“Als je investeert in bedrijven die zich met grote thema’s bezighouden waar we nu in de wereld mee te maken hebben, dan zit je op de lange termijn gewoon goed.”

De coronacrisis raakt ons allemaal. Voor veel sectoren heeft het zeer grote en ingrijpende gevolgen. Gelukkig zijn er ook sectoren die minder hard geraakt worden en misschien zelf kansen krijgen die zich anders niet voor zouden doen. Hoe zit dat eigenlijk bij impact investing? Tijdens een webinar op 12 mei gaat Social Finance NL hierover in gesprek met een aantal spelers in dit veld. Zo ook met Dirk Jan Verzuu, impact investment lead manager bij PGGM; een coöperatieve pensioenuitvoeringsorganisatie zonder winstoogmerk. We spraken hem vast over zijn werk en visie op impact investing in tijden van corona.

Kun je kort vertellen wat je precies doet?
Ik ben de lead manager van de wereldwijde impact-aandelenportefeuille bij PGGM. Dat houdt in dat ik me vooral bezighoud met een aandelenportefeuille in vier impactthema’s: klimaatverandering, gezondheidszorg, waterschaarste en voedselzekerheid.

Hoe werkt dat precies, impact investing bij een pensioenfonds?
Sinds maart 2016 hebben wij een impact investing-portefeuille van 1,3 miljard in wereldwijd genoteerde aandelen. Uiteraard voldoen deze bedrijven aan de ESG (Environment, Social en Governance)-criteria, maar ze zijn geselecteerd omdat ze een positieve bijdrage leveren aan de vier thema’s waar we ons op focussen. De impact van deze bedrijven proberen we zo goed mogelijk in kaart te brengen. Bij een bedrijf als Vestas, dat windturbines maakt, is de impact bij voorbaat al vrij duidelijk. En bij gezondheidsbedrijven is de impact op de maatschappij natuurlijk ook heel duidelijk. Die is een positief, alleen is het meten een stuk lastiger.

Hoe wordt die impact dan gemeten?
Dat doen we op twee manieren. Allereerst bottum-up. Dan gaan we met de bedrijven zelf om tafel en vragen naar impact-KPI’s. Dan merk je wel dat impact ‘hot’ is. Het is eigenlijk “ESG 2.0.”. Veel bedrijven zijn echt wel bereid om vergaande maatregelen te treffen en effort te leveren om die impactcijfers te verschaffen. Dat is best lastig, want die gegevens zijn vaak nog niet beschikbaar. Maar je ziet dus steeds meer dat er projecten worden opgestart om ook de impact van producten te meten. Manier twee is top-down. Dat is wat onze externe manager doet. Die probeert met een aantal wetenschappers modellen te ontwikkelen waarmee de impact van hele sectoren in kaart gebracht kan worden.

Gaat dat wel samen, impact maken én voldoende rendement halen? 
Pensioenfondsen hebben nu eenmaal een fudicaire plicht vanuit de Nederlandse Bank om goed rendement voor hun klanten te leveren. Logisch, want de nachtzuster uit het UMC moet gewoon haar boodschappen kunnen blijven doen als ze met pensioen is. Het voeren van een impactportefeuille of strikte ESG-portefeuille beperkt natuurlijk wel je beleggingsuniversum. Voor ons impactmandaat zijn er namelijk hele sectoren zoals banken, olie, mijnen, et cetera waarin we niet kunnen beleggen. Dan ben je misschien minder goed in staat om goede rendementen te halen, dus daar zit wel een zekere spanning. Alleen geloven wij dat wanneer je je beleggingsfilosofie goed op de impactvereiste afstemt, je wel degelijk in staat bent om goed financieel rendement te leveren. Daarmee hebben wij het de afgelopen vier jaar beter gedaan dan de brede benchmark. Dus ik durf wel te stellen dat impact en rendement samen kunnen gaan.

Hoe verklaar je dat?
Als je investeert in bedrijven die zich bezighouden met grote thema’s waar we nu mee te maken hebben, zoals het klimaat en nu vooral ook gezondheid, dan zit je op de lange termijn gewoon goed. Dat zijn de bedrijven die blijven bestaan, omdat ze oplossingen hebben waar de wereld op zit te wachten. Als je daarbij investeert in kwalitatief de beste bedrijven, doe je het op langer termijn beter. Daar ben ik van overtuigd en dat bewijzen onze cijfers dus ook.

Zie je dat nu ook terug tijdens de coronacrisis?
Absoluut. Een groot deel van de bedrijven waar wij in belegd hebben, maken nu ook deel uit van de oplossingen voor de coronacrisis, bijvoorbeeld bedrijven die coronatesten leveren. Dus dat is een directe link naar de huidige situatie. Maar het is ook logisch dat bedrijven die bijdragen aan oplossingen voor het klimaatprobleem het nu goed doen, want dat probleem gaat niet verdwijnen door de coronacrisis.  Dat probleem moet de wereld oplossen, ook op de lange termijn. Je hebt wel een lange adem nodig om dat te kunnen bewijzen, maar de coronacrisis drukt de maatschappij nu wel met de neus op de feiten.

Benieuwd welke kansen Dirk-Jan Verzuu in de huidige markt ziet voor impact investing? Meld je dan nu aan voor het webinar ‘Impact Investing in tijden van corona’ op 12 mei van 15.30 tot 17.00 via www.info@socfin.nl.