Sinds Sabine Oudt als manager bij Social Finance NL werkt, kan ze haar drang om alles te kwantificeren perfect koppelen aan het verbeteren van de wereld.

Hoe kwam je bij Social Finance NL terecht?
Ik begon mijn carrière bij ABN AMRO in de informatiebeveiliging, omdat ik met mijn data-analyse-achtergrond iets goeds wilde doen en dit kwam een beetje in de buurt. Maar toen ik hoorde over een vacature voor analist Social Impact Bonds in het team bij Ruben, wist ik meteen dat ik daar veel meer voldoening uit zou kunnen halen. En er komen data bij kijken, perfect! Met de beslissing van Ruben en Björn om de Social Impact Bonds los te trekken van de bank en Social Finance NL op te richten was ik het helemaal eens. En ik wist meteen: daar wil ik onderdeel van zijn!

Wat is het mooiste aan je baan?
Mijn functie als manager voldoet ruimschoots aan mijn verwachtingen. Ik deed bij de bank al vergelijkbaar werk, dus wist inhoudelijk wat me te wachten vond. We kijken nu verder dan alleen de SIB en dat levert diversere werkzaamheden op. Dat heeft me wel verrast! Zo heb ik net een impactanalyse gedaan voor een project om gedetineerden aan het werk te helpen, dat was vanuit de bank niet op mijn pad gekomen. Ik vond het geweldig! En ik ben heel gek op ons team. We zijn een nieuw clubje, maar we zitten er helemaal in en zetten samen onze schouders eronder.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?
De kwantitatieve data die je nodig hebt om alles gedegen datagedreven aan te pakken zijn niet altijd beschikbaar, zoals tijdens mijn studie Wiskunde wel het geval was. Daar moest ik aan wennen. Ik zat me daar in het begin enorm druk om te maken, maar daar heb je niets aan: we moeten zeker inzetten op betere data-structuren, maar in de tussentijd roeien met de riemen die we hebben: wat is er wèl en wat kunnen we daarover zeggen? Een tweede les is dat het niet alleen gaat om de inhoud. Juist in het faciliteren van goede samenwerking zit een deel van de toegevoegde waarde. Want alle partijen hebben zo hun eigen focuspunten en manier van communiceren, het stroomlijnen daarvan is een uitdaging die ik niet zo had zien aankomen.

Wat wil je zelf nog leren?
Hoe ik data-analyse en het belang van de stakeholders beter op elkaar kan laten aansluiten. Een tijdje terug had ik bijvoorbeeld een uitgebreid model in Excel ontwikkeld, maar was de ontvangende partij minder in Hosanna-stemming dan ik: ze wilden gewoon iets simpels. Ik wil leren hoe je ervoor kan zorgen dat zij de waarde van zo’m model ook inzien. Ook zou ik zou m’n tafeltennisbackhand willen verbeteren, want Ruben blijft me inmaken!

Wie is je grootste voorbeeld?
Ik ben groot fan van Koningin Maxima. Om veel redenen, maar niet in de laatste plaats omdat zij pleitbezorger is van de VN-secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. In deze rol zet zij zich in om financiële diensten ook toegankelijk te maken voor lage inkomensgroepen en kleine bedrijven. Zo mooi! En mijn guilty pleasure is fragmenten van haar bruiloft op YouTube terugkijken. Ik vind het zo’n inspirerende vrouw!

Met welke partij zou je nog willen samenwerken?
Zorgverzekeraars! Resultaatgericht financieren zou met Health Impact Bonds veel waarde kunnen toevoegen aan de maatschappij. We hebben ook al gesprekken gevoerd met verzekeraars, maar steeds zagen zij praktische belemmeringen met betrekking tot wet- en regelgeving en uiteenlopende belangen. Ik hoop zo op een partij die daaraan voorbij gaat en alles wil doen voor die sociale impact! Zo hebben we een gedegen HIB-case over valpreventie bij ouderen: minder gebroken heupen betekent minder operatiekosten. Maar een verzekeraar heeft met ziekenhuizen een kostenplafond en als er geen heupoperaties zijn doen ze wel wat anders. Ja, zo werkt het systeem, maar dat mag toch geen reden zijn om valpreventie van tafel te vegen? Ik wil op zoek naar dit soort systeemoplossingen. Hoe gaaf als dat lukt?

Waar staat Social Finance NL over drie jaar?
Dan staan we in het veld en hopelijk ook bij de overheid bekend als een partij die hen ondersteunt bij het aanvliegen van maatschappelijke uitdagingen. Ook is onze manier van werken dan wijdverspreid: niet hier en daar wat pilotprojecten, maar een standaard inkoopwijze van overheid: net zo gangbaar als een normale subsidie. Er wordt dan actief gewerkt aan het vergaren van kennis over wat wel en niet werkt en belastinggeld wordt ingezet voor bewezen effectieve interventies.

Sabine Oudt
Op de hoogte blijven van onze projecten?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief