Het European Social Catalyst Fund (ESCF) is een nieuw initiatief dat in het leven is geroepen om ​​aanzienlijke impact te maken op een aantal van de meest urgente sociale uitdagingen in Europa. Door publieke en private middelen samen te brengen, stimuleert het fonds nieuwe creatieve manieren om bewezen interventies kostenefficiënt op te schalen. Het voorstel dat Social Finance bij de ESCF heeft neergelegd, richt zich op het opschalen van een IPS aanpak voor mensen met ernstig langdurige psychische aandoening om betaald werk te vinden en te behouden. Het project onderzoekt de schaalvergroting in vijf EU-landen: Denemarken, Frankrijk, Kroatië, Spanje en Tsjechië.

Aanpak

Social Finance UK heeft een werkgroep opgericht met leden uit de vijf landen, om zo een routekaart te ontwerpen die zal helpen bij de uitrol in elk land. Het project loopt tot september 2021 en brengt een reeks belangrijke experts van ieder land samen die uitgebreide ervaring hebben in het vormgeven van overheidsbeleid en het promoten van IPS.

SFNL over het project

Björn Vennema, algemeen directeur en mede-oprichter van Social Finance NL: “Deze samenwerking is een voorbeeld van hoe we expertise op één plek kunnen inzetten om een ​​veel grotere impact over de grenzen te maken. Ik ben heel blij dat we met dit internationale consortium gaan werken en de IPS-methodologie gaan opschalen. De thema’s mentale gezondheid en werkgelegenheid hangen sterk samen en behoeven in tijden van Covid-19 meer aandacht dan ooit. We danken het ESCF voor hun steun en kijken ernaar uit om met het ESCF en onze partners samen te werken om bewezen effectieve interventies in Europa op te schalen.”

SFUK over het project

Gary Johnston, Director of Operations Health and Employment Partnerships bij Social Finance UK: “Je zou denken dat het niet zo moeilijk zou zijn om een bewezen interventie voor werkgelegenheid te vinden. Maar de ervaring leert nu eenmaal dat het veranderen van de manier waarop dingen worden gedaan niet zo eenvoudig is, zelfs als er bewijs is dat de veranderingen een positieve impact heeft. Met deze subsidie ​​kan elk van onze landenpartners onderzoeken hoe ze een routekaart kunnen maken die de verandering begeleidt: een verandering die mensen met een ernstige psychische aandoening zal helpen toegang te krijgen tot ondersteuning die hun kans op betaald werk verdubbelt.”

Over ESCF

Het ESCF is opgericht en medegefinancierd door Genio, het Horizon 2020 Onderzoeks- en Innovatieprogramma van de Europese Unie, de Robert Bosch Stifftung en de Koning Boudewijnstichting. De ESCF-oproep tot het indienen van voorstellen werd eind 2020 afgerond. In totaal werden 120 aanvragen ontvangen uit 22 landen die innovaties beschrijven die relevant zijn voor alle 16 sociale uitdaginggebieden die in de oproep zijn geïdentificeerd.


Foto door Evelien Hogers