Het Sociaal
Innovatiefonds (SIF) heeft weer ruimte om werkgevers te ondersteunen bij het doen van investeringen om groepen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Het fonds helpt werkgevers niet alleen om financiële drempels te
overwinnen, maar ook om maatschappelijke waarde te creëren door bij te dragen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Inmiddels heeft het initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid al zeven werkgevers gefinancierd en ondersteund. Deze werkgevers verwachten samen ruim 445 banen te creëren. In 2025 beoogt het SIF weer nieuwe werkgevers te helpen met het sluitend maken van
hun inclusieve businesscase. In eerste instantie lag de focus op het realiseren van banen voor mensen uit de doelgroep banenafspraak. Inmiddels richt het fonds zich naast deze doelgroep ook op statushouders en waar wenselijk andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Social Finance NL is de uitvoerder van het SIF.
Het SIF heeft als doel om drempels weg te nemen voor werkgevers die willen investeren in het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het fonds sluit hiermee naadloos aan op het kabinetsvoornemen om de non-bancaire financieringsmarkt voor het MKB te verbreden en versterken. Onder het motto ‘verbinden waar mogelijk, financieren waar nodig’, werkt het SIF met drie fases: business development, financial engineering en financiering. Björn Vennema, directeur Social Finance NL en fondsmanager van het SIF: “Doordat we in fases werken, kunnen we werkgevers echt stap voor stap begeleiden. Daarbij speelt het sluitend maken van de inclusieve businesscase een belangrijke rol. Vervolgens kijken we welke ondersteuning er nodig is om tot duurzame afspraken met de arbeidsmarktregio te komen en doen we een beroep op het ecosysteem van (financiële) partners om de financieringsvraag van de werkgever integraal te beantwoorden. Van de gefinancierde werkgevers krijgen we terug dat juist die verbindende rol heel waardevol is. We zijn dan ook blij dat we dit in 2025 kunnen voortzetten.”
Maatschappelijke waarde: Waarom investeren in een
inclusieve arbeidsmarkt loont
Uit een impactanalyse van de eerste financieringen met de werkgevers Social Capital en United Repair Centre blijkt dat het investeren in inclusiviteit loont en (financiële) waarde oplevert voor de maatschappij: elke euro aan lening realiseert €6,42 aan maatschappelijke waarde. “De pilot heeft laten zien dat het SIF een innovatief instrument is om werkgevers te helpen om te investeren in inclusiviteit. Niet alleen omdat het fonds financiële drempels weg kan nemen, maar ook omdat we dus die de verbinding leggen met de arbeidsmarktregio en andere potentiële financiers. Om werkgevers extra te stimuleren, proberen we ook regelmatig resultaatfinancieringsafspraken te maken met bijvoorbeeld gemeenten, zodat de werkgever beloond wordt als er duurzame banen gerealiseerd worden.”
Resultaatfinancieringsafspraken voor publiek-private samenwerkingen
Een mooi voorbeeld van de inzet van resultaatfinanciering is de door het SIF gefinancierde werkgever Global Asset Services. Het Haarlemse IT-verwerkingsbedrijf verwacht in de komende vijf jaar tot 20 duurzame banen en 30 tot 50 werkstages te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Om deze uitbreiding te financieren, ontving Global Asset Services een lening van het Sociaal Innovatiefonds (SIF). Daarnaast zijn er resultaatfinancieringsafspraken gemaakt met de gemeente Haarlem: Global Asset Services investeert en als de duurzame baan eenmaal gerealiseerd is, ontvangt Global Asset Services een vergoeding vanuit de gemeente, betaald vanuit de besparingen op onder andere uitkeringen. Global Asset Services gebruikt deze vergoeding weer om de lening bij het SIF af te lossen. Zo loont een inclusieve arbeidsmarkt voor iedereen.
Benieuwd of het SIF ook wat voor jou is? Kijk op www.sociaalinnovatiefonds.nl of neem direct contact op via info@sociaalinnovatiefonds.nl.