Maandag 3 april 2023, Venlo – Vandaag bracht minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) een werkbezoek aan het valpreventieprogramma van de Health Impact Bond ‘Stevig Staan’ dat eind vorig jaar in zeven Noord-Limburgse gemeenten van start ging. De minister was te gast bij een valcursus en ging in gesprek met de betrokken partijen: “Inzetten op preventie is heel belangrijk, want daarmee kunnen we de zorg voor zijn. Dat vond ik ook zo mooi om hier te zien: ouderen leren echt hóe ze moeten vallen. Dat is minstens zo belangrijk als het voorkomen ervan. Deze Health Impact Bond is een mooi voorbeeld van het anders aanpakken en financieren van preventie en innovatie.”

Programma op schema

Inmiddels meldden reeds 140 ouderen in de regio zich aan voor de valpreventiecursus, het vijf jaar durende programma loopt hiermee op schema. Het bewezen effectieve valpreventieprogramma bestaat uit een informatiebijeenkomst, persoonlijk advies over vallen en een beweegcursus op maat. Het is urgent dat de regio vaart maakt met valpreventie omdat er jaarlijks 28.900 ernstige valincidenten onder ouderen zijn, driemaal vaker dan gemiddeld in Nederland (Bron: VeiligheidNL).

Bewezen effectief valpreventieprogramma

Het werkbezoek van minister Helder draaide om het unieke valpreventieprogramma dat tot stand kwam middels een Health Impact Bond waarin zorgverzekeraars, zorgorganisaties, het zorgkantoor, gemeenten en (particuliere) investeerders met elkaar samenwerken. Investeerders verschaffen het benodigde kapitaal en worden bij succes -een vermindering van het aantal valincidenten- terugbetaald door de betrokken gemeenten en zorgverzekeraars.  Tijdens een rondetafelgesprek met betrokken partijen werd ingezoomd op de Health Impact Bond en hoe deze financieringsvorm ingezet zou kunnen worden binnen andere domeinen.

Fotografie Jan-Paul Kuit