Door Ruben Koekoek en Björn Vennema, oprichters van Social Finance NL

Op 2 oktober 2018 zag Social Finance NL officieel het licht tijdens het ImpactFest 2018 in Den Haag. Een half jaar eerder zeiden we onze baan op om een voor Nederland nieuwe sociaal onderneming op te zetten. Nu, een jaar later, is het tijd om terug te blikken.

Daar sta je dan. Collega’s gedag gezegd, lease auto weggebracht en laptop ingeleverd. Terug naar de basis, om iets moois op te bouwen. Met Social Finance NL startten we niet alleen een organisatie, maar ook een beweging om effectiever maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Gelukkig doen we dit niet alleen. Vanaf het begin krijgen we ondersteuning van onze founding partners Oranje Fonds en ABN AMRO, het wereldwijde Social Finance Netwerk en vele partners in het veld.

Daardoor hebben we in ons eerste jaar al vele mooie en impactvolle dingen mogen doen. Zo hebben we mogen werken met alle lagen van de overheid én met vermogensfondsen op het gebied van resultaat- en impactfinanciering. Ook werkten we met vele sociaal ondernemingen die grote impact maken in en op Nederland. Maar het waren niet alleen directe opdrachten, we hebben ons ook ingezet voor het versterken van het social finance ecosysteem in Nederland, door de organisatie van evenementen, het publiceren van rapporten en delen van kennis. Graag delen we enkele hoogtepunten van al deze activiteiten met jullie.

Impact maken met resultaatfinanciering

Vanaf dag één waren we betrokken bij zeer impactvolle projecten, vaak op het gebied van resultaatfinanciering, maar ook breder. Een hoogtepunt van het afgelopen jaar was dat we de Provincie Noord-Brabant hebben ondersteund richting de lancering van het Brabant Outcomes Fund, het eerste resultatenfonds van Nederland. Daarnaast hebben we voor het ministerie van Defensie de grootste impact bond van Europa ontworpen en de contouren geschetst voor een impact bond voor een integrale oplossing voor jongeren in de jeugdzorg.

Trots op samenwerkingen

Maar zoals vaker gezegd, een Social Impact Bond is slechts een middel en we streven er naar om op veel meer manieren te werken aan effectievere oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Mede daarom zijn we trots op onze samenwerking met het vermogensfonds FNO, maar ook ons werk rondom de verkenning van een Sociaal Innovatie Fonds door het ministerie van SZW, en de Maatschappelijke Diensttijd zoals ontwikkeld wordt onder aanvoering van het ministerie van VWS.

In totaal hebben we met maar liefst 16 klanten gewerkt aan impactvolle maatschappelijke projecten.

Kennis delen

Het delen van kennis en stimuleren van het social finance ecosysteem is een belangrijk onderdeel van onze missie. We gingen er het afgelopen jaar dan ook vaak op uit. Spraken velen over impact investing, sociaal ondernemerschap en Social Impact Bonds. Met 72 bijdragen aan presentaties, workshops en andere kennisdelingsactiviteiten, vier publicaties, 56 blogs en vele social mediaposts zijn we niet alleen met projecten bezig geweest, maar hebben we actief ingezet op het verder delen van onze kennis. Ook vonden we een gewillig oor bij Kabinetsleden, Kamerleden en lokale politici.

Het begin van de Social Finance Talk

Eén van de hoogtepunten was toen Sir Ronald Cohen naar Nederland kwam voor de eerste Social Finance Talk, ter ere van het vijfjarig bestaan van Social Impact Bonds. Voor een groep van ruim 100 aanwezigen vertelde Cohen over zijn lessen sinds de eerste Social Impact Bond ooit, gelanceerd door Social Finance UK. Tegelijkertijd presenteerden we onze analyse van de 11 Social Impact Bonds die Nederland op dat moment kende, en de lessen die we daaruit kunnen trekken, bijvoorbeeld op het gebied van transparantie van de deals en meer kennisdeling met het veld.

Bouwen aan een sterke Social Enterprise

Achter de schermen hebben we een robuuste organisatie opgebouwd. Door duurzame klantrelaties op te bouwen waarborgen we de continuïteit van onze organisatie. Ook denken we na hoe we in onze bedrijfsvoering ons gedachtengoed kunnen uitdragen. We zijn daarom ook trots en tevreden klant van onder andere Ctalents, Swinck Webservices en Peer Administratie.

Dit alles kunnen we niet zonder geweldige mensen. Gelukkig zijn er veel mensen die zowel een enorme kwaliteit als een passie voor social impact voor de dag kunnen leggen. We gingen van vier naar acht collega;s en recent mochten we zelfs het eerste Social Finance rompertje uitdelen. Veel dank gaat uit naar Sabine, Tiffany, Rob, Rebecca, Daphne, Marleen en Michiel voor het afgelopen jaar.

Op naar jaar 2: Meer impact, een sterker ecosysteem en een duurzame organisatie

We blikken terug op een fantastisch eerste jaar van Social Finance NL. We maakten impact, luisterden, schreven, praatten en hadden vooral ook heel veel plezier. De ambitities voor het komende jaar zijn groot. We hopen (nee, verwachten) dat we weer meerdere Social Impact Bonds kunnen afsluiten, er staan publicaties in de steigers en we zullen op podia in binnen- en buitenland ons gedachtengoed verspreiden. Ook werken we al aan tal van nieuwe initiatieven waar je snel meer van hoort.

Wij hebben er enorm veel zin in. Speciale dank gaat uit naar onze bestuursleden Annemieke Roobeek en Jeroen Rijpkema, de raadgevers en onze founding partners ABN AMRO en het OranjeFonds. We kijken er naar uit om samen met hen komend jaar nog meer impact te maken!

Op de hoogte blijven van onze projecten?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief