Podcast Money Matters

#76 Muhammad Yunus: Van Sociaal Ondernemer naar Premier

Shownotes

Money Matters is dè podcast voor al je impactnieuws! Om de week bespreken we het laatste impactnieuws, ontdekken we positieve ontwikkelingen binnen de impacteconomie en we bespreken wat er beter kan in onze maatschappij. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen bespreekt Ruben Koekoek samen met co-host Björn Vennema hoe Muhammad Yunus, sociaal ondernemer en winnaar van de Nobelprijs van de Vrede, interim-premier van Bangladesh werd én onderzoeken we de vraag: Hebben de Olympische Spelen een positieve impact op de wereld?  In het korte impact nieuws belichten ze onder andere hoe de nieuwe fabriek van Yespers door het recyclen van appels bijdraagt aan een circulaire economie en hoe grote pensioenfondsen zoals ABP steeds meer willen inzetten op impactinvesteringen. Deze week beantwoorden ze de luisteraarvraag: Gaat de opwarming van de aarde in Zuid-Frankrijk harder dan de rest van de wereld?

Podcast Transcript

Podcast Money Matters #76 Muhammad Yunus: Van Sociaal Ondernemer naar Premier

Introductie

Ruben: Hebben de Olympische Spelen een positieve impact op de wereld? En hoe werd het ’s werelds bekendste sociaal ondernemer premier van Bangladesh?

Welkom bij Money Matters, de podcast voor al je impactnieuws. We nemen je mee door het landschap van impactinvesteren en we praten je bij over de impact-economie. Waar gaat het goed, wat kan er beter? Dat bespreken we in Money Matters, een podcast van Social Finance NL in samenwerking met Circle.

Hi, ik ben Ruben Koekoek en leuk dat je weer luistert naar Money Matters, inmiddels seizoen 7. En vandaag zit ik in de studio met medeoprichter van Social Finance en sportbestuurder Björn Vennema.

Björn: Hey Ruben.

Ruben: Goed je weer te zien.

Björn: Leuk om hier weer te zijn.

Ruben: Ja, ja. We gaan dus het nieuws doornemen met een impactbril en we gaan ook het impactnieuws brengen.

Björn: Ja, ik heb er zin in. Een nieuw concept, maar volgens mij heel veel leuk impactnieuws om te delen.

Ruben: Precies. En we gaan zo van start, maar eerst hebben we een vaste rubriek: De luisteraarsvraag. TUNE.

De luisteraarsvraag: Gaat de opwarming van de aarde sneller in Zuid-Frankrijk dan in de rest van de wereld?

Ruben: Voor de eerste aflevering hebben we een vraag vanuit de redactie en die luidt als volgt. Ik was deze zomer in Zuid-Frankrijk en daar was het maar liefst 38 graden. Klopt het dat de opwarming van de aarde sneller gaat in Zuid-Frankrijk dan in de rest van de wereld? Groetjes de redactie. Ik heb een kookwekker bij me en zou jij die vraag binnen een minuut willen beantwoorden?

Björn: Het antwoord is volgens mij best eenvoudig. Dat is ja. En niet alleen in Zuid-Frankrijk overigens. Het schijnt dat in Europa gaat de opwarming van de aarde twee keer zo snel als in de rest van de wereld. Dat is het snelste opwarmende continent. En dan de regio Zuid-Frankrijk, Noord-Spanje, rondom de Middellandse Zee is nog extremer daarin. Het kan nog erger overigens. De Noordpool warmt vier keer sneller op dan de rest van de wereld. Dus het kan nog sneller op plekken groeien. Maar het gaat bijna een halve graad per decennium. Per tien jaar wordt het warmer in Frankrijk en ook vooral veel meer hittegolven. En dat is misschien waar je middenin hebt gezeten afgelopen zomer.

Ruben: Klopt, ja. Bedankt. Binnen een minuut zelfs. Dank voor de antwoord. Ik hoop dat de redactie er blij mee is.

En heb je nou ook een vraag over de impact achter het nieuws? Stuur hem dan op naar info.socfin.nl of via Instagram of LinkedIn. En dan vraag ik hem aan onze co-host. We gaan snel verder met het nieuws.

Nieuwsitem 1: Hebben de Olympische en Paralympische Spelen een positieve impact op de wereld?

Björn: Afgelopen week zijn de Paralympische Spelen weer gestart gegaan. Maar hebben de Olympische en Paralympische Spelen eigenlijk een positieve impact op de wereld?

Eerder deze zomer hadden we de Olympische Spelen. Ik ben ook bestuurder bij de Atletiekunie, dus bij de Nationale Atletiekbond. Dus dat zijn wel hoogtepunten van, niet alleen van dit jaar, maar eigenlijk ook de afsluiting van vier sportjaren. En dat is wel heel bijzonder. Het is natuurlijk een geweldig sportevenement. En Nederland doet het ook heel erg goed, dus we hebben veel te juichen met z’n allen.

Ruben: Want jij zat met je neus boven de overwinning van Sifan Hassan en Femke Bol die brons kreeg. 

Björn: Ja, toen zat ik allemaal in het stadion en langs het parcours bij de marathon. Dus veel van de atletiek medailles heb ik mee mogen krijgen. Dat is heel bijzonder om bij te mogen zijn en ik kan het ook iedereen aanraden. En natuurlijk een beetje trots, want we hebben ook als atletiek tot nu toe de meeste medailles over de Olympische en Paralympische Spelen samen gehaald van alle sporten waar we in Nederland aan mee doen. En we hebben nog even te gaan met de Paralympische Spelen.

Maar we willen natuurlijk met impactbril kijken. Dat ga je vragen, Ruben, want het gaat niet alleen over de sport. Hoewel sport als zichzelf ook een enorm positieve impact met zich meebrengt. Maar Parijs, die wilde ook de meest duurzame Spelen organiseren ooit. En dan zal je meteen zeggen, ja, maar Olympische Spelen, Paralympische Spelen moeten uit de hele wereld moeten de mensen naartoe vliegen. De miljoenen bezoekers die daarop afkomen. Dat kan niet duurzaam zijn. En dat is ook best ingewikkeld, want dat is denk ik het minst duurzame deel van de hele spelen. Maar toch hebben ze daar in Parijs wel echt een enorme mooie stap in gezet. En dat is wel leuk om te zien.

Dus ze hebben geprobeerd de CO2 footprint met ongeveer de helft te reduceren, nog veel meer met duurzame energie te werken. Er wordt geen voeding met vliegtuigen ingevlogen. Maar bijvoorbeeld ook door heel slim keuzes te maken en van de bestaande infrastructuur gebruik te maken. Dus een van de duurste, maar ook meest vervuilende elementen is dat er vaak een heel nieuw dorp en hele nieuwe sportarenas worden gebouwd. Er zijn eigenlijk maar twee nieuwe gebouwen gekomen. De basketbalarena en een zwembad. Het zwembad ook nog met een beetje een Nederlands tintje, met een Nederlands architect die daar bij betrokken is geweest.

Ruben: Oké, want het is heel erg op houtbasis.

Björn: Ja, op hout en ook modulair, dus het kan ook weer uit elkaar. En ook daar is wel echt met een duurzaamheidsbril gekeken naar de productie.

Ruben: En dat staat in France, waar het hoofdstadion op stond er al.

Björn: Ja, dus dat bestond al. Dat ze kunnen gebruiken voor meerdere sporten ook, niet alleen voor de atletiek, ook voor de rugby. Dus ze zijn echt van Olympische Spelen, waar soms kost het 20, 30 miljard. In Parijs blijven ze rond de 10, dus ze zijn ook veel goedkoper. Dat zit hem deels in infrastructuur, maar dat scheelt natuurlijk ook enorm veel in onnodige gebouwen en onnodige productie. En in LA willen ze straks zelfs naar een Olympisch spelen waar helemaal geen nieuwe gebouwen worden gebruikt. Dus alles wordt er gestopt. Dus er worden wel echt stappen gezet.

En wat natuurlijk heel leuk is, waar ze in Parijs en in Frankrijk hun best voor hebben gedaan, is dat ze 500 sociaal ondernemingen hebben gecontracteerd.

Ruben: 500?

Björn: Ja, er zijn in totaal natuurlijk ook een aantal hele grote contracten en hele grote leveranciers, maar ze hebben onder andere 500 sociaal ondernemingen gecontacteerd voor het plaatsen of herwaarderen van de stoeltjes, voor de logistiek. Zo worden ook heel veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in alle functies die er rondom de Spelen zijn. Zo wordt ook heel veel ingezet op de sociale en impacteconomie. Dus ik weet niet of het qua duurzaamheid en uitstoot netto een positief saldo gaat worden door al die vliegbewegingen die er toch omheen zijn. Maar wat ze nu hebben gedaan daar is wel echt een voorbeeld voor hoe je dit ook met een impactbril zo’n evenement neer kan zetten.

Ruben: Ja, absoluut. Dus qua gebouwen een enorme vooruitgang. Transport blijft volgens mij wel een beetje een gevoelig punt, want dat vliegen blijft bestaan. Al is volgens mij Frankrijk wel echt een fietsstad. En hebben ze wel heel veel lokaal duurzaam vervoer proberen te regelen.

Björn: Ja, dus in Parijs kan je tegenwoordig heel erg goed fietsen. De stad is helemaal getransformeerd. Ik weet niet of dat alleen door de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen is. En al het vervoer voor de sporters. Dus dat gebeurt met elektrisch vervoer. Dus ook daar is rekening mee gehouden. En het lukt niet altijd overigens. Ik zat in het stadion waar je refereerde. Ze hadden ook de ambitie, dus je mocht ook vaker zelf je flesjes meenemen voor water en zo, omdat er minder plastic vervuiling is. En ze hadden ook recycling. Je betaalde 2 euro voor een bekertje om hem daarna weer in te kunnen leveren. Dat is statiegeld. Maar die winkeltjes om het in te leveren, die sloten vervolgens een half uur voor het einde van de wedstrijd. Maar dat is natuurlijk precies het moment dat iedereen weer dingen kan inleveren, want tot dan heb je hem nodig. Dus ik denk dat er nog heel veel van die bekertjes blijven liggen en iedereen vooral twee euro meer heeft bijgedragen aan de inkomsten van de Olympische Spelen. Dus ik weet niet of dat nou een geslaagd element is.

Ruben: Ik las ook dat Coca-Cola, de hoofdsponsor, te laat was met die fonteintjes overal te installeren, colafontijntjes, dus dat ze toen flesjes coca-cola moesten gebruiken om die weer uit te kieperen op de bekertjes, dat je eigenlijk twee keer plastic hebt in plaats van, nou ja.

Björn: Ja, maar het bijkomend voordeel, dus geluk bij een ongeluk was dat ze daardoor veel soepeler zijn geworden dat je je flesje water mee mocht nemen, want eerst mocht dat niet en moest je lege flesjes meenemen of daar kopen en dan kon je ze bijvullen. En nu mocht je je eigen flesje mee. Dus dat is denk ik een beetje het geluk bij een ongeluk bij het falen van Coca-Cola.

Ruben: En ik wil geen nieuwe discussie opstarten, maar je hebt eigenlijk gebouwen, transport en energie, wat de grote boodschappers zijn qua CO2-uitstoot. En qua energie, of het duurzaam is is een tweede, maar Frankrijk is natuurlijk wel kampioen kernenergie. Dus volgens mij is die energie redelijk CO2-neutraal ingezet.

Björn: Ja, zeker. Dat denk ik ook. Dat is wel een bijkomend voordeel. Dat zal straks bij een volgende Spelen, een volgende organisator misschien weer wat anders zijn, maar zeker in Frankrijk is dat heel goed en heel schoon eigenlijk georganiseerd. Dus misschien toch de duurzaamste Spelen.

Ruben: Kijk, en we gaan kijken of LA, wat mij betreft toch niet een hele duurzame stad is van origine, het beter gaat doen.

Björn: Laten we het hopen.

Ruben: Het wordt niet meer Veni Vidi Vici, maar Veni Vidi Vergi.

Kort impactnieuws

Ruben: Dan is het nu tijd voor het korte nieuws.

1. ASN Impact Investors verkoopt alle beleggingen in kledingbedrijven. Bedrijven zoals H&M, Zara en Aesics boeken te weinig vooruitgang op het gebied van duurzaamheid. Zowel op milieugebied als in arbeidsomstandigheden. Mede door concurrentie van ultra-fast fashion bedrijven. Daarom stapt ASN uit het hele sector.

2. De fabriek die zelf van appeltepitjes geld maakt. Yespers, dat duurzame ontbijtproducten maakt, opent in Den Haag een nieuwe fabriek waar dagelijks 8.000 kilo appels verwerkt wordt. Deze sociaal ondernemer pioniert met het gebruik van de gehele appel. Zonder afval en ze werken veelal met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een van de investeringen komt van het Sociaal Innovatiefonds.

3. Met miljarden aan pensioengeld op zoek naar impact. Het grote pensioenfonds ABP reserveert de komende jaren maar liefst 30 miljard voor impact investeringen. Waarvan 10 miljard specifiek naar Nederlandse projecten gaan. Pensioenfondsen streven steeds vaker naar zowel financieel rendement als positieve maatschappelijke effecten. Zoals het bijdragen aan de energietransitie. Het vinden van geschikte projecten en het meten van impact blijft echter een uitdaging, volgens het FD.

4. Brabantse schillenverwerker wil uitbreiden naar Spanje. Peel Pioneers recyclet dagelijks 30.000 kilo sinaasappelschillen in een fabriek in Den Bosch. Die worden verwerkt op ingrediënten voor bier, muffins en schoonmaakmiddelen. En nu willen ze uitbreiden naar Spanje. Een van de investeerders achter Peel Pioneers is de impact-investeerder Doen Participaties.

5. Stijgende winsten ondersteunen de dure overstap van Lego naar gerecycled plastic. Lego betaalt tot 60% meer voor kunsthars, dat grotendeels gemaakt is van hernieuwbaar of gerecycled materiaal om uiteindelijk fossielvrij te worden. De kosten, zo zegt Lego, worden betaald vanuit de winst van het bedrijf en niet door de klant, als we onze Deense vrienden mogen geloven.

Ruben: Nou dat was het mooie impact nieuws. Is er nog iets wat je uit wil lichten?

Björn: Ik vind ze allemaal heel fijn om te horen, maar eigenlijk wil ik heel even Yespers eruit lichten. Zoals je al zei, het is een van de investeringen van het Sociaal Innovatiefonds waar we met Social Finance NL uitvoering aan mogen geven met de ministerie van SZW. Dus we hebben eigenlijk vorig jaar al een investering gedaan in Yespers met de ambitie om deze fabriek te realiseren. En dat is heel bijzonder hoe ze echt een soort van visie, hoe je zonder afval met het volledige gebruik van nu een appel, maar de ambitie die op lange termijn is dat dat voor veel meer producten gaat lukken. Alles kunnen benutten. En dat is circulair, maar ook is met heel veel mensen met een afstand door de arbeidsmarkt die aan het werk komen. Dus het is heel bijzonder om dat afgelopen jaar te hebben kunnen meemaken van dichtbij. En begin oktober is de opening.

Ruben: Kijk!

Björn: Dan gaat de fabriek definitief open en wordt die in gebruik genomen. En ik kijk er heel erg naar uit om te zien hoe het dan eruit ziet en waar ze mee aan de slag gaan.

Ruben: En dan ga je ze ook volgen en kijk je of ze inderdaad de mensen kunnen aannemen met een afstand tot de arbeidsmarkt en dan kijk je of dus die doelstelling worden behaald.

Björn: Ja, dus wij monitoren op de mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en kijken hoe dat gaat. Een aantal andere investeerders kijken ook hoe het zit qua afval en qua duurzaamheid en rondom de circulariteit. Dus in het geheel met elkaar kijken we ook of Yespers als organisatie goed loopt en kijken we ook of ze echt impact maken.

Ruben: Nou, geweldig. En ik vind het ook fantastische product. Die zijn in alle supermarkten en picknick goed te vinden.

Björn: Ja, absoluut.

Nieuwsitem 2: Hoe werd s’ werelds  bekendste sociaal ondernemer premier van Bangladesh?

Ruben: En dat gaat over Mohammed Yunus. Die is beëdigd als leider van de interim-regering van Bangladesh. Veel van jullie hebben al wel gehoord van Mohammed Yunus, misschien wel het bekendste sociaal ondernemer ter wereld. Maar ik ga jullie toch even meenemen wie deze man is. Het is een man in Bangladesh, academisch geschoold, zowel in Azië als in de Verenigde Staten. En in de jaren 90 zag je eigenlijk dat je alleen geld kon lenen als je al geld had.

Dus de arme bevolking werd niet bediend en die konden alleen maar lokaal van elkaar lenen. En hij geloofde dat een bank wel een verdienmodel kan maken door deze mensen te bedienen. En hij geloofde niet dat arme mensen automatisch ook slecht terugbetalen. Dus hij heeft daar een systeem ontwikkeld waarin in groepen wordt geleend. En hij is eigenlijk een van de eerste social enterprises dat hij geld uitleent, maar ook op een manier dat hij zichzelf kan bedruipen. Dat heet de Grameenbank. Dat is in de jaren 70 enorm gegroeid en kreeg niet alleen in Bangladesh, maar echt wereldwijd aandacht. En in 2006 leidde dat ook tot de Nobelprijs voor de Vrede voor Mohammad Yunus. Zijn ster rijst snel. Hij heeft ook met Yunus Social Businesses, die zien wij vaker op congres langskomen, stimuleert hier ook andere social enterprises. Hij was ook bij de Universiteit Utrecht de gast waar ik mijn hand heb mogen geven. Een hele inspirerende, maar ook wel timide man, of tenminste zo kwam hij hier over. Maar na de Nobelprijs kreeg je ook wel politieke aspiraties. En als je je in de politieke arena begeeft, dan creëer je ook vijanden. Zeker in Bangladesh, waar Sheikh Hasina Wajed al 15 jaar de scepters zwaait met haar Awami partij. En dat is een heel autoritair regime. Dus in die 15 jaar heeft ze steeds meer oppositie monddood gemaakt en hard opgetreden tegen haar vijanden. En dat komt ook doordat in Bangladesh is heel veel spanning tussen hindoes en moslims, waar ik voor de tijd niet al te diep op in zou gaan. Maar in ieder geval, Yunus werd echt gezien als gevaar. En de regering heeft toen met 150 rechtszaken Yunus het leven zuur gemaakt.

En dat leidde ook tot een veroordeling voor zes maanden gevangenisstraf voor Yunus. Volgens mij ging dat over een conflict dat hij bij een van de bedrijven geen vaste contract had aangeboden, wat hij wel had moeten doen. Maar de economie, er kwamen steeds meer protesten. Dus in Bangladesh heb je de afgelopen jaar enorme studentenprotesten gehad. De economie, de eerste jaren groeide heel erg onder de regering, maar die stoort in elkaar. Ook de kledingindustrie en die studenten kregen steeds meer macht. En uiteindelijk is deze zomer is Sheikh Hasina naar India gevlucht. En kwam er dus een machtsvacuüm. En in Bangladesh heeft zowel het leger als de studenten, als het maatschappelijke middenveld heeft Yunus gevraagd om de interim-regering te leiden. Dus zo is een sociaal ondernemer leider geworden van een land, van Bangladesh. Misschien wel de eerste sociaal ondernemer.

Björn: Ja, dat zou zomaar kunnen ja. Wat een verschil, want begin dit jaar is hij volgens mij veroordeeld. En hij moest zich melden, want die gevangenisstraf was nog niet gestart. Dus eigenlijk van een veroordeelde die op punt staat om zes maanden in de gevangenis te gaan, naar de regeringsleider van het land. Het is nogal een omme zwaai, maar heel goed. En het is natuurlijk, wat je al zei, een enorme visionair op het gebied van sociaal ondernemerschap en inclusie. Dus je hoopt dat hij dat ook echt op diezelfde manier kan benutten voor dat land. Maar ik kan me voorstellen dat het ook nog wel ingewikkeld zal zijn. Het is natuurlijk wel anders dan een idee over sociale ondernemerschap dan het leiden van een land. En het is ook nog eens een land dat wel afhankelijk is voor de economie van bijvoorbeeld de kledingindustrie en ook een arbeidsmarkt die nogal onder druk staat en niet heel veel positieve impact maakt op dit moment.

Ruben: Ja, wat we er net al over hebben, fast-fashion, dat komt natuurlijk voor een groot gedeelte uit Bangladesh en we zijn daar super afhankelijk daarvan. Het lijkt me heel moeilijk om een sociaal ondernemer dat ook echt toe te passen als regeringsleider. Ik moet ook wel zeggen, dat is misschien ook niet echt zijn rol. Dus wat hij eigenlijk nu moet doen. Hij is ook 83, hè? Ik wil niet de age-game spelen, maar hij is ook wat een leider op leeftijd. Maar eigenlijk is zijn rol om de rust te bewaren en nieuwe verkiezingen te organiseren. En ik weet niet of je dan zelf mee mag doen, mee wil doen, of hoe dat zit.

Björn: En hoe snel het gaat. Het kan ook misschien niet zoveel kwaad als om op één of twee jaar echt even stabiliteit aan te brengen voordat je echt overgaat naar nieuwe verkiezingen. In plaats van je hals over kop weer in chaos terug te storten.

Ruben: Ja precies.

Björn: Of er risico in ieder geval op te lopen. Ik ben heel benieuwd. In potentie de juiste man op de juiste plek. En als hij de economie weer iets kan stabiliseren en misschien wel net even wat transities in gang kan zetten, bijvoorbeeld in de kledingindustrie, dan kan iedereen heel veel verschil maken en het land weer op weg helpen. Dat zou heel mooi zijn.

Ruben: Ja, we gaan het zien. Zijn er nog andere voorbeelden? Ik zit even hard op na te denken hoor, van sociaal ondernemers die wereldleider worden.

Björn: Nou, ik kan ze niet zo snel bedenken.

Ruben: Nee. Volgens mij heeft wel de Nederlandse Partij van de Arbeid een aantal. Jan Vos volgens mij en die van 100 Weeks, die ook hier in de podcast was.

Björn: Nou ja, een aantal voorbeelden. Die, maar die zijn geen premier.

Ruben: Nee, geen premier, maar wel een kamerlid of zo.

Björn: Ja, oké, dat zal wel vaker. Volgens mij zijn die natuurlijk ook wel een beetje aan de randen gebleven.

Ruben: Ja. Trump is de ondernemer die de politiek ingaat, maar ik weet niet of ik hem een sociaal ondernemer ga noemen.

Björn:  Zou ik denk ik niet sociaal ondernemer gaan noemen, nee.

Ruben: Tot zover het nieuws. We gaan verder met de impact agenda.

De impactagenda

Ruben: Wat staat er nog in jouw agenda? Wat is er goed om te deliveren?

Björn: Nou, het staat helaas niet meer in mijn agenda, want dat gaat me niet lukken. Maar we noemen het net al, de Paralympische Spelen zijn nog bezig tot en met aankomende zondag. Volgens mij 8 september. Olympische Spelen waren heel duur en heel ingewikkeld om te komen. Maar zeker voor ons in Nederland is Parijs heel snel te bereiken met de trein en je kan echt voor een paar tientjes naar finales in grote stadions en geweldige sport zien en ook zien wat er allemaal mogelijk is ondanks een beperking. Dus ik zou dat toch op het agenda willen zetten voor wie nog dit weekend denkt wat zal ik eens gaan doen. Boek een treinkaartje naar Parijs, dat is echt de moeite waard.

Ruben: Kijk, ja en ik ga woensdag neem ik de trein niet naar Parijs maar naar Oxford. Daar is weer het jaarlijks Government Outcome Lab en daar komen alle specialisten bij elkaar die het over resultaatfinanciering gaan hebben en Social Impact Bonds. En een week later komt de academisch directeur van het GoLab Eleanor Carter naar Nederland toe en zij gaat de Impact Talk van Social Finance houden. We hebben een rapport geschreven over resultaatfinanciering en zij gaat vertellen hoe je nou resultaatfinanciering ook echt kan verankeren in beleid. Dus het is maandag 9 september, daar heb ik heel veel zin in.

Björn: Een van de hoogtepunten van het Social Finance jaar.

Ruben: Ja, zeker. Dat is wel inderdaad een van de hoogtepunten.

Ruben: Dus spannend, maar er zit veel zin in.

Tot slot, welke ontwikkelingen ga jij de komende tijd in gaten houden?

Björn: Je zei net al zelf, we lanceren volgende week ons rapport over resultaatfinanciering en Social Impact Bonds. En vooral ook over hoe kan je nou zo effectief mogelijk publieke middelen benutten. En we zitten natuurlijk midden in het opstellen van een nieuwe begroting, de eerste begroting van onze nieuwe regering. Dus ik hou die begroting heel erg nauw in de gaten richting Prinsjesdag. En hoop ook dat ze daar in plaats van hard te bezuinigen op allerlei hele nodige sociale vraagstukken, juist wat slimmer kunnen nadenken met misschien andere manieren van financieren om toch ons land weer een stapje socialer te maken.

Ruben: Ja, en ik volg eigenlijk de Amerikaanse verkiezingen al nauwgezet, maar ik ga vooral even kijken wat betekent dat nou voor de impact wereld, voor sociale ondernemers en hebben de kandidaten daar iets op te bieden.

Afsluiting en dankwoord

Ruben: Tot zover de eerste aflevering van Money Matters, de impact achter het nieuws. Heb je een vraag over het nieuws of wil je ons tippen met een nieuwtje? E-mail ons dan naar info at socfin.nl, socfin met een c, of schrijf ons een berichtje via Instagram of LinkedIn. Björn, hartstikke bedankt voor je bijdrage. Dank ook aan Circle, de Vrienden Loterij en Oranjefonds, voor het mede mogen maken van deze podcast. Productie, Daniel van de Poppenvan Spraakmaker Media. Redactie Xiangxia van den Ham.

Zit je nu te luisteren en vind je het een geweldige podcast? Abonneer je dan op Money Matters via iTunes, Spotify of je favoriete podcast app en geef ons een review. Over twee weken ben ik weer bij je terug met co-host Jamie Goewie van Shaping Impact Group om het laatste Impact News met jou te bespreken. Tot dan!