Podcast Money Matters

#57. Van Parijs tot Den Haag: hoe maak je impact in een stad?

Shownotes

In deze aflevering van Money Matters proberen Ruben en panellid Björn antwoord te geven op de vraag hoe steden kunnen samenwerken met het bedrijfsleven en investeerders om impact te maken. Björn was bij de ChangeNOW-conferentie in Parijs waarin dit centraal stond en interviewde daar Kevin Tayebaly, CEO van ChangeNOW over het belang van deze jaarlijkse top. Hij sprak ook met Saskia Bruines, wethouder van de gemeente Den Haag, over het creëren van een ecosysteem voor sociaal ondernemerschap en impact investing. Want wat is nou eigenlijk het belang van samenwerking, innovatie en het versterken van sociale netwerken in steden?

Björn vertelt over de ChangeNOW summit in Parijs, dat gericht is op duurzaamheid en het creëren van impact. Veel verschillende partijen waren daar aanwezig; bedrijven, investeerders en overheden, om samen te werken aan positieve verandering. Kevin Tayebaly, CEO van ChangeNOW, legt uit dat het doel van de conferentie is om duurzame oplossingen te presenteren en investeerders en experts samen te brengen om deze oplossingen te ondersteunen en te laten groeien. Na nadruk ligt bij het belang van het betrekken van de lokale bevolking bij het streven naar een duurzame stad. Ruben en Björn praten verder over het belang van zo’n conferentie; wat is het hoofddoel hiervan?

Björn was onderdeel van een delegatie van de gemeente Den Haag en het Impact City-programma, dat zich richt op sociaal ondernemerschap en impactinvesteringen. Hij sprak met Saskia Bruines, wethouder van Den Haag, over de toekomstbestendigheid van steden. Saskia benadrukte het belang van samenwerking, het benutten van kennis en deskundigheid, en het betrekken van de gemeenschap bij het aanpakken van de uitdagingen waarmee steden worden geconfronteerd, zoals klimaatverandering en sociale cohesie. Den Haag is koploper op dit gebied; de impactsector leeft en innovaties worden gebruikt om vooruitgang te boeken. Maar hoe leren we daarvan? Moeten we als steden meer samendoen, in plaats van allemaal proberen ons eigen impact ecosysteem op te bouwen? En hoe sijpelt dit door in de gemeentes die zitten? Hebben ambtenaren genoeg handvatten hiervoor? We duiken in het belang van het betrekken van lokale gemeenschappen bij het streven naar duurzaamheid en de toekomstbestendigheid van steden.

Dus, hoe kunnen steden samenwerken met het bedrijfsleven en investeerders om impact te maken? Ruben concludeert dat het niet gaat om de hoeveelheid, maar om het selecteren van de juiste bedrijven en investeerders, die mensen verbinden en de stad verder kunnen helpen.

Podcast Transcript

Podcast Money Matters aflevering #57: Van Parijs tot Den Haag: hoe maak je impact in een stad?

Introductie

Ruben: Leuk dat je weer luistert naar Money Matters, mijn naam is Ruben Koekoek en aan de andere kant van de lijn vandaag Björn Vennema! Hoe is het?

Björn: Het is heel goed. Hoe is het met jou?

Ruben: Ja, goed hoor, maar jij was in Parijs verleden week. Hoe was dat?

Björn: Ja leuk, ja, Social Finance gaat de wereld over Ruben.

Ruben: Ja, jij, ik ik niet. Jij gaat ook nog naar georgië volgens mij deze maand.

Björn: Ja, naar Parijs was gelukkig met de trein, dus dan ik voelde me daar niet.. hoefde ik iets minder schuldig over de klimaatschade te voelen.

Ruben: Heel goed, Georgie, ga je ook impact investing op de kaart zetten, dus je hebt zowel schade als positieve effecten aan die aan die reis, maar heb je ook nog van de stad kunnen genieten?

Björn: Van Parijs heel weinig. Het was ook op en neer. We hebben, we hadden wel een prachtige plek waar we waren met z’n alle naaste de Eiffeltoren dus ik heb wel van van het uitzicht kunnen genieten, maar vooral de binnenkant van één hele grote tent die als conferentieruimte dienst deed genoten.

Ruben: En de naam van die conferentie was changeNOW, wat voor conferentie is dat?

Björn: Een enorm programma met 25000 mensen over echt nou, duurzaamheid en het maken van impact en en hoe we bedrijfsleven, overheden investeerders, ondernemers, iedereen bij elkaar konden brengen om om samen nu aan de slag te gaan, om nu verandering aan te brengen, om impact te maken, en dat was heel interessant. Juist omdat het zo groot was. Juist omdat zoveel verschillende bloedgroepen in één ruimte waren, was het best leuk om bij te zijn.

Ruben: Kijk, en heel benieuwd of je daar wat van hebt opgestoken de vraag van deze podcast luidt dan ook: hoe kunnen steden samenwerken met het bedrijfsleven en investeerders om impact te maken?

ChangeNOW met CEO Kevin Tayebaly

Ruben: En jij komt natuurlijk allerlei mensen tegen wie je vragen kon stellen en het hierover kon hebben. Maar volgens mij kwam je ook de organisator van het hele evenement tegen, heette Kevin Tayebaly en aan hem stelde je een specifieke vraag over ChangeNOW

Björn: Kevin Tayebaly, CEO of ChangeNOW, we’re in Paris can you tell us in one minute what ChangeNOW is?

Kevin: Its a summit we organise every year, since 2017, for the planet, we bring at the grand palais in Paris, thousand solutions that are really focused on trying to tackle the UN goals. To be contributers to socities that are most symbol inclusive. We showcase topnotch innovations from start ups, NGO’s, scientists, economists.. and around these people with great solutions and actions for the planet, we bring a very large crowd of people with capital, knowlegde, to help these solutions here grow and become the normal to normal.

Björn: And you said its the largest gathering of people for the impact stage every year, we’re here with a pretty big group from the city of the Hague. We all hop on the train back in just two days, and then we need another 263 days to make the impact happen, what should we take with us from these three days?

Kevin: Energy, you know i mean the reason we are doing this is, we are gathering people who are trying to change the system, who are change the system from the inside or outside, and you know, these people try to convince other people. All year long they fight for a topic that they believe in, and they also need help and support, and by this, we have collaboration, we have sponsorship, but you also need energy. And I think being here now, thinking about changing the world and doing amazing things, it gives you a great kick. It gives you a lot of stamina, and all the energy you need to go back loaded with positive energy. Because when you come at changeNOW, you only see people smiling. People are really valued and hopeful, as we say, it actually gives hope. And then they are ready to try and convince for the next year back home. We want to come back home with this energy, will, courage, and hope, because it is too late to be pessimistic.

Björn: Excellent, thank you Kevin

Ruben: Ja, dus het congres is.. iedereen komt daarop af die iets goeds wil doen met deze wereld. Dus kan je dan ook nog wel een paar kan je focus hebben. Neem je nou eens in zich mee waarvan je denkt van: hé, dat, dat haal ik er dan echt uit?

Björn: Nou, ik denk, ze waren best wel goed in het faciliteren van ontmoetingen tussen doelgroepen en waar, wat wat natuurlijk super interessant is, wat denk ik ook wel vaak een gevaar is van ons allemaal en impact wereld is dat we dan met allemaal gelijkgestemde ergens in een hoekje al investeert dus bij elkaar of alle ondernemers bij elkaar, die allemaal in een hoekje allemaal geweldige ideeën bedenken over hoe we de wereld gaan verbeteren. En zij zeiden eigenlijk op de laatste dag: iedereen in Parijs of iedereen die in Parijs is, kom naar binnen, ontmoet de ideeën, ga in gesprek en dat vond ik wel enorm inspirerend. Dat zei: ja, het is niet alleen van onze kleine bubbel, maar we moeten ook de inwoners van de stad meenemen als we willen dat we een duurzame stad worden. We moeten ook die mensen laten kennismaken met innovaties en ideeën die er zijn. Dus dus ik neem wel mee dat ze dat juist die interactie tussen al die groepen en het verbreden daarvan, dat dat ook wel heel veel, heel veel kansen biedt. Wat wat wat wel interessant was, hij zei dat zegt dat nu ook, ja, iedereen een smile dat zei-die: ook steeds als je mensen vroegen hé is de conferentie geslaagd, zei-die ja, wat iedereen lacht en dat voelt wel eens een hele lichte impact metric voor je conferentie, want dan zijn al mijn borrels ook heel succesvol. Dus dat was wel was grappig om te zien, maar maar maar ik denk wel dat die, dat ze, die verbinding, dat neem ik wel mee, die verbindingen die tussen organisatie kwam, die kwam echt tot stand.

Ruben: Ja, een beetje alsof de kwaliteit van de soep op de Titanic was ook goed, maar de de reis was toch wat minder geslaagd omdat die boot zonk.

Björn: Ja, omdat, omdat de wereld als nog vergaat analogie ja, precies ja, maar het is wel, wij moeten toch met zijn allen daarvoor aan de slag. Maar ja, het is wel, je moet iets doen, om meer een actie te manen.

Saskia Bruines over het impact ecosysteem in Den Haag

Ruben: Nee zeker, en jij was onderdeel van een delegatie van de gemeente Den Haag en van het programma impact city dat ze het ecosysteem wat in Den Haag willen creëren, rond sociaal ondernemerschap en impact investeren. En je vroeg je had ook een vraag gesteld aan de wethouder, de leider van de conferentie, delegatie, Saskia Bruines.

Björn: Saskia Bruines, wethouder van de gemeente Den Haag, we zatn net in een sessie. Of jij zat eigenlijk in een sessie over toekomstbestendige steden. Is Den Haag toekomstbestendig of wat heb? Wat heb jij daaruit meegenomen?

Saskia: Nou, het was in ieder geval een hele leuke sessie. Sowieso is de hele dag heel leuk. Ja, wij zijn er wel erg druk mee bezig als Den Haag, andere steden ook hè bij, maar zijn onderdeel ook van het 100 resilience netwerk, dus ook steen, met ook de kennis te delen daarover. Ik heb wat ik gezegd heb is we zitten natuurlijk een hele gekke tijd met de afgelopen jaren, met COVID maar ook met de klimaatcrisis, energie kan ook met met ja, vluchtelingenstroom vanuit daarin, met de hele wereld. Hè, dus er is een beetje op drift, dus je moet dat op kunnen vangen met elkaar. Dus dat vraagt wel, wat vraagt ook om om keuzes maken en dat nou, ja, dat dat ook wel, dat je dat op een goede manier moet moet moet doen en dat ook iedereen bij betrekken. En het tweede ding wat ik heb ingebracht is dat Den Haag is natuurlijk een stand aan de, aan zee en nou, wij liggen ook net een een beetje boven de boven de zeespiegel, maar dan moet je wel goed voorbereid zijn. Dus het hele water gebeuren. Ja, dat is echt, daar maken we ook een waterkan waar zie zitten de zaken, wat kan je doen, wat moet je doen, wanneer moet je dan doen? Niet alleen natuurlijk ook rijk en waterschappen iedereen zijn daar belangrijk aan, maar je moet daar wel alles op zijn. En we hebben gelukkig heel veel kennis in Nederland op dat gebied. En en wat ik dan nog slot gezegd heb, ja, je kan dat niet binnen één bestuursperiode ofzo, we moeten naar de toekomst kijken. Dus we moeten ook echt een lange termijn, onderzoek, lange termijn commitment ook en lange termijn financiering als dat nodig is en dat is nog wel een opgave.

Björn: Ja, dat is enorme opgave. Wat is de grootste stap die we dan kunnen zetten, of die jullie misschien zelf aan het zetten zijn om daar te komen?

Saskia: Nou, het is vooral belangrijk dat je om te beginnen met elkaar onderkend wat er wat er aan de hand is en wat de opgaven zijn. En ja, dat dat is mij vandaag in het hele programma ook wel duidelijk geworden, dat je iedereens kennis en deskundigheid en creativiteit moet gebruiken, dat je ook een enorme verantwoordelijkheid hebt richting van bevolking, om ook hen mee te nemen, maar ook de sociale verbanden zeg maar goed is in stand te houden of verder te ontwikkelen om, want als dingen fout gaan en gaat het uiteindelijk om dat mensen elkaar nodig hebben en elkaar weten. Ik in coronatijd gezien vond ik wel heel interessant van ook iemand die vertelde weer zei van: ja, we hebben ook onderzoek gedaan naar of je nou in een arm maar wijk of in een rijke wijk zit. Als een echte ramp gebeurt, dan is het enige wat echt telt dat je elkaar kan vinden en elkaar kan helpen, en dat vond ik wel een hele mooie. Die moet ook goed bij ons houden. Dat heb je als stad voor te zorgen. Dat nou ja, dat sociale netwerk in een stad met al die verschillende mensen, dat dat sterk genoeg is om tegen een stootje te kunnen.

Björn: Ja, absoluut ja, en we hebben met community’s nodig en zeg je, en dan, we hebben daarnaast een prachtige impact dity gemeenschap. Wat kunnen we als, impact sector bijdragen aan deze opgave?

Saskia: Nou natuurlijk heel veel op het gebied van vernieuwingen die gewoon weten met energie omgaan, slimme samenwerkingen gewoon goeie innovaties die dingen gewoon ja beter maken. Dus dat, daar zijn we hartstikke trots op en ik heb ook wel weer prachtige dingen gezien vandaag en ik denk dat het echt super belangrijk blijft om en dat ook met elkaar te doen. Je ziet ook op een dag als vandaag, waar ook wat alle landen en heel veel uit Den Haag, gelukkig ondernemers, aanwezig zijn. Ik denk: Goh, als je dat allemaal bij mekaar ziet nou dan dan dan weten we wel heel veel. Dan liggen er wel hele mooie kansen om ook echt stappen te gaan zetten. En wat daarin belangrijk is, dat we ook op tijd, op een goede manier die schaalsprong kunnen maken. Hè, want je ziet nog vaak dat het start is natuurlijk een stad, maar dat de opschaling en het echt doorzetten van nou ja, van van duurzame ontwikkeling, dingen van van nieuwe innovaties die echt bijdragen, want je werking van retro en circulaire-economie al dat soort dingen, ja, dan moet je wel stappen maken en maar dat vind ik ook een grote verantwoordelijkheid maar ook een hele mooie kans.

Björn: Absoluut, en misschien wel het laatste, want je refereert er al aan de dag. We staan hier naast de eifeltoren, niet in Den Haag met impact, en daar zijn we in de groep naar naar Parijs. Waarom organiseer je dit en en wat hopen jullie dat dat weer terug naar Den Haag brengt?

Saskia: Ja, nou, ik zie alleen maar enthousiaste gezicht om me heen, dus dat dus het is goed en iedereen is ook… Wij vallen op hier, dus dat is aan de ene kant laten we zien wat er mooie dingen er in Den Haag zijn, aan de andere kant kunnen wij zelf een ene nemen, hier ook heel veel ophalen, denk ik ook ook met investeerders lopen hier heel veel mensen rond die willen investeren in in vernieuwingen en ik hoorde ook dat er echt een aantal zijn die geïnteresseerd zijn in in onze Haagse bedrijven. Dus dat is top dus dat nemen we mee en de nieuwe netwerken en we hebben natuurlijk ook ons eigen impact fest. En dan hopen we dat ook een stuk van deze community ook weer daar naartoe komt. En als als ze er niet al zijn, hè stukken deels instemmen en wat ik ook nog wel aardig vind is, wij zijn natuurlijk ook stad van vrede en recht en je ziet dat wat de change nou gaat tot nu toe heel erg over, nou ja, maar energie en circulair en duurzaam en hartstikke belangrijke onderwerpen maar dat we eigenlijk zien dat die duurzaamheid ook in het sociale vlak zich noemt, humanitaire vlak en dan eigenlijk is, hebben wij ook in Den Haag heel veel kennis in huis op dat gebied en heel veel NGO’s en partijen. Dus die zijn nog mee geweest. En de organisatie hier heeft gezegd: wij zien eigenlijk nog wel een kans om dat wat meer te verbinden en dan wordt het helemaal één grote doet economie.

Björn: Kijk, en die hebben we ook gezien vandaan. Nou super!

De stad en het bedrijfsleven

Ruben: Was Kate Raworth er weer?

Björn: Ja, uiteraard

Ruben: Niet missen, hè, nou ja, dus die centrale vraag: hoe kunnen steden samenwerken met het bedrijfsleven en de investeerders voor voor impact, denk je dat dat bijdraagt allereerst in het algemeen om bedrijven naar je stad te trekken, maar in specifiek impact bedrijven kan dat iets iets voor de stad betekenen?

Björn: Nou, ik, ik denk het wel wat wat ik in ieder geval uit uit het verhaal van Saskia hoor en en ook wel zag gebeuren, want eigenlijk twee kanten op, hè, dus het gaat zowel eigenlijk om bedrijven als om die investeerders, en dan zie je dat er in Nederland nou ook nog wel wat meer kapitaal bij kan om om die impact start ups verder te halen. Dus hoe kan je nou die investeerders in aantrekken en naar Den Haag toe brengen, of in ieder geval interesseren in organisaties om daarmee de impact te vergroten? Ja, en we zijn ook als Nederland toch maar een klein land, hè, dus als je nou, er zijn vast ook heel veel andere ideeën en dat zag je daar ook superveel startups en en ideeën over het het verduurzamen van een sector of over klimaatoplossingen ja, als als mensen goeie ideeën hebben, dan denk ik ook dat het waar ervoor is om het gewoon naar naar de stad toe te halen. Want want ja, de urgentie is gewoon gigantisch. Dus ik denk dat je dat ook wel kan versnellen door niet hier dan opnieuw het wiel gaan uitvinden maar juist die mensen zoveel mogelijk ook hierheen te halen.

Ruben: En je hebt natuurlijk de grote vier steden in Nederland. Die focussen zich echt op dat impact ecosysteem nou, je was zelf op bezoek met impact city Van Den Haag, maar je ziet ook Amsterdam heeft Amsterdam impact, een groot programma, Rotterdam, Rotterdam impact coalitie en Utrecht heeft de social impact factory met allerlei programma’s daaromheen is ook te lezen. Veel van dit sort voorbeelden in impact en de city, ns rapport, wat in aflevering 35 met Ellen Oetalmans hebben besproken, aflevering 35 van de podcast. Maar is er nou een voorbeeld waarvan jij denkt van nou, dat is echt prachtig hoe dat gaat, daar kunnen we echt wat van leren.

Björn: Nou, ik denk dat dat is dat niet van alles een beetje?

Ruben: Ja.

Björn: Ik denk dat namelijk, want want je zegt al die steden zijn dus heel druk bezig van hoe kunnen we dat ecosysteem versnellen? Soms denk ik ook wel eens: ja, ze zijn allemaal op zichzelf heel erg bezig, hè dus Amsterdam en Den Haag en Utrecht en Rotterdam, allemaal op hun eigen manier en hebben een eigen idee, terwijl, ja, misschien is dat ook wel, zijn we gewoon met zn allen één ecosysteem zeker in Nederland of zeker in de Randstad. Dus ik kan dat iets wat meer bij elkaar komen. Maar maar ik denk dat dat je wel steeds vaker ook binnen zo’n stad uitwisseling ziet, hebben wij in Amsterdam ook wel tussen de organisaties en verschillende oplossingen. Dus dus ja, , ik heb niet één, nu één voorbeeld dat te binnen schiet of misschien heb jij zelf een idee in je hoofd zitten wat heel goed werkt, het is wel een beetje mondjesmaat hè.

Ruben: Nou, ik denk, kijk, ik denk dat Den Haag wel echt een voorbeeld is, waar je echt een ecosysteem hebt, waar je plekken hebt, waar je ook een jaarlijks congres hebt, impact fest was wel echt in Nederland, maar ook wel daarbuiten een naam heeft gemaakt. Dus ik denk dat zij dat echt heel erg goed doen. Maar als het en als het echt gaat om geld alloceren, dan dan vind ik eigenlijk Rotterdam toch wel een sprekend voorbeeld, daar ze hebben van oudsher natuurlijk de haven, baronnen die heel veel klusjes in Rotterdam oplossen, dus private initiatieven dat zijn ze echt gewend en ze hebben dan twee fondsen gecreëerd: het voorgoed fonds, wat zeg het platform is voor filantropen die iets willen bijdragen aan de stad en het sociaal impact Fund Rotterdam, en dat heet dan een place basde investment fund dus een impact fonds, specifiek Rotterdam. En ik denk dat ze daar met die twee fondsen wel echt koploper zijn in in Nederland.

Björn: En en maar ook dat is weer heel erg gericht, dus een investment fund voor Rotterdam, dat is natuurlijk ook wel, maar dat was als dat dus dat snap ik ook wel, maar dat voelt wel als zonde. Maar het interessante van zo’n uitwisseling nou, die groep die dan na Parijs gaat, dus denk ik ook ook wel van hoe kan je dan weer partijen van buiten aan je binden? Misschien zouden dat ook in Nederland wat van moeten doen, want dat is want want onze steden zijn helemaal niet zo groot. Dus dus kun je, is het niet zondee dat Rotterdam,, Dus Rotterdam, supergoeie dingen, maar is het niet zonder dat het alleen maar investeert in Rotterdam?

Ruben: Nou dus kijk, als je vanuit de gemeente kijkt, zie je als gemeente Rotterdam, die je van we hebben tal van maatschappelijke vraagstukken en we hebben maar een heel klein budget. Ik denk dat dat in Rotterdam zal het vijf miljard zijn, of zo waar waar. Maar nou, bijna alles staat al vast. Dus we kunnen maar heel weinig geld relatief aan nieuwe dingen uitgeven. Dus dan is het wel, denk ik, heel goed om als stad te vragen van: oké, we hebben een hele kapitaalkrachtige stad, zeker Amsterdam, maar Rotterdam heeft natuurlijk ook delen die waar heel veel geld zit. Hoe kunnen we dat op een juiste manier inzetten om problemen in de stad op te lossen? En dan ben ik het met je eens, dat ecosysteem moet misschien wel groter, dus dus think global maar het is ook wel echt local. Je moet, je moet in de stad problemen oplossen en ik denk dat zo’n investeringsfonds echt voor een stad best wel veel toegevoegde waarde hebben. En ik las toevallig in dat er in Engeland dat place based investmet n heel groot wordt en dat er nu ook de pensioenfondsen van de lokale autoriteiten 5 procent van het gehele in geïnvesteerd vermogen in place based Investment Funds willen investeren. Dus dan krijg je best wel veel geld bij elkaar om in de stad te investeren. En in Engeland is, het gaat wel voornamelijk in vastgoed zitten, maar dat is natuurlijk ook de makkelijkste dat is één, misschien wel het grootste probleem van de stad. Er is gewoon niet genoeg plek om al je burgers te huisvesten, om echt ruimte voor sociale initiatieven te creëren, om je voorzieningenniveau te te houden en om ook nog groen te hebben in de stad. En en het is ja, het is eenvoudig makkelijk om daar investeerder voor aan te trekken tegenover andere sociale problematiek. Dus ja, ik, ik denk wel dat dat slim geld alloceren in de stad voor de juiste dingen, dat dat heel veel potentie heeft en dat dat ook super lastig is en dat de meeste steden daar eigenlijk nog helemaal niet zo goed in zijn.

Björn: Ja, nee, je hebt gelijk en het is ook wel interessant, hè zowel van de pensioenfondsen maar ook van de betrokkenheid van zo’n stad en in Rotterdam is daar is de gemeente natuurlijk ook heel erg betrokken bij die fondsen, bij impact city neemt gemeente en Haag echte leiding. Dat is wel krachtig. We hadden recent dat voorbeeld in Eindhoven hier, waarbij ze als organisatie sie nemen heel veel experts aan met voor een heel hoog salaris. Die bieden ze dan hier een woning, of die experts gaan zelf ergens huren of kopen en die verdringen eigenlijk de lokale markt. Nou, toen heeft asml nu zelf een fonds voor lagere middenhuur opgezet om te kijken of ze daar dan weer iets kunnen rechtzetten maar dan dan is het helemaal de de markt die het eerst eigenlijk nou ja, komt verpesten en het dan weer een beetje probeert goed te maken en maar wat natuurlijk wel heel krachtig is aan die pensioenfonds of aan Rotterdam of aan Den Haag, is wel dat dat de gemeente eigenlijk vooraf de handschoen oppakt en zegt: nou, we moeten mensen alle doen, we heben een idee waar we naartoe moeten. Als dat wat Saskia ook zegt, dat duurt veel langer dan die coalitieperiode en kunnen partners dan met ons meedoen dan kunnen we dat samen-doen in plaats van dat ze het helemaal jullie overlaten of op ons eigen eilandje gaan doen. En dat is dat is denk ik wel wel krachtig en ook heel erg, heel erg nodig.

Ruben: Ja, helemaal mee eens. Ik denk afgelopen maanden had Femke Halsema, burgemeester, Amsterdam had toespraak in de staat van de stad en daarin gaf zij, vroeg ze eigenlijk aan bedrijven en Individuen om mee te helpen om problemen in de stad op te lossen. En ze noemden daar bij de weekendschool en fris supermarkt een supermarkt waar je gratis spullen kan afhalen dus dat dat is denk ik heel heel mooi gebaar. Maar het is een stuk lastiger dan ik wil niet zeggen dat je denkt wat ik weet, niet hoe jij denkt, maar het is best wel lastig om te doen, want je kan niet, je kan niet als een soort pinautomaat rijke Amsterdammers opzoeken en zeggen: kan, je kan je geld storten, je moet heel duidelijk nadenken. Oké, wat zijn mijn doelen als dat, wat is mijn rol, wat moet ik zelf oppakken en wat wil ik vragen aan partijen in de stad? Dat? En hoe ga ik dan met ze samenwerken zonder dat ik invloed inlever die ik niet wil inleveren? Want ik ben wel Democratisch gekozen. Dus dat is best wel lastig. En in dat onderzoek, wat we eerder bespraken zagen we ook dat 69 procent van de steden die die willen dat die hebben, wel beleid van hoe ze met al die partijen kunnen samenwerken de stad, maar de ambtenaren geven aan tenminste 62 procent van de ambtenaren geeft aan dat ze eigenlijk niet genoeg capaciteit hebben en kennis om dat beleid ook echt toe te passen. Dus daar is best wel nog een wereld te winnen.

Björn: Maar en en hoe zouden we dat? Daar heb je vast over nagedacht, namelijk van je rapport, hoe, wat, wat is? Nou, wat kunnen we daarmee? Of moeten we allemaal naar Parijs sturen? Moeten we allemaal naar Den Haag sturen om daarvan te leren? Hoe kunnen we die ambtenaren dan wel die handvatten te geven?

Ruben: Nou, ik denk op verschillende manieren één: leg het niet bij één afdeling neer, dus je moet wel echt over, je kan niet zeggen oké, wat ze vaak doen. Bij sociale zaken is er dan een partij die zich mee bezighoudt of bij economie en dat zie je trouwens in Den Haag heel mooi gebeuren dat die twee afdelingen samenwerken. Maar dat is wel echt belangrijk. Dat je het als gehele stad zegt: oké, wij, we hebben verschillende problemen op allerlei verschillende onderwerpen en we gaan kijken van oké, hoe kunnen we de stad hierbij betrekken? Dus moet Stadsbreed en ik denk dat je voordat je begint heel duidelijk, als dat een beleid moet hebben van oké, welke vraag willen stellen en op welke manier moeten we samenwerken? En dan, de volgende stap is dan met die partijen in gesprek gaan en ook durven aanpassingen te doen, omdat natuurlijk filantropen en investeerders ook wensen hebben. En daar moet je kijken of je er gezamenlijk uitkomt dus ik denk dat het vooral capaciteit opbouwen is over de in zo’n gemeente en dat je dan hele mooie dingen kan realiseren.

Björn: Oké, ja, interessant.

Ruben: Is het want jij benoemde, ASML dus daar zie je eigenlijk dat ze naar Veldhoven, Eindhoven is extreem succesvol geweest om bedrijven aan zich te binden en nu zien we dat niemand meer goedkope woningen kan krijgen is zie je dat vaker dat dat dat het ook een negatieve neerslag kan hebben op de stad.

Björn: Nou ja, dat zie je denk ik, op op op heel veel plekken of zie je daar in ieder geval ik weet niet of het altijd terecht is, maar wel altijd klachten over komen. Hè, Amsterdam heeft daar naturlijk ook mee te kampen, dat het bedrijfsleven en internationale bedrijven de binnenstad lijken over te nemen in ieder gevalwoonruimte dus dus het en dat is natuurlijk ook meteen het het risico van zo’n expeditie. Dus ja, heel interessant om bedrijven aan je te binden en daarmee wellicht de stad verder te helpen. Maar maar daar zit wel een keerzijde aan die de leefbaarheid kan verminderen, huisvesting minder beschikbaar kan laten maken. Dat is wel zo interessant. Aan zo’n impact city, denk ik: kan je impact, bedrijf binnen, nou, dan zou je dan hoop je dat die iets iets breder blik hebben dan dan sec, hun hun economisch gewin. Maar het zou natuurlijk heel goed zijn als steden hun beleid om bedrijven aan zich te binden ook wat meer. Nou, we hebben eerder over de brede welvaart gehad, eigenlijk ook wat breder, dus dus inrichten van super ASML, dat je wil groeien of Super bedrijf, dat je naar Den Haag of Amsterdam wil komen. Dat willen we heel goed, heel graag, want dat neemt bedrijvigheid met zich mee. Maar we kijken als dat ook naar de indicatoren op het gebied van welzijn op en van leefbaarheid op het gebied van toegang tot dienstverlening. Dus hoe gaan we zorgen dat we ook daarin verbeteren? Ik denk dat dat die die blik die mist nog wel vaak denk ik in gewoon een soort van Rub zich loze ambitie om bedrijvigheid en economie naar ons te te halen. En is cruciaal omdat, omdat in de toekomst voorkomen dat we dat ook wat of eigenlijk voor de zorgen dat dat iets duurzamer gebeurt.

Ruben: Ja, dat snap ik wel, want ik denk ook dat het te maken heeft dat we natuurlijk in de jaren 80 en 90 was altijd werk, werk, werk hè! Dus als er een bedrijf naar die hoe kwam en dat creëerde banen, was het prima. Zo, en nu is het eigenlijk handjes handjes handjes dus genoeg werk, maar niemand kan het doen. Dus ik moet veel kritischer zijn. Van wie wil je nou toelaten in je stad? En wat heeft nou echt voor nut voor de stad als zo’n bedrijf zich vestigen? Dus je moet eigenlijk veel selectiever en kritischer zijn. En dan is dus logischer om impactvolle bedrijven of bedrijven die echt iets doen voor de stad, wereld als geheel aan je te binden.

Björn: Zeker en en het wordt natuurlijk versterkt en daar ging dat was wel interessant, want dat ging sessie waar de wethouder Van Den Haag in zat ook redelijk veel over. Dat steden hebben natuurlijk ook best wel veel te maken met verstedelijking dus de steden groeien, maar eigenlijk de andere gebieden in een land die die groeien niet, sterker nog die krimpen, hè dus dus hoe ga je nou om met het feit dat de leefbaarheid van een stad of dat straks nou in Nederland voor een deel water kunnen komen te staan, hè, waar waar ze expliciet aan refereerde dat soort dingen zie je dat dat groeiende uitdaging zijn, eigenlijk als stad, omdat er eigenlijk veel meer, nog meer naar die stad toekomt daar willen de mensen wonen, daar willen de bedrijven zich vestigen en ja, maar dat dat, dat vergroot die uitdaging ook enorm en dat balanceren is ook best best ingewikkeld, gelijk, maar ik heb daar ook niet een enorme oplossing voor. Maar maar je ziet wel dat iedereen daarmee worstelt. Wat betekent dat nou voor mij, als stad?

Ruben: En mag ik daarmee concluderen, als ik toch een soort conclusie van deze podcast moet naar moet zoeken. Dat je dus dat de juiste bedrijven en investeerders aan je stad binden, is veel meer een balanceeract geworden. Niet. Het gaat niet meer om volume, maar het gaat specifiek om om de juiste bedrijven en investeerders, inbinden die echt de stad verder kunnen helpen? Ja.

Björn: Helemaal.

Ruben: Nou, we, we zijn niet vaak zo eens! en dan gaan we meteen door naar de uitsmijter!

Rubriek: ‘de Uitsmijter’

Ruben: de uitsmijter: wat moeten we vooral niet meer doen? In andere woorden, wat smijt Money Matters vandaag het liefst nog het raam uit?

Björn: Ja, nou, wat wat mij betreft is dat dus, zijn dat de de praktijken van de ASMLs van deze wereld, of die gewoon die die eigenlijk puur vanuit eigen belang op zoek zijn naar huisvesting, naar voorzieningen voor hun werknemers, zonder daarbij in eerste instantie oog te hebben voor voor de leefomgeving dus dus bedrijven die hierheen komen of die in Nederland gevestigd zijn en eigenlijk breder kijken, en kijken hoe kunnen we bijdragen aan een leefomgeving, van harte welkom, maar die organisaties die eigenlijk puur vanuit hun eigen voorziening redeneren die daar willen we wat mij betreft zo snel mogelijk vanaf.

Ruben: Kijk nou en dan gooi ik er ook nog een schepje bij. Ik denk ik denk dat het heel belangrijk is om heel verwelkomend te zijn, zowel naar nieuwe bedrijven, investeerders alsook naar nieuwe burgers, en dat het steden heel erg gaat helpt dat het internationale is en meer blik van buiten. Maar ik denk wel dat we mogen stoppen met de belastingvoordelen voor expats. Wat mij betreft is nou, moeten we zorgen dat iedereen zich welkom voelt in de stad, maar iedereen mag wat mij betreft ook net zoveel belasting afdragen.

Afsluiting en credits

Ruben: Björn, dank je wel weer voor dit mooie gesprek en ook bedankt voor de productie: Daniël van de Poppe van Spraakmaker Media. Redactie, Daphne Sprecher, Sam Wansink en Egidio Bundel inhoudelijk partner Circl en kennispartners Vriendenloterij en het Oranjefonds en wil je niks missen, abonneer je dan op Money Matters via je favoriete podcastkanaal of neem een kijkje op onze website: www.socfin.nl, tot de volgende keer!

Het transcript van deze aflevering is ook te downloaden als PDF.