Impactanalyse Nieuwkomers in hun kracht

‘Nieuwkomers in hun kracht’ richt zich op nieuwkomers met een achtergrond als verpleegkundige in hun land van origine. Het is voor nieuwkomers met een achtergrond als verpleegkundige vaak lastig om een BIG registratie te halen in Nederland, waardoor zijn niet aan de slag kunnen als verpleegkundige. Dat terwijl er oplopende personeelstekorten zijn in de zorg. Volgens het prognosemodel Zorg en Welzijn loopt het tekort op tot 21.600 verpleegkundigen in 2033 door bevolkingsgroei, vergrijzing en een ontoereikende instroom van verpleegkundigen.  

Het doel van Nieuwkomers in hun kracht is dat nieuwkomers (sneller) aan de slag kunnen gaan als BIG-geregistreerd verpleegkundige. Deelnemers volgen eerst een (vak)taaltraject, waarna zij tijdens een werktraject als assistent-verpleegkundige worden begeleid en ondersteund in het proces naar de beroepsinhoudelijke toets en BIG-registratie. Het traject draagt bij aan verbeterde en versnelde integratie van nieuwkomers die hun kennis en expertise kunnen inzetten voor de Nederlandse zorgsector en aan het verminderen van de nijpende personeelstekorten in de zorg.

Vraag UMCG en Goldschmeding Foundation 

Op basis van het succes van de pilot in het UMCG wordt het programma samen met Zorg voor het Noorden uitgebreid in Noord-Nederland. Ook wordt gewerkt naar bredere opschaling in 2025. Het UMCG en Goldschmeding Foundation hebben Social Finance NL gevraagd om middels het opstellen van een maatschappelijke businesscase te verkennen hoe deze opschaling duurzaam gefinancierd kan worden.

Aanpak SFNL

Om een duurzaam financieringsmodel te ontwikkelen is eerst het impactnarratief van het traject ‘Nieuwkomers in hun kracht’ opgesteld. Hiervoor hebben we een verandertheorie opgesteld die de activiteiten, outcomes en impact in kaart brengt als de randvoorwaarden en aannames. Op basis hiervan hebben we outcomes geselecteerd voor de maatschappelijke businesscase, waarin we deze financieel waarderen en afzetten tegen de kosten. Hiervoor gebruikten we primaire data, stakeholderinterviews en bestaande literatuur. Zo brengen we de maatschappelijke waarde van ‘Nieuwkomers in hun kracht’ in kaart, laten we zien bij welke stakeholders deze waarde valt én verkennen we de mogelijkheden voor een duurzaam financieringsmodel. 

Resultaat

De maatschappelijke businesscase laat zien dat investeren in Nieuwkomers in hun kracht loont. Al kort nadat een deelnemer het traject heeft afgerond, zijn de baten groter dan de kosten. Daarna lopen de maatschappelijk baten snel op. Met name voor deelnemers die instromen vanuit een bijstand- of niet-uitkeringsgerechtigde positie wegen de baten snel op tegen de kosten.   

De inclusieve werkgever – het ziekenhuis – en filantropische organisaties dragen momenteel de kosten, terwijl de baten elders vallen. Daarom nodigen we ziekenhuizen en zorginstellingen, arbeidsmarktregio’s, lokale, regionale en landelijke overheden en andere belanghebbenden uit om met het projectteam van Nieuwkomers in hun kracht in gesprek te gaan over vooruitstrevende financieringsmodellen om deze aanpak te versnellen en te verduurzamen.  

Met de inzichten uit deze impactanalyse leggen we niet alleen de basis voor een duurzaam financieringsmodel, maar kan Nieuwkomers in hun kracht ook andere ziekenhuizen inspireren om mee te doen, en om in de toekomst uit te breiden naar andere sectoren en zorgberoepen. 

Project Impactanalyse Nieuwkomers in hun kracht
Jaar 2024
Type Advies, Onderzoek
Partijen Goldschmeding Foundation, UMCG, projectteam Nieuwkomers in hun kracht, Social Finance NL 
Locatie Noord-Nederland