Hart Academie werd afgelopen week uitgelicht in het vakblad Medisch Contact, met onze collega Nina Berculo als co-auteur. We zijn trots om betrokken te zijn bij dit mooie project

Terwijl de zorgsector kampt met een groeiend personeelstekort, staan veel nieuwkomers met een diploma als arts of verpleegkundige aan de zijlijn. Voor hen is het vaak een enorme uitdaging om hun buitenlandse diploma’s erkend te krijgen en op hun niveau in de zorg te werken.

De Hart Academie vult deze kloof door nieuwkomers gericht op te leiden tot echocardiografist. Naast vakkennis krijgen ze intensieve begeleiding op het gebied van taal, communicatie en cultuur, zodat ze sneller kunnen integreren in de Nederlandse zorg. Het opleidingsprogramma is ontwikkeld door cardiologen en echografisten van Cardiologie Centra Nederland (CCN) en Amsterdam UMC, mede gefinancierd door de Goldschmeding Foundation. Sinds de start hebben dertien studenten de opleiding afgerond en zijn er zes in vaste dienst bij CCN.

Het initiatief creëert een win-win situatie: de tekorten in de zorg en de druk op het sociaal vangnet nemen af doordat mensen vanuit een uitkering naar een betaalde baan gaan. Nieuwkomers integreren sneller, zijn gelukkiger en zullen minder snel zelf aanspraak maken op de zorg door hun verbeterde leefsituatie.

Social Finance NL voerde een impactanalyse uit om deze waarde voor verschillende stakeholders inzichtelijk te maken en hiermee met hen de samenwerking op te kunnen zoeken. De resultaten tonen aan dat de opleiding, ondanks aanvankelijke kosten, uiteindelijk een positieve maatschappelijke businesscase oplevert. Hoewel zorgaanbieder (de inclusieve werkgever) het meest investeren, vallen de baten vooral bij gemeenten en de Rijksoverheid, door lagere uitkeringen en hogere belastinginkomsten. Als de maatschappelijke baten beter verdeeld worden, wordt de businesscase financieel haalbaar en aantrekkelijk voor alle betrokkenen.

Om de Hart Academie verder te verduurzamen en uit te breiden naar meer zorginstellingen en andere medische functies, is gezamenlijke investering nodig. Dit maakt het financieel haalbaar voor zorgaanbieders om nieuwkomers op te leiden en heeft een grote positieve impact op zowel de nieuwkomers als de samenleving.

Lees hier het hele artikel.