Podcast Money Matters
Verkiezingenreeks aflevering #1: De VVD over Sociaal Ondernemerschap
Shownotes
Host: Ruben Koekoek
Gast: Daan de Kort
Productie: Spraakmaker Media
Redactie: Daphne Sprecher, Sam Wansink, en Egidio Bundel
Money Matters houdt zich bezig met het financieren van maatschappelijk impact. Maar doen politieke partijen dat ook? In een reeks van 5 afleveringen gaat host Ruben Koekoek gesprek met vertegenwoordigers van verschillende partijen over diverse onderwerpen die belangrijk zijn voor de impact economie. In deze eerste aflevering van Money Matters – de Verkiezingenreeks spreekt Ruben met Daan de Kort van de VVD over sociaal ondernemerschap. Als woordvoerder van SZW heeft Daan veel contact met sociale ondernemers en zeker een mening over wat het kabinet moet doen om hen een steuntje in de rug te geven. Moet de overheid verplicht meer sociaal gaan inkopen? Hoe staat het met de wettelijke erkenning van de maatschappelijke BV, en waarom wil de VVD een nieuwe ‘MKB-Bank’ oprichten?
Daan vertelt over zijn link met sociaal ondernemerschap. Hij is opgegroeid in een ondernemersgezin en ziet sinds 2008 nog maar 4%. In de tweede kamer zet hij zich in voor mensen met een beperking, maar hij is ook gepassioneerd over ander soorten sociaal ondernemerschap. Als woordvoerder bij SZW op thema’s zoals de Participatiewet, krijgt hij daar dan ook veel mee te maken.
Ruben en Daan duiken de inhoud in door te luisteren naar Jorien van Lookeren van Social Enterprise NL. Ze heeft een aantal wensen voor het komende kabinet, namelijk; sociaal inkopen, een plek aan de beslistafel voor de sociale ondernemer en het toegankelijker maken van aanbestedingen. Daan kan zich hier grotendeels in vinden, en legt uit hoe hij denkt dat de overheid dit kan waarborgen. Daan ziet zowel nieuwe wetgeving omtrent aanbestedingen, als andere manieren om sociaal ondernemerschap aan te sporen.
Als maatschappelijk impact voorop moet staan bij bedrijven, moeten we economische groei nog wel als doel stellen? ‘Sommige partijen aan de linkse kant van het spectrum vinden dat we helemaal niet meer moeten focussen op groei, maar hier ben ik het niet mee eens.’ Antwoordt Daan daarop. Volgens hem leidt groei tot innovatie en kan dat dus ook weer tot meer maatschappelijke impact leiden.
Podcast Transcript
Podcast Money Matters Verkiezingenreeks aflevering #1: de VVD over Sociaal Ondernemerschap
Introductie
Daphne: Welkom bij Money Matters, een podcast over geld en impact waarin het Social Finance NL je meeneemt door het landschap van impact investeren en je bijpraat over de impact economie.
Ruben: Hi, en leuk dat je luistert naar Money Matters. En welkom bij de eerste aflevering van onze speciale verkiezingen reeks. Op 22 november mogen we weer met z’n allen naar de stembus en Money Matters, die zich bezighoudt met financieren van maatschappelijke impact, gaan kijken hoe politieke partijen dit aanpakken. In deze reeks van vier afleveringen ga ik in gesprek met vertegenwoordigers van de grote politieke partijen over diverse onderwerpen die belangrijk zijn voor de impact economie. Vandaag trappen we af met het thema sociaal ondernemerschap en ik ga over daarover in gesprek met Daan de Kort van de VVD.
Daan: Dank je wel leuk dat ik te gast mag zijn.
Ruben: Bedankt dat je hier hier wilt zijn. Je studeerde bestuurskunde in Leiden, was raadslid en fractievoorzitter in Veldhoven en uiteindelijk was je daar wethouder. Sinds 2021 zit je in de kamer voor de VVD en als woordvoerder hou je onder andere bezig met de participatiewet, armoede en schuldhulpverlening en ook arbeidsmigratie. Sinds 2008 zie je nog maar 4 procent en naast dat je in de Tweede Kamer zit, zet je je ook in voor mensen met een beperking. Zo ben je lid van de Urban blind union en ambassadeur van het Oogfonds, en niet te vergeten, je hebt een ja carriere achter de rug als de brie.
Daan: Ja, zeker ook heel belangrijk, ja.
Ruben: Heb je al een beetje zin in de verkiezingen?
Daan: Ja, nee, weet je, ik, ik vind het wel… Het is natuurlijk heel belangrijk om weer naar de kiezer te gaan en uiteindelijk dat we met z’n allen dat dat wij die rechten en vrede verworven hebben om onze stem te mogen uitbrengen en ik vind dat wel een mooi moment en ik vind het leuk om het land in te gaan, om bedrijven te bezoeken, om met nou met jullie in gesprek te gaan. Dus en vandaag is ook zo’n beetje mijn campagne begonnen, dus ik begin ook mooi bij jullie.
Ruben: Kijk dat, dat hoor ik graag en vandaag gaan we het ook hebben over een thema wat dicht bij je hart ligt. Sociaal ondernemerschap
Daan: Zeker,
Ruben: en dat is een sociale onderneming die onderneemt vanuit een maatschappelijke missie. Wat heb je met sociaal ondernemerschap?
Social Enterprise NL over sociaal inkopen en de BVm
Daan: Kijk om te beginnen, iedere ondernemer is op een bepaalde manier een sociaal ondernemer. Hè, of je nu de bakker om de hoek hebt, die de plaatselijke voetbalvereniging sponsort of een chocoladerepen fabriek die zich hard maakt voor het tropisch regenwoud, dat dat niet gekapt wordt, dat is sociaal onder, dat is ook sociaal of maatschappelijk maar als je dan echt hebt over sociaal ondernemerschap hè dat niet het het winstoogmerk centraal staat, maar wel relevant is om maatschappelijke effecten te bereiken, ja, dat vind ik fantastisch. Ik kom zelf uit een ondernemersfamilie dus ik vind ondernemerschap sowieso mooi. Ik vind het ook gaaf als iemand uit het niets iets begint en denkt: hé, hier ben ik goed en hier heb ik passie voor, hier maak ik iets van en ik verzamel een team om me heen, of ik doe dat als zelfstandige. En als het dan ook nog iets is wat maatschappelijk relevant is, ja dan dat, want ik ben heel nou ja, betrokken bij de maatschappij en nieuwsgierig in de maatschappij. Ja, dan vind ik dat helemaal supergaaf.
Ruben: Heb je ook een favoriete sociaal ondernemer of wie komt bij je op waarvan je denkt? Hé, dat is echt een voorbeeld voor mij.
Daan: Ik, ik heb in de in de politiek gelukkig al heel veel mooie sociale ondernemers mogen bezoeken. Dan denk ik aan Renzo Deurloo van Green Fox, aan Happy Tosti maar de eerste die ik heb leren kennen en en dan heb ik het gewoon als op zijn Brabants gezegd, want daar kom ik vandaan, als als klein menneke is dan de kringloopwinkel want dan ging je dan met je moeder naartoe. En het het mooie, ik bedoel, iedereen kent een kringloopwinkel en en en nou ja, bijna iedere gemeente is er een, of er is er één in de buurt. Daar werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, of het nu zijn, mensen met een beperking of ex-gedetineerden; iedereen krijgt daar een kans, maar ook de producten die daar verkocht worden, ja, dat zijn producten die al gebruikt zijn. De circulaire-economie. En ik vind in een kringloopwinkel die heeft een belangrijke rol in de gemeente waar die actief is, in het stad of in het dorp, maar ook met met het personeel en de producten. Dat vind ik wel een. Een, nou een voorbeeld, wat denk ik, voor iedereen ook herkenbaar is.
Ruben: Kijk, en daar gaan we het ook over hebben. De centrale vraag vandaag is: wat moet het nieuwe kabinet doen om sociale ondernemers vooruit te helpen?
Daan: Het kabinet moet van alles doen. Ik denk dat het begint met dat het kabinet het goede voorbeeld moet geven, want voordat wij, ja, je moet niet meteen de markt verplichten om om sociaal te ondernemen. Ik denk wel dat de consument er ook steeds meer naar vraagt, maar juist als overheid moet dat je de standaard hoog zetten. En ook het rijk, maar ook die provincies en gemeenten. Die geven heel veel geld uit en die kunnen door in hun uitgaven en ook de partijen waarmee zij samenwerken rekening te houden met sociaal ondernemerschap echt wel een hele goede stap zetten en ook inspireren.
Ruben: We gaan er zo verder over praten, want ik sprak eerder vandaag Jorien van Lookeren zij is van Social Enterprise NL,een beetje de vno-ncw van van maatschappelijk ondernemers, en haar vroeg ik haar: wat is haar wensenlijstje eigenlijk voor het volgende kabinet?
Ruben: Jorien van Lookeren, verantwoordelijk voor campagne bij Social Enterprise NL, wat is social en en wat vraag je de politiek bij de komende verkiezingen?
Jorien: Ja, Social Enterprise NL is een netwerkorganisatie voor ondernemerschap en ledenorganisatie ook dus zijn 450 ondernemingen bij ons aangesloten die allemaal maatschappelijke missie voorop stellen. En wat wat de nieuwe regering kan doen om deze beweging naar een volgend niveau te tillen, kan eigenlijk op zijn eigenlijk drie, drie punten. Het eerste punt is sociaal ondernemers alsls duurzame vernieuwers meer aan de beslistafel. Nederland, Polderland wordt beleid veel gemaakt in overeenstemming met allemaal verschillende belangen en belangenvertegenwoordigers en daarin horen we nu echt nog veel de gevestigde belangen, terwijl er ook een een groep ondernemers is die juist heel erg kijkt naar: hoe kunnen we onze economie van de toekomst inrichten met nieuwe innovatieve oplossingen voor voor veel verschillende maatschappelijke problemen. Dus wij zeggen: eigenlijk geeft hem een plek aan die aan die beslistafel tweede punt is de BVm , en M staat voor maatschappelijk, dus dat is een toevoeging op de bestaande bv, waarbij je erkenning geeft voordat het een onderneming is die je maatschappelijke missie voorop stelt. En het derde punt gaat over het inkoopbeleid namelijk duurzaam, sociaal verplicht inkopen nu heeft het de overheid nog veelal een inkoopbeleid wat kijkt naar prijs en kwaliteit. Maar daar kan eigenlijk nog veel, veel concreter worden ingesteld op duurzaam en sociale criteria, dat die ook worden meegewogen in het toekennen van aanbestedingen bijvoorbeeld, waarbij het het aanbod van sociale ondernemingen, de juiste, duurzame sociale criteria ook echt vooropstellen in hun producten en diensten. Veel beter past bij de vraag. Vanuit de overheid en met een inkoop volume van 100 miljard euro is daar nou ontzettend veel in te winnen.
Ruben: Dank je wel. Ja, dat laatste punt noemde je eigenlijk al, hè, hoe kan jij ervoor zorgen dat er met het inkoopbeleid meer naar sociaal ondernemers worden gekeken of dat ze een eerlijkere kans krijgen?
Daan: Nou ja, het wordt wel inderdaad al aangegeven, hè, voor voor 100 miljard of meer dan 100 miljard wordt er aangekocht door de overheid. En als je in die aanbestedingscriteria meeneemt dat dat het sociaal ondernemerschap dat het heel belangrijk is, dat het gewoon een kwaliteitsvoorwaarden wordt of dat er in ieder geval hoger op wordt beoordeeld, dan ontkomen die ministeries, die provincies en die gemeenten er niet aan om juist bij sociale ondernemers te gaan afnemen. En daarmee stimuleer je die markt en ik zie daar een hele belangrijke rol voor de overheid. Ik vind niet dat we dat dat heel dwingend kunnen opleggen aan aan private partijen, maar wel juist als overheid de standaard moeten zetten en daarop echt voorop moeten lopen. En nou ja, dat kunnen we dus gewoon als VVD ook stellen in onze voorwaarden.
Ruben: Maar moet je dan Gemeentes provincies en bij het rijk? Moet je ze daar stimuleren? Of kan je ook door door wetgeving dat dat voor elkaar krijgen, dat ambtenaren daar veel meer op gaan letten? Moet er iets veranderen of is het gewoon een zetje in de rug wat wat ambtenaren nodig hebben?
Daan: Dat nou ja, dat, dat zou met wetgeving kunnen, maar dat kan ook gewoon al een een voorwaarde zijn in je aanbesteding. Ik ben bijvoorbeeld zelf wethouder geweest en verantwoordelijk geweest voor een nieuw zwembad. Nou, dat gaat voor een gemeente om een stevig bedrag van meer dan 30 miljoen. Nou, als je zo een investering doet en en zo hebben we nog 340 gemeenten in Nederland, dan kun je gewoon in je voorwaarden opnemen. Wij willen wel dat er ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt daarin actief zijn of dat er andere type sociale ondernemers betrokken worden, dat er circulair gebouwd wordt. Nou, zo kun je allerlei eisen daarin opnemen, waarin je ook kunt sturen en ook kunt stimuleren dat het sociale ondernemerschap nou het duwtje of dat is eigenlijk wel een hele stevige duw de goede kant op krijgt.
Ruben: Kijk, en natuurlijk heeft dat niet alleen invloed op de bedrijven die zich inschrijven maar ook op bedrijven die daar dan weer…
Daan: Op gaan aanhaken: het mes snijdt aan twee kanten.
Ruben: Hé, en, het andere punt, wat je zei is dat sociale ondernemers aan de beslistafel moeten zitten. Nou, de jouw partij heeft natuurlijk veel contact met ondernemers, ook vaak gevestigde partijen, Hebben jullie daar misschien sociaal ondernemers, iets te weinig in meegenomen? Kan dat beter?
Daan: Ja, ja, ik vind dat een heel goed punt, maar ik vind tegelijkertijd vind ik het niet aan mij om te bepalen voor anderen wie je aan tafel zit. Kijk, in de politiek ga je in gesprek met heel veel partijen, met de vakbonden met de werkgevers, maar de vakbonden moeten zelf bepalen wie er namens hun aanschuiven en de werkgevers ook. Wat ik wel doe in de contacten die ik heb met Jacco Vonhof, Van MKB-Nederland of de contacten met Vno-Ncw dat ik wel ieder keer benadruk hoe, hoe, hoe mijn visie is op sociaal ondernemerschap en hoe ik ook verwacht dat die iets meer positie gaat krijgen in onze samenleving, en dan ontkomen ze er ook niet aan. Ik merk gelukkig wel dat dat daar ook steeds meer het inzicht komt hoe belangrijk die partijen zijn, dat het ook echt een groeimarkt is en dat ze dus aan tafel horen.
Ruben: En de derde punt ging over die BVm en je benoemde het in je introductie al, hé, die bakker om de hoek, die maakt ook impact. Die is ook belangrijk. Maar ik heb ook wel een hele hè streepje voor hebben die ondernemers die echt vanuit de maatschappelijke impact ondernemen, en daarvoor zou ook de bvm in het leven groepen. En op dit moment is het kabinet heeft het voornemen of het emotionele kabinet had het voornemen om die nieuwe rechtsvorm te introduceren. Nou, het is niet controversieel verklaard, dus we verwachten nog steeds in spanning…
Daan: Kabinet kan ermee aan de slag, ja.
Daan: Doen ze ook overigens.
Ruben: Ja, kan je ons bijpraten hoe? Wanneer kunnen we het verwachten?
Daan: Nou, Kijk wat ik wat ik al in het begin aangaf kijk, iedere ondernemer maakt impact, maar een sociaal ondernemer maakt ook nog meer maatschappelijke impact. Nou, daarvoor komt deze wet. Ik denk ook dat het belangrijk is. Nou, dat komt ook voort uit het coalitieakkoord, hè, wat ook wij als VVD gesteund hebben en wat ik heb begrepen maar goed, dit is niet de wet waar ik me persoonlijk in de kamer mee bezighoud, dat die heel ver is in de voorbereiding en dat die nou binnen afzienbare tijd, dat die naar de kamer kan komen, dat ie in consultatie, zoals dat heet, gaat, waarop allerlei partijen daarop kunnen reageren om die wet ook nog beter te maken. Dus nou, hij is niet controversieel verklaard. Dus ik denk dat die nou ik ik hoop toch wel dat die begin volgend jaar naar de kamer kan gaan, of nog eerder, want liever vandaag dan morgen.
Ruben: Wat, nou.. binnen de VVD was er nog best wel… waren er nog best wat vraagtekens rond deze wet, want elke ondernemer is toch sociaal? werd ook genoemd, heb je veel evangelie werk moeten verrichten binnen je partij om om de handen op elkaar te krijgen hiervoor?
Daan: Nou, kijk, wat ik aangaf is ook die bakker die die de voetbalclub sponsort is een makkelijk voorbeeld, maar het is wel heel concreet. Die heeft wel op zijn of haar gemeenschap wijk veel invloed. En waar het om gaat is je. Je moet opletten dat er geen grijs gebied ontstaat. Nou, je hebt de bv, maar je hebt ook een stichting. Ja, die die sociaal ondernemer, die zit daar net tussenin dus het is wel belangrijk dat die erkenning krijgt. Nou, dan gaat die ook krijgen met deze wet, hè, dus die die steunen wij ook. Maar dan moet je wel goed afbakenen tot waar dat gaat, want je krijgt, je komt al snel een grijs gebied terecht en dat is de zorg die die vanuit ons geuit is. Maar dat neemt niet weg. Er is behoefte vanuit een groep ondernemers en wij als ondernemerspartij willen dan ook in die behoefte voorzien.
Ruben: Dus de Minister Adriaansens, mag wel wat meer meer vaart maken.
Daan: Nou, Minister Adriaansens is er al mee aan de slag, zal vaart aan het maken, en hoe eerder beter.
Daan de Kort over een MKB bank, werken met een beperking en economische groei
Daan: Kijk om te beginnen, iedere ondernemer is op een bepaalde manier een sociaal ondernemer. Hè, of je nu de bakker om de hoek hebt, die de plaatselijke voetbalvereniging sponsort of een chocoladerepen fabriek die zich hard maakt voor het tropisch regenwoud, dat dat niet gekapt wordt, dat is sociaal onder, dat is ook sociaal of maatschappelijk maar als je dan echt hebt over sociaal ondernemerschap hè dat niet het het winstoogmerk centraal staat, maar wel relevant is om maatschappelijke effecten te bereiken, ja, dat vind ik fantastisch. Ik kom zelf uit een ondernemersfamilie dus ik vind ondernemerschap sowieso mooi. Ik vind het ook gaaf als iemand uit het niets iets begint en denkt: hé, hier ben ik goed en hier heb ik passie voor, hier maak ik iets van en ik verzamel een team om me heen, of ik doe dat als zelfstandige. En als het dan ook nog iets is wat maatschappelijk relevant is, ja dan dat, want ik ben heel nou ja, betrokken bij de maatschappij en nieuwsgierig in de maatschappij. Ja, dan vind ik dat helemaal supergaaf.
Ruben: Heb je ook een favoriete sociaal ondernemer of wie komt bij je op waarvan je denkt? Hé, dat is echt een voorbeeld voor mij.
Daan: Ik, ik heb in de in de politiek gelukkig al heel veel mooie sociale ondernemers mogen bezoeken. Dan denk ik aan Renzo Deurloo van Green Fox, aan Happy Tosti maar de eerste die ik heb leren kennen en en dan heb ik het gewoon als op zijn Brabants gezegd, want daar kom ik vandaan, als als klein menneke is dan de kringloopwinkel want dan ging je dan met je moeder naartoe. En het het mooie, ik bedoel, iedereen kent een kringloopwinkel en en en nou ja, bijna iedere gemeente is er een, of er is er één in de buurt. Daar werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, of het nu zijn, mensen met een beperking of ex-gedetineerden; iedereen krijgt daar een kans, maar ook de producten die daar verkocht worden, ja, dat zijn producten die al gebruikt zijn. De circulaire-economie. En ik vind in een kringloopwinkel die heeft een belangrijke rol in de gemeente waar die actief is, in het stad of in het dorp, maar ook met met het personeel en de producten. Dat vind ik wel een. Een, nou een voorbeeld, wat denk ik, voor iedereen ook herkenbaar is.
Ruben: Kijk, en daar gaan we het ook over hebben. De centrale vraag vandaag is: wat moet het nieuwe kabinet doen om sociale ondernemers vooruit te helpen?
Daan: Het kabinet moet van alles doen. Ik denk dat het begint met dat het kabinet het goede voorbeeld moet geven, want voordat wij, ja, je moet niet meteen de markt verplichten om om sociaal te ondernemen. Ik denk wel dat de consument er ook steeds meer naar vraagt, maar juist als overheid moet dat je de standaard hoog zetten. En ook het rijk, maar ook die provincies en gemeenten. Die geven heel veel geld uit en die kunnen door in hun uitgaven en ook de partijen waarmee zij samenwerken rekening te houden met sociaal ondernemerschap echt wel een hele goede stap zetten en ook inspireren.
Ruben: We gaan er zo verder over praten, want ik sprak eerder vandaag Jorien van Lookeren zij is van Social Enterprise NL,een beetje de vno-ncw van van maatschappelijk ondernemers, en haar vroeg ik haar: wat is haar wensenlijstje eigenlijk voor het volgende kabinet?
Ruben: Jorien van Lookeren, verantwoordelijk voor campagne bij Social Enterprise NL, wat is social en en wat vraag je de politiek bij de komende verkiezingen?
Jorien: Ja, Social Enterprise NL is een netwerkorganisatie voor ondernemerschap en ledenorganisatie ook dus zijn 450 ondernemingen bij ons aangesloten die allemaal maatschappelijke missie voorop stellen. En wat wat de nieuwe regering kan doen om deze beweging naar een volgend niveau te tillen, kan eigenlijk op zijn eigenlijk drie, drie punten. Het eerste punt is sociaal ondernemers alsls duurzame vernieuwers meer aan de beslistafel. Nederland, Polderland wordt beleid veel gemaakt in overeenstemming met allemaal verschillende belangen en belangenvertegenwoordigers en daarin horen we nu echt nog veel de gevestigde belangen, terwijl er ook een een groep ondernemers is die juist heel erg kijkt naar: hoe kunnen we onze economie van de toekomst inrichten met nieuwe innovatieve oplossingen voor voor veel verschillende maatschappelijke problemen. Dus wij zeggen: eigenlijk geeft hem een plek aan die aan die beslistafel tweede punt is de BVm , en M staat voor maatschappelijk, dus dat is een toevoeging op de bestaande bv, waarbij je erkenning geeft voordat het een onderneming is die je maatschappelijke missie voorop stelt. En het derde punt gaat over het inkoopbeleid namelijk duurzaam, sociaal verplicht inkopen nu heeft het de overheid nog veelal een inkoopbeleid wat kijkt naar prijs en kwaliteit. Maar daar kan eigenlijk nog veel, veel concreter worden ingesteld op duurzaam en sociale criteria, dat die ook worden meegewogen in het toekennen van aanbestedingen bijvoorbeeld, waarbij het het aanbod van sociale ondernemingen, de juiste, duurzame sociale criteria ook echt vooropstellen in hun producten en diensten. Veel beter past bij de vraag. Vanuit de overheid en met een inkoop volume van 100 miljard euro is daar nou ontzettend veel in te winnen.
Ruben: Dank je wel. Ja, dat laatste punt noemde je eigenlijk al, hè, hoe kan jij ervoor zorgen dat er met het inkoopbeleid meer naar sociaal ondernemers worden gekeken of dat ze een eerlijkere kans krijgen?
Daan: Nou ja, het wordt wel inderdaad al aangegeven, hè, voor voor 100 miljard of meer dan 100 miljard wordt er aangekocht door de overheid. En als je in die aanbestedingscriteria meeneemt dat dat het sociaal ondernemerschap dat het heel belangrijk is, dat het gewoon een kwaliteitsvoorwaarden wordt of dat er in ieder geval hoger op wordt beoordeeld, dan ontkomen die ministeries, die provincies en die gemeenten er niet aan om juist bij sociale ondernemers te gaan afnemen. En daarmee stimuleer je die markt en ik zie daar een hele belangrijke rol voor de overheid. Ik vind niet dat we dat dat heel dwingend kunnen opleggen aan aan private partijen, maar wel juist als overheid de standaard moeten zetten en daarop echt voorop moeten lopen. En nou ja, dat kunnen we dus gewoon als VVD ook stellen in onze voorwaarden.
Ruben: Maar moet je dan Gemeentes provincies en bij het rijk? Moet je ze daar stimuleren? Of kan je ook door door wetgeving dat dat voor elkaar krijgen, dat ambtenaren daar veel meer op gaan letten? Moet er iets veranderen of is het gewoon een zetje in de rug wat wat ambtenaren nodig hebben?
Daan: Dat nou ja, dat, dat zou met wetgeving kunnen, maar dat kan ook gewoon al een een voorwaarde zijn in je aanbesteding. Ik ben bijvoorbeeld zelf wethouder geweest en verantwoordelijk geweest voor een nieuw zwembad. Nou, dat gaat voor een gemeente om een stevig bedrag van meer dan 30 miljoen. Nou, als je zo een investering doet en en zo hebben we nog 340 gemeenten in Nederland, dan kun je gewoon in je voorwaarden opnemen. Wij willen wel dat er ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt daarin actief zijn of dat er andere type sociale ondernemers betrokken worden, dat er circulair gebouwd wordt. Nou, zo kun je allerlei eisen daarin opnemen, waarin je ook kunt sturen en ook kunt stimuleren dat het sociale ondernemerschap nou het duwtje of dat is eigenlijk wel een hele stevige duw de goede kant op krijgt.
Ruben: Kijk, en natuurlijk heeft dat niet alleen invloed op de bedrijven die zich inschrijven maar ook op bedrijven die daar dan weer…
Daan: Op gaan aanhaken: het mes snijdt aan twee kanten.
Ruben: Hé, en, het andere punt, wat je zei is dat sociale ondernemers aan de beslistafel moeten zitten. Nou, de jouw partij heeft natuurlijk veel contact met ondernemers, ook vaak gevestigde partijen, Hebben jullie daar misschien sociaal ondernemers, iets te weinig in meegenomen? Kan dat beter?
Daan: Ja, ja, ik vind dat een heel goed punt, maar ik vind tegelijkertijd vind ik het niet aan mij om te bepalen voor anderen wie je aan tafel zit. Kijk, in de politiek ga je in gesprek met heel veel partijen, met de vakbonden met de werkgevers, maar de vakbonden moeten zelf bepalen wie er namens hun aanschuiven en de werkgevers ook. Wat ik wel doe in de contacten die ik heb met Jacco Vonhof, Van MKB-Nederland of de contacten met Vno-Ncw dat ik wel ieder keer benadruk hoe, hoe, hoe mijn visie is op sociaal ondernemerschap en hoe ik ook verwacht dat die iets meer positie gaat krijgen in onze samenleving, en dan ontkomen ze er ook niet aan. Ik merk gelukkig wel dat dat daar ook steeds meer het inzicht komt hoe belangrijk die partijen zijn, dat het ook echt een groeimarkt is en dat ze dus aan tafel horen.
Ruben: En de derde punt ging over die BVm en je benoemde het in je introductie al, hé, die bakker om de hoek, die maakt ook impact. Die is ook belangrijk. Maar ik heb ook wel een hele hè streepje voor hebben die ondernemers die echt vanuit de maatschappelijke impact ondernemen, en daarvoor zou ook de bvm in het leven groepen. En op dit moment is het kabinet heeft het voornemen of het emotionele kabinet had het voornemen om die nieuwe rechtsvorm te introduceren. Nou, het is niet controversieel verklaard, dus we verwachten nog steeds in spanning…
Daan: Kabinet kan ermee aan de slag, ja.
Daan: Doen ze ook overigens.
Ruben: Ja, kan je ons bijpraten hoe? Wanneer kunnen we het verwachten?
Daan: Nou, Kijk wat ik wat ik al in het begin aangaf kijk, iedere ondernemer maakt impact, maar een sociaal ondernemer maakt ook nog meer maatschappelijke impact. Nou, daarvoor komt deze wet. Ik denk ook dat het belangrijk is. Nou, dat komt ook voort uit het coalitieakkoord, hè, wat ook wij als VVD gesteund hebben en wat ik heb begrepen maar goed, dit is niet de wet waar ik me persoonlijk in de kamer mee bezighoud, dat die heel ver is in de voorbereiding en dat die nou binnen afzienbare tijd, dat die naar de kamer kan komen, dat ie in consultatie, zoals dat heet, gaat, waarop allerlei partijen daarop kunnen reageren om die wet ook nog beter te maken. Dus nou, hij is niet controversieel verklaard. Dus ik denk dat die nou ik ik hoop toch wel dat die begin volgend jaar naar de kamer kan gaan, of nog eerder, want liever vandaag dan morgen.
Ruben: Wat, nou.. binnen de VVD was er nog best wel… waren er nog best wat vraagtekens rond deze wet, want elke ondernemer is toch sociaal? werd ook genoemd, heb je veel evangelie werk moeten verrichten binnen je partij om om de handen op elkaar te krijgen hiervoor?
Daan: Nou, kijk, wat ik aangaf is ook die bakker die die de voetbalclub sponsort is een makkelijk voorbeeld, maar het is wel heel concreet. Die heeft wel op zijn of haar gemeenschap wijk veel invloed. En waar het om gaat is je. Je moet opletten dat er geen grijs gebied ontstaat. Nou, je hebt de bv, maar je hebt ook een stichting. Ja, die die sociaal ondernemer, die zit daar net tussenin dus het is wel belangrijk dat die erkenning krijgt. Nou, dan gaat die ook krijgen met deze wet, hè, dus die die steunen wij ook. Maar dan moet je wel goed afbakenen tot waar dat gaat, want je krijgt, je komt al snel een grijs gebied terecht en dat is de zorg die die vanuit ons geuit is. Maar dat neemt niet weg. Er is behoefte vanuit een groep ondernemers en wij als ondernemerspartij willen dan ook in die behoefte voorzien.
Ruben: Dus de Minister Adriaansens, mag wel wat meer meer vaart maken.
Daan: Nou, Minister Adriaansens is er al mee aan de slag, zal vaart aan het maken, en hoe eerder beter.
Afsluiting en credits
Ruben: Dank je wel. Daarmee zijn we aan het eind gekomen van deze aflevering. Dankjewel Daan voor je bijdrage. Productie, Daniël van De Poppe van Spraakmaker Media. Redactie Daphne Sprecher en Sam Wansink. Inhoudelijk Partner: CIRCL, onderdeel van ABN Amro, en kennispartners Vriendenloterij en het Oranjefonds. Wil je niks missen, abonneer je dan nu op Money Matters via iTunes, spotify of je favoriete podcastapp, of neem een kijkje op onze website, www.socfin.nl, tot de volgende keer.
Het transcript van deze aflevering is ook te downloaden als PDF.