Bij Social Finance NL is associate Tiffany Boersma de vrouw van de cijfertjes. De komende jaren gaat ze vol inzetten op een nog grotere rol voor data-analyses binnen het bedrijf, want Tiffany weet als geen ander: meten is weten.

Hoe ben je bij Social Finance NL terechtgekomen?
Björn ken ik al jaren, via de atletiekclub. Ik was bezig met mijn PhD over taalontwikkeling bij kinderen met en zonder leesproblemen, maar wist eigenlijk al vrij snel dat ik op dat moment niet door wilde in de academische wereld. Wat ik wèl wilde wist ik niet zo goed, alleen dat het iets maatschappelijks moest zijn. Björn wist dat ik fan ben van data en wetenschap en vroeg of ik wilde solliciteren bij Social Finance NL.

Wat is het mooiste aan je baan?
Dat we met verschillende soorten partijen en mensen werken. Tijdens mijn PhD zat ik in een academische bubbel. Nu kom ik bij de doelgroep over de vloer, ik werk met de overheid en met investeerders. Dat is zo leuk! Ook geniet ik ervan om iets inzichtelijk proberen te maken aan de hand van data.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?
Dat iedereen op zijn eigen manier communiceert en interpreteert. Dat vraagt om een stukje stakeholdermanagement, een behoorlijke uitdaging! Ik vond het verrassend dat, hoewel de hele maatschappij staat te trappelen om in te zetten op data, de benodigde skills vaak niet aanwezig zijn. Wij helpen door – waar mogelijk – die data inzichtelijk te maken. Wel vind ik van mezelf dat ik wat meer op de voorgrond mag treden.

Hoe is het team?
Ik vind het leuk dat we in een jaar tijd al van vier naar zes man zijn gegroeid. We vullen elkaar aan en kunnen goed met elkaar praten. Het is ook echt heel gezellig. Gelukkig komen niet alle data-taken op mijn schouders, Björn is er ook goed in en we kunnen goed sparren over de verschillende vraagstukken.

Wie is jouw grote voorbeeld?
Poeh, dat is een lastige! Ik kan niet echt een persoon bedenken, maar ik ben momenteel”Winners take all” aan het lezen. Hierin staat dat systeemveranderingen moeilijk zijn, omdat mensen vaak voor win-win gaan. We willen elkaar helpen, maar zelf ook een slaatje ergens uit slaan. De vraag is dan: ben je bezig met verandering of heb je gewoon iets leuks op de markt gezet? Geld verdienen is prima, maar ik ben van mening dat je altijd kritisch moet blijven over hoe je dat en of je er geen schade mee aanricht. Dat idee houd ik in mijn achterhoofd!

Wat wil je nog leren?
Projectmanagement is soms lastig. Vooral in dit domein, met alle verschillende stakeholders die je op een lijn moet zien te krijgen. Het is wel een hele leuke uitdaging, waarin ik mezelf graag verder ontwikkel. Verder wil ik meer leren over de mogelijkheden van data en hoe je deze het beste kunt gebruiken binnen de projecten.

Waar staat Social Finance NL over drie jaar?
Dan zijn we hopelijk 10 a  15 man sterk en bezig met leuke projecten. Ik hoop me tegen die tijd iets verder te hebben gespecialiseerd in data-analyse, hopelijk hebben we net als Social Finance UK iets als Digilabs. Het meten van “zachte” resultaten – zoals geluk-  is dan nog belangrijker, zodat mensen zien dat je ook zonder harde kwantitatieve resultaten iets kunt bereiken. Ik zou wel meer met onderwijs en educatie willen doen, dat is dan weer in lijn met mijn PhD. Dat hoeft niet per se een ministerie te zijn, het kan ook lokaler.

Tiffany Boersma
Op de hoogte blijven van onze projecten?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief