Na bijna zes jaar bouwen aan een wereld waarin resultaatgericht werken en maatschappelijke impact centraal staat, breekt voor Rob Peelen een nieuw hoofdstuk aan. Vanaf 1 december gaat hij aan de slag als directeur van Stichting KidsRights dat zich wereldwijd inzet voor de rechten van kwetsbare kinderen. Rob omschrijft zijn stap als “een natuurlijk vervolg op de missie waar ik de afgelopen jaren met hart en ziel aan heb gewerkt: resultaatgericht bijdragen aan een betere wereld.” In deze blog blikt hij terug op zijn tijd bij SFNL.

Zes jaar zijn voorbijgevlogen, en wat hebben we in die tijd veel bereikt. Direct na de lancering van Social Finance NL kwam ik bij de organisatie. We hadden een vliegende start, mede dankzij de steun van onze founding partners ABN AMRO en het Oranje Fonds. Wat begon met een klein team van zes dat vol enthousiasme onze allereerste Impact Talk organiseerde in de iconische Burgerzaal van het Stadhuis van Rotterdam, is uitgegroeid tot een organisatie met twintig gedreven collega’s en een krachtig ecosysteem van partners.

Mijn tijd bij Social Finance NL heeft mij gevormd en laten zien hoe krachtig maatschappelijke innovatie kan zijn. Samen met het fantastische team van Social Finance NL hebben we gewerkt aan baanbrekende initiatieven zoals het Brabant Outcomes Fund, de Health Impact Bond en diverse projecten waarin we maatschappelijke waarde tastbaar en financierbaar hebben gemaakt. We hebben bewezen dat resultaatfinanciering werkt, dat het mogelijk is om sociale uitdagingen op een duurzame manier aan te pakken en dat samenwerking met verschillende partijen de sleutel is tot echte verandering. Het Sociaal Innovatiefonds, dat we hebben mogen opzetten in opdracht van het ministerie van SZW is daar een mooi voorbeeld van. Inmiddels zijn er al zeven werkgevers gefinancierd, honderden inclusieve banen gerealiseerd en werkt het Sociaal Innovatiefonds in een hecht ecosysteem samen met werkgevers, arbeidsmarktregio’s, gemeenten en mede impact-financiers met als doel om duurzame inclusieve banen te realiseren.

Daarnaast heeft de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) een speciale plek in mijn hart gekregen. Al 5,5 jaar werk ik met meerdere collega’s aan dit initiatief van OCW, dat in co-creatie met jongeren is ontwikkeld. Jaarlijks doen meer dan 100.000 jongeren mee, een geweldig voorbeeld van succesvolle jongerenparticipatie. MDT laat zien hoe impactdenken werkt: help jongeren zichzelf te ontwikkelen op een manier die bij ze past, en je zult zien dat de jongeren én de maatschappij ervan profiteren. Ik ben dan ook heel blij dat ook KidsRights betrokken is bij MDT. Zo ontwikkelt KidsRights samen met MDT en de Nationale Jeugd Raad het eerste representatieve jeugdpanel van Nederland. Helaas staat de toekomst van MDT onder druk door de kabinetsplannen om de financiering stop te zetten—een keuze die ik niet begrijp. Onlangs hebben wij voor vier MDT-projecten de maatschappelijke baten in kaart gebracht. De maatschappelijke businesscases worden binnenkort gepresenteerd, maar ik durf alvast te verklappen dat ze allemaal positief zijn. Investeren in jongeren loont! Laten we hopen dat het kabinet dat ook gaat inzien en we het tij nog kunnen keren. Social Finance NL blijft zich in ieder geval inzetten voor de verduurzaming van dit prachtige programma.

Ik heb genoten van mijn tijd bij Social Finance NL. Samen met het team, het bestuur, onze raadgevers en relaties hebben we stappen gezet naar een maatschappij waarin resultaten voor mensen centraal staan. Ik ben Ruben en Björn dankbaar dat ze me vanaf het prille begin deelgenoot hebben gemaakt van hun impactdroom, en ik ben trots op waar Social Finance NL nu staat. Met ons laatste rapport – De toekomst van resultaatfinanciering – nog vers in het geheugen staan we pas aan het begin van wat een ware resultatenrevolutie gaat worden. Onder aanvoering van Social Finance NL gaat deze er zeker weten komen.

Per 1 december zet ik mijn impactreis voort bij KidsRights, van waaruit ik ook mijn steen zal bijdragen aan deze revolutie. Want ook, of beter gezegd juist als het kinderen betreft, telt het resultaat. Ik ga Social Finance NL, het team en onze relaties missen, maar de impactwereld is klein en verbonden. In plaats van vaarwel zeg ik alvast: tot ziens bij de resultatenrevolutie!