De afgelopen maanden hebben we bij Social Finance NL weer een aantal nieuwe collega’s mogen verwelkomen. Sommigen maakten de overstap vanuit een andere baan, anderen kwamen rechtstreeks uit de collegebanken. Zo ook Roelof Jansen en Dorine klein Gunnewiek. Hoog tijd om deze twee kersverse analysten aan je voor te stellen!

Welkom bij Social Finance NL! Vertel eens wat over jezelf

Roelof: “Ik ben Roelof Jansen, 24 jaar en ik woon in Utrecht. Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn ouders hebben al 35 jaar een schoenenwinkel in Driebergen en mijn vader is ook schoenmaker. Ik ben dus min of meer opgegroeid in de winkel en werkte al vanaf mijn 11de mee als manager outlet. Lees: op zaterdag was het magazijn open en dan regelde ik de verkoop.”

Dorine: “En ik ben Dorine klein Gunnewiek, 25 jaar en ik woon in Leiden. Ik heb van jongs af aan een grote interesse in Afrika gehad en ben daarom na mijn studie politieke wetenschappen nog een master Afrikastudies gaan doen. Voor mijn afstudeeronderzoek woonde ik een half jaar in Dar es Salaam (Tanzania). Dat was een hele bijzondere tijd.”

Hoe komen een ondernemerszoon en iemand met een passie voor Afrika dan bij SFNL terecht?

Dorine: “Na mijn tijd in Afrika wist ik wel dat ik mijn toekomst toch in Nederland is, althans voorlopig. Ik liep stage bij een kleine politiek-gelieerde organisatie en hield me bezig met het beleid op ontwikkelingssamenwerking. Om daar echte impact te maken was heel lastig en ging mij te traag. Ik wilde iets doen waarbij ik het gevoel heb direct iets te kunnen bijdragen. Zodoende kwam ik via  Oneworld terecht bij de vacature van SFNL en was ik direct enthousiast.”

Roelof: “Richting het einde van mijn master communicatie & ondernemerschap kreeg ik een stageplek bij de duurzame beleggingstak van een groot pensioenfonds. Dat was heel leerzaam en interessant, maar ik wist wel dat zo’n groot bedrijf niet helemaal bij mij paste. Toen ik een rondetafelgesprek moest organiseren, was ene Björn Vennema een van de genodigden. De naam Social Finance sprak me wel aan en wat Björn daar vertelde ook, dus ik ben me gaan verdiepen en heb een open sollicitatie gestuurd. Dat heeft gelukkig goed gewerkt!”

En hoe bevalt het werken bij SFNL tot nu toe?

Roelof: “Ik ben heel blij dat ik die open sollicitatie heb gestuurd, want het bevalt tot nu toe heel goed hier! Er heerst een hele leuke, open sfeer in het team. Als ‘rookie’ is dat heel fijn, omdat ik merk dat ik nog moet wennen aan het fulltime werken en daarnaast je privéleven onderhouden. Bij SFNL ben ik dezelfde Roelof als daarbuiten en dat is heel fijn. Daarnaast vind ik de projecten waar ik op werk erg interessant. Dat zijn momenteel het Sociaal Innovatiefonds, GAIN en onze eigen impact rapportage. Omdat we nog een kleine organisatie zijn, krijg je snel het gevoel van ownership over zo’n project en dat voelt goed.”

Dorine: “Ik kan me helemaal vinden in wat Roelof zegt. Ik heb het ook erg naar mijn zin en vind het heel prettig om onderdeel te zijn van een kleinere organisatie. Je leert iedereen snel kennen en daardoor ben ik ook wel op de hoogte van waar iedereen zich mee bezighoudt. Verder vind ik de verscheidenheid aan projecten heel leuk. Momenteel werk ik zelf mee op SWOM (Stichting Studenten Werken op Maat) en onze Essaybundel die ter ere van het vijfjarig bestaan van SFNL gaat verschijnen (stay tuned 😉).”

Wat is jullie tot nu toe het meest opgevallen aan SFNL?

Dorine: “Wat mij het meeste is opgevallen tot nu toe is hoe plat de organisatie is. Er is overal ruimte voor inspraak. Iedereen is gelijk, ondanks verschillende verantwoordelijkheden. Daardoor is er ook veel ruimte om te leren en ontwikkelen. Voor iemand die in haar eerste “echte” baan zit is dat heel prettig.”

Roelof: “Daar sluit ik me helemaal bij aan. Daarnaast ben ik heel enthousiast over de combinatie van het ondersteunen van anderen die impact maken en zelf ook echt bijdragen aan die impact. En natuurlijk over de lunches die Rawan voor ons bereidt!”

Beschrijf Social Finance NL in 3 woorden

Roelof: “Idealistisch, expertise-gedreven en sociaal (in meerdere opzichten)”

Dorine: “Bevlogen, warm en innovatief”

Waar zie je dat in terug?

Roelof: “Het sociale zie je bijvoorbeeld in de verjaardagslunches die georganiseerd worden. Iedere keer als er iemand jarig is, gaan we met z’n allen uit lunchen om dat te vieren. Iedereen neemt daar dan ook echt even de tijd voor.”

Dorine: “Het warme merk je in het team. Iedereen is bereid om elkaar te helpen.”

Het team groeit snel. Wat voegen jullie toe aan de mix? Wat is jullie super-power?

Dorine: “Ik denk dat ik rust meebreng. Er wordt vaak snel en veel geschakeld binnen SFNL en ik ben iemand die van nature best rustig is en goed het overzicht kan bewaren.”

Roelof: “Ik ben iemand die heel veel creatieve ideeën heeft. Ik zie overal mogelijkheden en oplossingen.”

Sinds kort zijn jullie dus fulltime aan het werk bij SFNL, maar er is natuurlijk ook een leven na(ast) SFNL. Hebben jullie ook hobby’s?

Roelof: “Ik ben dol op sporten en dan met name squash. Het liefst sta ik elke dag wel even op de baan. In mijn vrije tijd geef ik ook training aan nieuwkomers. Daarbij gaat het vooral om dat deze mensen even een uitje hebben en lekker kunnen sporten. Even weg van de dagelijkse beslommeringen. Daarnaast speel ik ook gitaar. Voor corona zat ik een bandje als gitarist en zanger. We speelden vooral bij allemaal kleinere ondernemers op feesten partijen. Totdat ze vanwege corona allemaal dicht moesten helaas.”

Dorine: “Ik weet dat SFNL een enorm (fysiek) sportief team heeft. Ik breng daar denk ik wel wat tegenwicht in, want ik ben meer van de denksport, namelijk schaken. Sinds kort ben ik ook lid van een schaakclub en dat is erg leuk. Ook goed voor de balans, want ik speel voornamelijk tegen witte, oudere mannen 😉.”

Kunnen jullie tot slot nog iets over jezelf delen wat mensen misschien niet van je zouden verwachten?

Dorine: “Ik spreek Swahili. Je zou denken dat dat heel ingewikkeld is, maar eigenlijk is het best een overzichtelijk taal.”

Roelof: “Ik heb ooit in de halve finale gestaan van de Philps Innovation Award voor een groentewand. We hebben een computergereguleerd watersysteem ontwikkeld waarmee je overal groente kunt laten groeien. En ik ben stadsgids geweest in Utrecht. Dus als iemand een keer een rondleiding wil door de mooiste stad van Nederland, dan hoor ik het graag!”

Foto’s door Evelien Hogers