Per 1 juli heeft het bestuur van Social Finance NL een nieuw gezicht, namelijk Myrthe van der Plas. Samen met Bernard ter Haar (voorzitter) en Jeroen Rijpkema (penningmeester) vormt zij het driekoppige bestuur dat de missie van SFNL bewaakt en richting geeft aan de organisatie. Myrthe helpt organisaties en mensen om hun impact te vergroten door middel van data, strategie en innovatie. Momenteel is ze in die hoedanigheid werkzaam bij de Belastingdienst als  Social Innovator bij de afdeling Datafundamenten en Analytics en runt zij haar eigen stichting Lakisama om kinderen in Kenia onderwijs te bieden. In haar vrije tijd doet ze aan karate en hardlopen en breidt of haakt ze zo nu en dan eigen kledingstukken. We vroegen haar naar haar carrièrepad tot nu toe en haar nieuwe rol bij SFNL.

Kun je wat over jezelf vertellen?

Ik ben 41 jaar geleden geboren in Zuid-Limburg (Kerkrade) en heb daar mijn hele jeugd gewoond tot ik, na een tussenjaar in Barcelona, in Nijmegen Internationale Bedrijfscommunicatie ben gaan studeren. Daar miste ik de bètakant, dus aansluitend ben ik  Econometrie gaan studeren in Amsterdam en Maastricht. Tijdens mijn studie werkte ik parttime bij ABN AMRO bij Asset Liability Management als kwantitatief analyst. Na het afronden van beide studies heb ik naar de combinatie tussen communicatie en econometrie gezocht en zo ben ik als adviseur Data Analytics bij de adviestak van Pricewaterhouse Coopers (PwC) terechtgekomen. De laatste jaren was ik er verantwoordelijk voor het Data Analyse team in de publieke sector.

PwC staat bekend als een commerciële partij, hoe ben je in de publieke sector terechtgekomen?

In 2017 ben ik op sabbatical gegaan naar Guatemala om daar vrijwilligerswerk te doen. Die zingeving heb ik bij thuiskomst voortgezet door een dag in de week vrijwilligerswerk te doen bij War Child. Toen bood PwC mij aan om een half jaar in Kenia aan de slag te gaan om de collega’s daar op te leiden in Data Analytics en zelf meer te leren over international development. Dat was een bijzondere tijd waarin ik ook verder kon onderzoeken hoe meer structureel bij te dragen aan de maatschappij. Uiteindelijk is daar mijn stichting uitgerold: Lakisama. De stichting heeft een focus op onderwijs, omdat ik echt geloof dat dat de manier is om mensen daar verder te helpen.

Inmiddels werk je bij de Belastingdienst. Hoe ben je daar terechtgekomen en wat is jouw rol?

Ik vond het tijd om meer het maatschappelijke speelveld in te gaan en de Belastingdienst is een plek van waaruit je het leven voor heel veel mensen beter kunt maken. Als Social Innovator begeleid en implementeer ik datagedreven innovatie-initiatieven.. Innovatie is geheel in lijn met de Responsible Business Simulator, een aanpak om strategische besluitvorming te faciliteren, die ik eerder samen met Jacques de Swart  en Annemieke Roobeek vanuit PwC, MeetingMoreMinds en Nyenrode heb ontwikkeld.

Kun je wat meer vertellen over de Responsible Business Simulator?

Zeker! De Responsible Business Simulator is een aanpak die helpt om beslissingen te ondersteunen. Neem bijvoorbeeld het vraagstuk hoe je medewerkers duurzaam kunt inzetten. Eerst bepaal je welke elementen belangrijk zijn. Denk aan medewerkerstevredenheid, gezondheid, productiviteit, bevlogenheid, etc. Vervolgens kijk je waar je in zou kunnen investeren. Denk daarbij aan toegang tot sport/fysiotherapie, een coach, fruit op de werkplek, zelf roosters bepalen, etc. Dan onderzoek je wat die interventies voor effect hebben op de elementen die je belangrijk vindt. Op deze manier kun je kwantificeren, onderbouwen, maar ook een dialoog voeren over wat de beste keuzes zijn. Zo kun je besluiten nemen op basis van feiten in plaats van onderbuikgevoel en kun je transparant zijn over de keuzes die je gemaakt hebt. De aanpak wordt ook gebruikt bij eenmalige doorrekeningen van besluiten waar veel draagvlak nodig is, zodat men ziet wat het effect is van het bepaalde keuzes. Zoals bij de renovatie van het dak van Nemo en de aanschaf van een wapensysteem bij het Ministerie van Defensie. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld voor de KNVB de maatschappelijke waarde van voetbal gekwantificeerd. Bij de Belastingdienst ben ik nu aan het onderzoeken bij welke vraagstukken we besluitvorming transparanter en makkelijker kunnen maken.

Het kwantificeren van maatschappelijke waarde klink ons natuurlijk bekend in de oren! Hoe ken jij Social Finance NL eigenlijk?

Nog voor de oprichting van SFNL had Annemieke Roobeek mij al geïntroduceerd aan Ruben en daarna hebben wij altijd contact met elkaar gehouden om te sparren over diverse onderwerpen. Annemieke ken ik sinds wij samen de Responsible Business Simulator hebben ontwikkeld, projecten ermee gedaan hebben en bijbehorende boeken hebben geschreven. Het contact is er altijd geweest en met de ambitie van SFNL om meer in te zetten op Data & Digi, vroeg Annemieke mij of ik interesse had in een rol in het bestuur. Daar zou een plek vrijkomen in verband met haar vertrek. Toen zijn we met elkaar in gesprek gegaan en nu is het dus officieel!

Wat spreekt je aan in SFNL?

Ik vind het heel knap wat Ruben en Björn in vijf jaar tijd voor elkaar hebben gekregen. Niet alleen hebben ze de juiste mensen laten aansluiten, de impact die Social Finance NL nu maakt met bijvoorbeeld impact bonds laat zien dat onderbuikgevoelens niet altijd kloppen en dat besluitvorming en financiering ook anders kan. Bovendien draagt SFNL bij aan een maatschappij waarin iedereen een kans krijgt die ze anders misschien niet hadden gekregen. Daar zie ik een link met mijn eigen stichting en persoonlijke ambitie. SFNL doet dat op geheel eigen wijze. Indrukwekkend in zo’n korte tijd!

Hoe zie je jouw bijdrage binnen het bestuur?

Mijn bijdrage zit op de vlakken waar ik me de afgelopen jaren in ontwikkeld heb: data, innovatie en strategie. Dit zijn de gebieden waar ik relevante ervaring over meebreng en de andere bestuursleden op aanvul. Zo weet ik als geen ander waar je tegenaan loopt binnen organisaties met een adviestak en kan ik goed meedenken met de directie. Dat sluit mooi aan bij de fase waar SFNL nu in zit: ik voel me goed op mijn plek en vind het vooral ontzettend leuk. De klik met Bernard en Jeroen was gelukkig meteen goed, net zoals met het team, dus ik kijk ernaar uit om samen verder te bouwen aan Social Finance NL en nog meer impact te maken!