Verslag webinar ´Een vermogen aan impact´. In samenwerking met EVPA, ImpactCity en FIN

Ieder vermogensfonds heeft als doel om impact te maken. Om op haar manier de wereld beter te maken. Van oudsher doen vermogensfondsen dit vooral met hun donaties die worden gedaan vanuit het rendement dat het fonds behaalt door haar vermogen te beleggen. Maar wat gebeurt er als niet alleen het rendement wordt ingezet voor de maatschappelijke doelstelling, maar ook het vermogen zelf door middel van impact investeren? Tijdens het webinar ‘een vermogen aan impact’ gingen we in op de vraag hoe impact investeren fondsen kan helpen om meer impact uit het vermogen te halen. Wat kunnen we leren van de fondsen die ons voor zijn gegaan? En welke tips hebben we voor fondsen die meer impact uit hun vermogen willen halen?

Pionierende fondsen wijzen de weg

Wethouder Economie in Den Haag Saskia Bruines trapte af. Den Haag is met ImpactCity een voorloper op het gebied van impact ondernemen en impact investeren. ImpactCity ziet impact ondernemers als een belangrijke oplossing voor de grote maatschappelijke uitdagingen die door corona alleen nog maar groter zijn geworden. Maar deze impact ondernemers hebben daarbij wel de steun van impact investeerders nodig. ImpactCity ziet hier voor vermogensfondsen een cruciale rol. Om impact ondernemers inhoudelijk en financieel te steunen, maar ook om een voorbeeld te zijn voor andere investeerders zoals private en institutionele investeerders!

Daarom is ImpactCity partner van het rapport ‘Een vermogen aan impact’ dat tijdens het webinar door Lisa Jansen van Social Finance NL werd gepresenteerd. Het rapport staat vol met aansprekende voorbeelden van pionierende vermogensfondsen uit het binnen- en buitenland. Van de Nathan Cummings Foundation die haar volledige vermogen van 500 miljoen dollar gebruikt voor impact investeren tot aan ReumaNederland die haar ´fund and forget´ strategie enkele jaren geleden heeft verrijkt met het investeren in kansrijke en impactvolle producten en oplossingen voor reumapatiënten.

Waar te beginnen? 10 tips

Naast de inspirerende voorbeelden staan er in het rapport ook 10 bruikbare tips voor fondsen die met impact investeren willen beginnen. Want impact investeren doe je niet zomaar. Lisa besprak haar 3 favoriete tips:

  1. Denk verder dan je beurs vol is: Naast de inzet vanfinanciële middelen kan je als impact investeerder ook veel waarde toevoegen aan de onderneming door bijvoorbeeld de inzet van je netwerk en specifieke kennis. Bedenk goed welke rol je wilt spelen en hoe je ondernemingen wilt ondersteunen.
  2. Zoek de samenwerking op met andere fondsen: Impact investeren kan complex en tijdrovend zijn. Het goede nieuws is dat je het niet alleen hoeft te doen. Veel impact investeerders zoeken elkaar op, delen kennis en hun pijplijn of sluiten aan bij bestaande impactfondsen.
  3. Durf de boel op te schudden: Een mooi voorbeeld hiervan is Start Foundation die elke 5 jaar alles op de schop gooit en teruggaat naar de bestaansvraag: ‘doen we er nog toe?’. Het brengt iedere keer weer nieuwe inzichten op de vraag waar nog meer waarde toegevoegd kan worden.

‘Werk samen, wees de paradijsvogel en wapen je tegen missiedrift’

Na de presentatie van het rapport was het de beurt aan de panelleden om hierover in gesprek te gaan. Het veld van impact investeren is voor fondsen nog relatief nieuw, maar opvallend is dat er veel gedeeld wordt. Van kennis tot aan investeringsmogelijkheden, tot aan gedeelde inspanningen om impact investeren nog beter geborgd te krijgen binnen de wetgeving. Niet voor niets dat Siep Wijsenbeek, directeur van FIN, de branchevereniging van vermogensfondsen in Nederland, van mening is dat samenwerken de gouden tip voor is voor alle fondsen die met impact investeren willen beginnen. Martijn Blom, manager Benelux en coördinator van het Impact Funds Initiative bij de EVPA, sprak de tip ‘wees een paradijsvogel’ vooral aan. Beslissingen over doneren doe je met de rechterhersenhelft, met emoties, beslissingen over investeren met de linkerhelft, met je ratio. Maar de paradijsvogel is in staat om deze twee te combineren. Lisa Jordan van de DRK Foundation gaf de ingrediënten van haar ´secret sauce´ van impact investeren prijs, en vertelde hoe je je kunt wapenen tegen missiedrift. Ook vanuit het publiek kwam een goede tip voor ondernemers: wanneer je vraagt om geld, krijg je advies, maar wanneer je vraagt om advies, krijg je geld. Geef fondsen dus de tijd om je te leren en start met een laagdrempelige hulpvraag.

‘There is no time for business as usual’

De laatste gast van het webinar was Sharon Alpert die als voormalig CEO van de Nathan Cummings Foundation de transformatie heeft geleid naar een fonds die haar volledige vermogen beoogt in te zetten voor impact investeren. Op de vraag waarom vermogensfondsen impact investeren zouden moeten overwegen, gaf ze duidelijk antwoord: ‘foundations are here to solve the biggest and toughest problems, now there is no time for business as usual’.  Hierin benadrukte ze de noodzaak van ´bold leadership’. En tot slot zette ze één van de hardnekkigste misverstanden over impact investeren recht. En dat zal iedereen fijn vinden om te horen: Impact investeren en een marktconform rendement gaan hand in hand. Impact én rendement, het kan!

Benieuwd of impact investing iets voor jou is? Doe de Impact Investing Scan
Via https://vermogen-aan-impact.socfin.nl/sfnl/nl/vermogen-aan-impact krijg je zelf aan de hand van een aantal eenvoudige vragen een op maat gemaakte tip waar je op moet letten als je met impact investeren aan de slag gaat.

Benieuwd naar het webinar?
Check de aftermovie en kijk hier het volledige webinar terug.

Benieuwd naar het rapport?

Lees het hier!