De maatschappelijke waarde van Eigen Kracht-conferenties
Het jeugdstelsel knelt, omdat de vraag naar jeugdzorg blijft toenemen. En ondanks dat goede (jeugd)zorg van groot belang is, kan het vaak ook niet alles oplossen. Steun uit de naaste omgeving kan hierbij een belangrijke rol spelen, maar professionals vinden het vaak moeilijk om deze informele netwerken te betrekken. Een samenleving waarin informele zorg, en er voor elkaar zijn, meer normaal wordt, biedt een belangrijke bron van praktische en emotionele steun. Dit vraagt om een kanteling in het denken en doen van burgers, overheid en zorgprofessionals richting een nieuwe solidariteit.
Stichting Eigen Kracht Centrale is een drijvende kracht achter deze systeemverandering. Een Eigen Kracht-conferentie is een onafhankelijk besluitvormingsmodel dat gezinnen in een kwetsbare positie in staat stelt om met hun informele kring of netwerk te bespreken wat er nodig is en samen een familiegroepsplan op te stellen. Het is een vorm van informele steun die erop gericht om gezamenlijke besluitvorming in te passen in het reguliere systeem en niet naast het systeem te organiseren. Het is daarmee een aanvulling op de professionele hulpverlening, en geen vervanging.
Vraag Stichting Eigen Kracht Centrale
Eigen Kracht Centrale wil het informele netwerk en eigen regie sterker verankeren in het sociale domein, en een bijdrage leveren aan deze systeemverandering. Alhoewel de vraag naar Eigen Kracht-conferenties groot is, is de financiering beperkt. De stichting wil daarom graag haar maatschappelijke meerwaarde beter inzichtelijk maken en meer structurele en resultaatgerichte financieringsafspraken met (nieuwe) gemeenten en andere financiers maken.
Aanpak SFNL
Om een duurzaam financieringsmodel te ontwikkelen hebben we de maatschappelijke impact van Stichting Eigen Kracht Centrale inzichtelijk gemaakt middels een verandertheorie. Aan de hand van stakeholder interviews, deskresearch en beschikbare data stellen we een maatschappelijke businesscase op die de financieel maatschappelijke waarde van de Eigen Kracht Centrale laat zien. Daarnaast ondersteunen we Eigen Kracht Centrale bij het meten en managen van hun impact, onder andere door het inrichten van een impactmonitor. De impactmonitor en de maatschappelijke businesscase vormen de basis voor het verkennen van (nieuwe) duurzame financieringsopties en gesprekken met financiers.