou ik wil er wel heel kort even stilstaan bij dat artikel over de relatie tussen sociaal-economisch status en ziekte, omdat ik het één heel erg interessant vind, maar ook ook wel, het is weer zo’n, zo tekenend vind ik voor, ook voor de discussie die we net hadden over klimaat. We bekijken vaak ziekte of armoede of klimaat, we kijken het heel erg in silo’s. Alsof er dan één ding is, dus dan moeten we focussen op meer gezonde levensstijl. Of we moeten focussen op klimaatbestrijding of we moeten focussen op armoedebestrijding. Terwijl je hier ook maar ziet dat er heel veel raakvlakken zijn. Als je van de perspectief van een persoon kijkt, dan moet dat veel breder worden bekeken. Dat is heel moeilijk beleid maken, maar laat ook maar weer eens zien wat de gigantische ongelijkheid is die we in de samenleving hebben en wat de gevolgen voor mensen daarvan is. Dus wel schokkend, maar ook wel weer tegelijkertijd een lans breken voor een iets bredere kijk op het aanpakken daarvan.
Ruben: Ja, precies. Wat ik altijd interessant vind is, want in Amerika is het heel logisch als je geen geld hebt krijg je geen goede zorg, maar hier voelt het niet alsof je heel veel geld moet hebben, maar je moet goede contacten of proactief zijn. Je kan goede zorg krijgen door je er gewoon anders op te stellen lijkt het wel. En mensen die dus meer kennis daarvan hebben of een andere sociaal-economische achtergrond, stellen zich anders op zodat ze de betere zorg krijgen lijkt het wel.
Björn: Ja, dus je moet er echt achteraan. En al onze bureaucratische systemen moet je niet alleen een keertje achteraan, maar je moet de energie en de tijd hebben om er actief achteraan te blijven zitten. Dat is wel echt wat het kwetsbaar maakt. In het artikel zat ook een voorbeeld volgens mij van iemand die laaggeletterd is. En moeite had met lezen en dan dus niet die formulieren kon gaan indienen. En daarmee per definitie eigenlijk niet de toegang en de subsidies kon aanvragen of de regelingen kon organiseren die nodig zijn, dan ben je bijna meteen uitgesloten. Met als gevolg dat iemand daardoor enorme gezondheidsverschillen ervaart ten opzichte van iemand die wel kan lezen en schrijven.
Ruben: Ja, en om het tegen te gaan zijn we onder andere met Gelijk Gezond betrokken. Dat is een initiatief dat eigenlijk zegt van de mensen met een lage sociale economische status moeten meer zorg krijgen in plaats van minder. Dus meer preventie maar ook meer aandacht op bijvoorbeeld van de huisarts. En die willen dat financieren door uiteindelijk de besparingen te pakken die een zorgverzekeraar realiseert als je zorgt dat je preventief kan ingrijpen. Ze zijn nu aan het experimenteren en we gaan ze op de voet volgen.
Heb je ook een tip voor ons, voor een nieuwtje? Stuur dan een e-mail naar info.socfin.nl of stuur ons een berichtje op LinkedIn of Instagram.
Nieuwsitem 2: De groeiende belangstelling voor ‘place-based investments’
Ruben: Björn, ik heb ook een nieuwtje meegenomen. Ik wil het met jou hebben en ik doe het toch in het Engels. Ik wil het hebben over de term Place Based Investment Fund.
Björn: Oké, wat is dat dan?
Ruben: Nou, dat is een investment fund, een investeringsfonds, die zich helemaal concentreert op een regio of stad. Ik las verschillende rapporten in de UK, onder andere van Pensions for Purpose. En daar zie ik toch wel dat het groter wordt. In de UK heb je Local Government Pension Schemes, eigenlijk pensioenen van lokale ambtenaren bijvoorbeeld. En daarvan wordt gezegd van, hé als jullie lokaal pensioen opbouwen, waarom dan misschien ook niet dat lokaal investeren. En dat is een pot van 400 miljard, dat is serieus geld. En nu heeft de Britse overheid omarmd om daar 5% van lokaal te investeren. En 5% van 400 miljard is 20 miljard. Dus dat is heel veel geld als je dat allemaal in een place-based investment fund stopt.
Dus dat speelt in de UK. Ik moet zeggen, er zijn nog niet zo heel veel place-based investment funds actief in de UK. Het grootste voorbeeld is in Bristol. Bristol and Bath, a regional capital van 70 miljoen pond. Maar ook in Canada, Vlaanderen en hier in Nederland zijn er voorbeelden. Maar wat ik nu eigenlijk zie is, vooral in de UK dat het een hele grote pot geld is, maar ja hoe ga je dat dan lokaal goed wegzetten is natuurlijk altijd de hamvraag.
En in Nederland hebben we een Place Based Investment Fund in ons prachtige Rotterdam. En ja, we hebben eigenlijk ook wel een Mr. Place Based Investment Fund in Nederland. En dat is Bart Meijs. Bart vroeg ik kort voor de uitzending van wat is nou het voordeel van een Place Based Investment Fund ten opzichte van een regulier fonds?
Bart Meijs: “Een Place Based Impact Investing Fonds richt zich anders dan een regulier impact fonds op het realiseren van concrete impact doelen binnen een stad of regio. Dit vraagt om intensieve samenwerking met lokale partijen zoals gemeenten, wijkorganisaties, stichtingen, mkb bedrijven en grote instellingen. Dit netwerk helpt om de impact echt te verankeren in de gemeenschap. Naast investeringsgeld mobiliseer je ook andere geldbronnen zoals donaties, subsidies of resultaatbetalingen om de impact te vergroten. En binnen 15 minuten op de fiets kun je bij de onderneming zijn waarin je hebt geïnvesteerd om direct ondersteuning te bieden. Zo zie je de impact letterlijk terug in je eigen stad en draag je bij aan het verbeteren van de leefomgeving voor je gemeenschap.
Ruben: Dus Bart bestiert het Social Impact Fund Rotterdam (SIF-R). Rotterdam is hier heel actief mee, maar er wordt nu ook gekeken naar zo’n Social Impact Fund in Amsterdam waar wij samen met Bart een haalbaarheidsstudie voor hebben gedaan en in Den Haag en ook nog in andere steden in Nederland. Dus we zien wel een klein olievlekje als het gaat om place-based investment funds. Ja ik ben wel benieuwd, jij ook die place-based investment fund, hoe kijk je tegen die ontwikkeling?
Björn: Nou van ons twee ben jij denk ik meer de expert op dit thema dan ik. Ik vind het nog soms moeilijk om te zien wat echt de toegroegde waarde is ten opzichte van nationale fondsen. Omdat we hebben ook wel mensen bijvoorbeeld in de impactinvesteringssector die heel erg hameren op schaalbaarheid en repliceerbaarheid. En je maakt je scope wel heel nauw. Dus wat Bart zegt snap ik heel goed. En dat is denk ik ook wel echt het voordeel. Je kan een super lokaal, hele concrete impact met lokale partnerships maken. Maar in tegenstelling tot een voorbeeld wat jij in de UK noemt, hebben wij in Nederland niet echt hele grote investeringspotten die heel lokaal georiënteerd zijn. Onze ambtenaren zitten bij het ABP, dus waar die 20 miljard of eigenlijk 400 miljard in Engeland eigenlijk heel lokaal georiënteerd is, is dat in Nederland al bijna niet op die manier georganiseerd. Dan heb je een samenwerking met de gemeente, misschien een lokaal goede doelenfonds. Ik ben soms zoeken en ben wel benieuwd hoe jij ernaar kijkt wat we daarin toevoegen in opzicht van onze landelijke fondsen.
Ruben: Nou, ik denk, en dan ga ik Bart herhalen, maar ik denk dus wel dat je op zoek moet gaan naar die interventies waar bijvoorbeeld een hele intensieve samenwerking met de lokale overheid een voordeel biedt, of andere partijen in de stad die je echt moet kennen. En dan denk ik dat het een groot voordeel heeft. Maar ik denk wel dat het goed is om echt anders te werken. Dus niet van oké, we zijn een normaal investeringsfonds, maar richten ons alleen maar op social enterprises in onze stad. Maar nee, we hebben in deze stad zien we deze en deze en deze problematiek. Laten we zeggen armoede in een bepaalde wijk of schulden. En hoe kunnen we als investeringsfonds daaraan bijdragen. En dan actief in overleg met alle partijen in de stad van hoe je dat kan oplossen. Schaal is denk ik wel een probleem, dus als je het zeker zelf gaat doen, maar ook als je je concentreert op één stad, dan is het natuurlijk altijd spannend om schaal te krijgen. Ik zie wel een heel mooi… Wat er nu wordt geprobeerd is om lokale expertise te combineren met nationaal fondsmanagement. Dus dan heb je verschillende steden waar je de voorkant heel goed de stad kent en aan de achterkant het goed geregeld is op nationaal niveau. Dus ik denk dat dat een goede oplossing is.
Maar ja, dan is schaal nog steeds, ik denk dat de echte schaal, en dat zien we ook wel in de UK met initiatieven, als je schaal wil maken, zijn er gewoon een aantal onderwerpen die zich heel goed lenen. Ik denk vastgoed, is een onderwerp waar je relatief heel makkelijk schaal in kan maken, omdat het om grote bedragen gaat en het is ook heel lokaal. Huizen bewegen niet, maar ook bijvoorbeeld de energietransitie. Dus je ziet nu wel dat netcongestie, dus in grote delen van Nederland, lopen vast, omdat je voor het verduurzamen elektriciteit nodig hebt. En daar is ons netwerk niet op toegespitst. Dan kan je ook lokaal investeren in het elektriciteitsnetwerk, maar ook met grote afnemers afspraken maken over piekbelasting en over andere oplossingen, over het decentraal opwerken van energie. Ik geloof wel dat dat echt een, het gaat om heel veel geld, maar het is ook lokaal kun je heel veel oplossingen vinden en ik kan me voorstellen dat zo’n investeerder, een lokale investeerder daar een belangrijke rol in kan spelen. Dus ja, ik snap wel als je echt een regulier impact investeringsfonds gaat kopiëren voor een stad, ja dan denk ik niet dat dat heel veel toegewaarde heeft, maar als je echt de onderwerpen in een stad pakt en daar lokale coalities van gaat maken en dat ook nog op nationaal niveau kan coördineren op de achterkant, dan geloof ik wel echt in de meerwaarde van place-based, maar het moet zich allemaal uitwijzen. Het is nog vroeg.
Björn: En moet ook een initiatief alleen in de stad actief zijn? Nee toch? Het mag ook dat ze met die financiering naar een stad uitbreiden of juist vanuit hun hoofdkantoor in Amsterdam of Rotterdam ook andere plekken bedienen? Of moet het alleen?
Ruben: Nee precies. Het Social Impact Fonds Rotterdam heeft wel inderdaad, die haalt ook echt initiatieven na Rotterdam en die financiert dan de de expansie in Rotterdam. En volgens mij financieren ze ook wel gewoon de, ja zeker financieren ze ook initiatieven die in Rotterdam gevestigd zijn en natuurlijk landelijk of internationaal een rol willen spelen. Dat absoluut.
Björn: Ja mooi en het is natuurlijk altijd wel, Ruben, het is altijd ook enorm toe te jagen denk ik dat we ook lokaal veel meer met business case’s en investeerbare focussies nadenken. Ook in zo’n samenwerking met de gemeente. Dat niet alles met een subsidie of een donatie wordt opgelost, maar als we ergens ondernemerschap kunnen simuleren dat dat kan, is denk ik wel heel waardevol. Denk je dat we volgend jaar met 750 in Amsterdam, we hadden het al even in het korte nieuws over de lokale weldoeners die misschien ook wel willen bijdragen. Kunnen we niet het SIF Amsterdam vullen met 750 miljoen voor 750 jaar Amsterdam.
Ruben: 750 miljoen, dus er is nu een rapport waar wij aan hebben meegemerkt online. Ja, er staat niet 750 miljoen in, volgens mij enkele tientallen is al een hele…
Björn: 75 dan.
Ruben: Ja, misschien wel elke eeuw een miljoen ofzo. Dus ik verwacht wel dat er een fonds komt. Deels kan het gevuld worden met private investeerders, dus impact investeerders, maar ook vermogende ondernemers die iets willen doen voor de stad. En er is het heet het Kansen voor West programma. Dat zijn Europese gelden, die hebben al geïnvesteerd in Rotterdam, gaan doen in Den Haag en het zou logisch zijn als die ook bijdragen aan het fonds in Amsterdam. Dus ja, ik denk dat dat wel een mooi verjaardagskadootje voor onze stad kan worden. Absoluut.
Björn: Dat zou mooi zijn.
Ruben: Ja, we gaan het zien. Dus dat place-based investment fund. Je ziet ook wel steeds meer dat het leeft. Je was op Impact Fest volgens mij vrije week.
Björn: Klopt. Daar kreeg je ook aandacht. Ja, ook daar werd al een beetje aangekondigd dat in Den Haag het gaat starten, snel gaat starten het volgende fonds. En daar hebben ze ook met Impact City een enorme Impact Community gebouwd, waar natuurlijk goed plaats kan hebben en ook heel veel lokale ondernemers zitten die gefinancierd kunnen worden, denk ik. Dus op zich heeft het wel echt tractie en ook dat is onder leiding van Bart. Dus ik hoop dat dat snel echt van start kan. Dus nee, zeker heel veel attractie.
Ruben: Leuk! In 2022 hebben we het rapport geschreven met Social Finance ‘Impact and the City’. Daar kan je ook meer lezen over place-based investment funds en andere manieren om met particuliere initiatieven te helpen om een stad verder te brengen. We gaan door met de impact agenda.
De impactagenda
Ruben: Nou, ik ben weer terug. Dus jij kan weer de wei in en allerlei evenementen bezoeken. Heb je nog iets wat er op de agenda staat wat je wilt delen?
Björn: Nou, ik ga morgen naar Impact Investor Forum. Je hebt een nieuwssite over impactinvestment nieuws. En die hebben ook jaarlijks een evenement met allerlei sessies over impactinvesteren en veel partijen uit het netwerk, zowel hier als internationaal. En dat is in Rijswijk. Dus ik mag echt de ring uit en op pad. Dus dat is heel leuk. Dus daar ga ik naartoe. En eind november is van Impact Europe, waar we lid van zijn als Social Finance NL, wat een netwerk is voor impact investeringen in Europa, komt weer bij elkaar. En dat is altijd een mooi moment, waar echt heel veel fondsen, filantropen bij elkaar komen om met elkaar na te denken om gezamenlijk impact te maken. Dus daar ga ik en een aantal collega’s heen. Dus dan heb ik de maand alweer gevuld.
Ruben: Kijk naar Bilbao.
Björn: Ja, ik blijf wat dichter bij huis.
27 november is het Schaal Je Impact evenement. Een jaarlijks evenement voor sociaal ondernemers die hun impact willen vergroten. En dat wordt georganiseerd onder andere door FNO, Social Enterprise NL en Rabobank. Dus daar breng ik 27 november bij en er zijn nog kaarten.
Dan gaan we natuurlijk ook stemmen met z’n allen op de Ignite Award. Je kunt tot 26 november stemmen op de publieksprijs en de winnaar krijgt door meer van trainings- en coachingprogramma een vliegende start. Volgens mij is er ook een stevig geldbedrag voor de sociaal ondernemer die de meeste potentie heeft.
Björn: En co-host Jamy zit in de jury. Ja, dat klopt.
Björn, zijn er nog ontwikkelingen die jij in de gaten gaat houden de komende tijd?
Ruben: Nou, ik denk dat het een beetje aansluit op wat we al bespraken. Ik ben heel benieuwd wat er nu langzaam wordt het kabinet in de VS aangekondigd en wat dat gaat betekenen voor klimaat en impactdoelen. Ik ben heel benieuwd wat er deze week uit de COP gaat komen. Ondanks dat ik wat sceptisch ben, denk ik toch dat daar wat afspraken uit moeten gaan komen waar we weer verder mee kunnen. Dus ik denk dat het vooral even… We zijn hier lokaal actief, maar even de ogen op het wereldtoneel om te kijken wat we daar nu kunnen verwachten in de komende periode.
Ruben: Kijk, ja, en Trump gaat natuurlijk zijn regering samenstellen en allemaal mensen bedoelen in de komende week.
Björn: Zal wat worden. Ik hoorde dat hij…
Ruben: Hij wil het niet hebben over de dag na de verkiezingen, alleen maar over de verkiezingen. Dus hij wil niet verder kijken. Het schijnt dat er een geheim teampje al voorbereiding is gaan treffen zonder dat de grote baas het wist, want die wilde dat niet.
Björn: Maar tegelijkertijd heeft hij wel heel veel beloofd over wat hij op de eerste dag dat hij president is zou gaan doen, toch?
Ruben: Ja, we gaan het zien.
Björn: De oorlog is dan opgelost.
Ruben: Alles is weer betaalbaar.
Björn: Helemaal, ja.
Afsluiting en dankwoord
Ruben: Björn, dank voor je bijdrage. En heb je een vraag over het nieuws of een tip voor de redactie? Mail ons dan via info at stockfin.nl of stuur ons een berichtje via LinkedIn of Instagram. Productie, Daniël van der Poppe van Spraakmaker Media. Redactie, Xiangxia van den Ham en Egidio Bundel. En dank voor onze kennispartners VriendenLoterij en het Oranje Fonds.
Zit je niet te luisteren en vond je dit een leuke aflevering, abonneer je dan op Money Matters via Spotify, Apple Podcasts of je favoriete podcast app. En geef ons een review. Over twee weken ben ik weer bij je terug met het laatste Impact Nieuws. Tot dan!