Goed nieuws op weg naar een inclusievere arbeidsmarkt! Het Sociaal Innovatiefonds (SIF) krijgt namelijk een structureel vervolg. Dat kondigde staatssecretaris Jurgen Nobel aan in zijn Kamerbrief over de banenafspraak. Een belangrijke stap, waarin het kabinet erkent dat investeren in inclusief werkgeverschap loont. Social Finance NL is de uitvoerder van het Sociaal Innovatiefonds.
Jouw organisatie inclusiever maken en investeren in duurzame werknemers? We kunnen dit jaar nog een aantal financieringen verstrekken via het SIF. Lees meer over het SIF of neem direct contact op!

United Repair Centre is één van de eerste ondernemingen waar het SIF in heeft geïnvesteerd.
Wat is het Sociaal Innovatiefonds?
Het Sociaal Innovatiefonds is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het fonds helpt werkgevers om duurzame banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen uit de doelgroep banenafspraak en statushouders. Het is immers bewezen dat een inclusieve werkvloer loont, maar werkgevers hebben hier soms hulp bij nodig.
Het publiek-private fonds ondersteunt werkgevers bij het doen van investeringen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Door drempels voor het investeren in inclusiviteit weg te nemen en de businesscase van de werkgever sluitend te maken, draagt het SIF bij aan duurzame banen op passend niveau en een inclusieve arbeidscultuur waarin iedereen zich thuis voelt.
Het Sociaal Innovatiefonds zet de uitdagingen van werkgevers centraal om tot een inclusieve werkvloer te komen. Publieke en private partners worden actief betrokken bij het ontwikkelen van oplossingen op weg naar het gewenste resultaat: het bieden van duurzame dienstverbanden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
De rol en aanpak van Social Finance NL
In nauwe afstemming met SZW en een brede groep stakeholders, waaronder vertegenwoordigers van de doelgroep, werkgevers, academici, filantropie en (impact)investeerders, hebben we de kaders van het Sociaal Innovatiefonds vormgegeven.
Social Finance NL is de uitvoerder van het SIF. We brengen de drempels die werkgevers ervaren bij het investeren in inclusieve werkvloeren in kaart en nemen deze weg, zodat de businesscase voor een inclusieve werkvloer rond kan worden gemaakt. Dit doen we samen met partners in verschillende arbeidsmarktregio’s en diverse werkgevers.
Onder het motto ‘verbinden waar mogelijk, financieren waar nodig’ hanteren we drie fases: business development, financial engineering en financiering. Eerst kijken we naar welke begeleiding nodig is om de drempels te overwinnen om tot duurzame afspraken met de arbeidsmarktregio te komen en de inclusieve businesscase te financieren. Daarna doen we een beroep op het ecosysteem van (financiële) partners om de vraag van de werkgever integraal te beantwoorden, zodat de werkgever investeringen kan doen die leiden tot duurzame baancreatie. Tot slot financiert het SIF zelf mee als dat nodig is.

Het Sociaal Innovatiefonds steunt A Beautiful Mess om inclusieve banen te creëren.
Behaalde successen
Tijdens de pilotfase van het Sociaal Innovatiefonds zijn al mooie successen behaald. Het is dan ook niet voor niks dat besloten is om het SIF een structureel vervolg te geven. Een greep uit de resultaten van de pilotfase:
- Zeven werkgeversdeals gerealiseerd en één werkgeverdeal voorbereid
- Honderden nieuwe inclusieve banen
- Twee resultaatfinancieringsafspraken met de arbeidsregio
- Elke €1,- levert €6,42 maatschappelijke waarde op

Gerealiseerde financieringen tijdens de pilotfase van het SIF.
Publieke en private partijen werken samen aan een inclusieve werkvloer
Het SIF bouwt aan een ecosysteem van publieke en private partijen, waarin de vraag van de werkgever centraal wordt gezet. Hierdoor realiseren we de meest duurzame resultaten voor de doelgroep.
In financieringstrajecten zoeken we waar mogelijk de samenwerking met de arbeidsmarktregio en gemeente. Zij zijn belangrijke stakeholders voor het vinden, binden en begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast ontvangen zij een belangrijk deel van de maatschappelijke baten als een werkgever inclusieve banen realiseert. Het SIF streeft ernaar om afspraken te maken met de arbeidsmarktregio over het delen van de risico’s en maatschappelijke baten van inclusief werkgeverschap. Tot nu toe hebben we bij twee financieringen dergelijke afspraken gemaakt met de arbeidsmarktregio’s.
Verder richten we ons op het betrekken van private partijen, zodat ook zij investeren in een inclusieve arbeidsmarkt. Een voorbeeld hiervan is het Apostolisch Genootschap, dat in samenwerking met het SIF heeft geïnvesteerd in Yespers, A Beautiful Mess en CupXchange. Door private partijen te betrekken, laat het SIF zien hoe financiële rendementen samengaan met positieve maatschappelijke impact.
Duurzame, inclusieve banen creëren binnen jouw organisatie? Meld je aan voor het SIF!
Geloof jij ook in de waarde van een inclusieve arbeidsmarkt, en wil je jouw organisatie inclusiever maken? Social Finance NL kan dit jaar nog een aantal financieringen verstrekken via het SIF. Geïnteresseerd? Lees meer over het SIF of neem direct contact op!
Meer weten over het Sociaal Innovatiefonds? Luister de Money Matters aflevering over het SIF.