Door Ruben Koekoek en Björn Vennema 

Ruim vijf jaar geleden stonden we als bankier en consultant in de Coolblue winkel: “Twee laptops alstublieft”. We deden onze eerste investering, niet wetende waar het ons zou brengen. Behalve de laptops hadden we idealen en een aantal mooie slides met een vijfjarenplan om te presenteren aan iedereen die naar ons wilde luisteren. Vijf jaar later zitten we dichterbij dat plan dan we hadden durven dromen, terwijl de route er naartoe toch vaak net anders liep dan verwacht. 

Gelukkig wisten we wel dat we het avontuur niet alleen aangingen. Vanaf het allereerste moment hadden we de steun van gelijkgestemde mensen en organisaties. Zij stonden pal achter ons en onze missie: het mogelijk maken van effectievere manieren van samenwerken en financieren om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Het duurde niet lang voordat we een klein team van gepassioneerde talenten om ons heen vormden om vanuit een financiële invalshoek maatschappelijke vraagstukken op te lossen. 

We hebben onze hoofden gebogen over tal van thema’s: participatie op de arbeidsmarkt, jeugdzorg, ontwikkelingssamenwerking en onderwijs. De thema’s waren divers, waarbij experts en ervaringsdeskundigen inhoudelijke expertise aandroegen en wij de social finance methodologie. Dat deden wij door advies te geven, maar ook door het gewoon te doen. We hebben impact bonds gelanceerd, fondsen opgezet en nieuwe samenwerkingen tot stand gebracht. 

Al die projecten staan volgens ons in verbinding met elkaar. Ze zijn allemaal onderdeel van onze overtuiging dat we mensen beter kunnen helpen door resultaatgerichter te werken en financieren. Daarom delen wij de kennis die we opdoen bij het uitvoeren van deze activiteiten. Met onze podcasts, rapporten en evenementen blijven we onze boodschap verspreiden. 

De impact rapportage van 5 jaar SFNL is voor ons echt een mijlpaal. Lisa en Roelof hadden een ingewikkelde opdracht. Ondanks al ons enthousiasme wilden we een eerlijke weergave van de afgelopen vijf jaar geven. Met hoogtepunten, maar ook met verbeterpunten. Het helpt ons tot nieuwe inzichten te komen en leert ons wat de effecten waren van onze activiteiten.  

Een belangrijke les die we eruit trekken is dat klanten lang niet altijd ons inhoudelijke advies als belangrijkste toegevoegde waarde aanwijzen, maar vaak naar onze verbindende rol kijken. Het feit dat we naast ze gaan staan tijdens ons werk en samen met hen de mouwen opstropen wordt gewaardeerd. Impact maken doe je echt samen en we zijn dankbaar dat ze dit met ons wilden delen. 

We kijken met enorm veel trots en dankbaarheid terug naar de afgelopen vijf jaar. Waar we staan is volledig te danken aan een geweldig getalenteerd en gemotiveerd team, ons bestuur en inspirerende raadgevers. Het is een eer om daar onderdeel van te mogen zijn.  

In dit jubileumjaar nemen we kort de tijd om terug te blikken op de afgelopen jaren. Maar het jaar staat vooral in het teken van plannen maken voor de toekomst. De urgentie van transitie naar een impact economie waar overheden en private partijen effectiever samenwerken en financieren is urgenter dan ooit. We hebben tal van plannen om deze transitie mogelijk te maken en zo onze impact verder te vergroten. We zijn ervan overtuigd dat dit gaat lukken met het SFNL-team en al haar partners. 

Op naar nog veel meer mooie en impactvolle jaren!