Bij Social Finance NL hebben we het afgelopen jaar weer veel mooie projecten mogen uitvoeren voor diverse opdrachtgevers. Een van deze opdrachten was het inzichtelijk maken van de maatschappelijke en financiële impact van het programma ‘Contractuitbreiding in de Zorg’ van Het Potentieel Pakken (HPP) en het in kaart brengen waar de baten vallen. HPP zet zich in om personeelskrapte in sectoren zoals zorg, kinderopvang en schoonmaak aan te pakken door slim gebruik te maken van deeltijdpotentieel. Hun aanpak is succesvol gebleken: in de pilots bij 50 zorgorganisaties ging 9% van de medewerkers gemiddeld 4,7 uur per week meer werken. Dit resulteerde in minder afhankelijkheid van extern personeel, meer continuïteit en een toename in werkplezier. Maar de impact is breder dan dat. Gezonde roosters en betere ondersteuning zorgen ook voor minder verzuim en een hogere betrokkenheid van medewerkers. (Lees hier het hele rapport). We spraken oprichtster Wieteke Graven en projectleider Lotte van Delft over de opzet en het succes van het programma en de samenwerking met Social Finance NL.

Kunnen jullie ons wat meer vertellen over ‘Het Potentieel Pakken’?

Wieteke: “In 2019 ontstond HPP CiZ (Het Potentieel Pakken in de Zorg), voortbouwend op een rapport van McKinsey uit 2018 over het onbenutte potentieel in de zorg. Het idee was simpel: wat zou er gebeuren als iedere zorgmedewerker één uur extra zou werken? Deze theoretische benadering vroeg om een praktische uitwerking, wat leidde tot het opzetten van kleinschalige proeftuinen in 2019 en 2020. Het doel: bewijzen dat het potentieel in de zorgsector benut kan worden.”

En dat is gelukt, want jullie kregen een mooie subsidie van VWS. Wat hield die subsidie precies in?

Wieteke: “Klopt. De eerste proeftuinen waren succesvol genoeg om de aandacht van het ministerie van VWS te trekken. In april 2021 werd een uitgebreid programma van drie jaar goedgekeurd met een aantal belangrijke pijlers, waarvan de belangrijkste was dat wij onze aanpak binnen 50 zorginstellingen in heel Nederland zouden gaan uitrollen. We hebben gerichte activiteiten in de zorgsector uitgevoerd om het thema contractuitbreiding echt op de kaart te krijgen in de sector, maar ook om tot concrete resultaten te komen. En natuurlijk moesten we onze eigen organisatie eromheen opbouwen. Na drie jaar intensief werken stond er een professionele organisatie met tastbare resultaten. Het programma bleek meer te zijn dan een verzameling cijfers; verhalen uit de praktijk gaven betekenis aan de behaalde impact.”

Voor het rapport hebben jullie aangeklopt bij Social Finance NL. Hoe zijn jullie bij ons terechtgekomen en hoe beviel de samenwerking?

Lotte: “We zijn bij Social Finance NL terechtgekomen via de Goldschmeding Foundation. Daar werken jullie natuurlijk ook al langer mee samen. Zij waren onder de indruk, dus ik had wel bepaalde verwachtingen, maar die zijn meer dan waargemaakt! Ik heb de samenwerking als heel positief ervaren. We hadden wel een strakke deadline, omdat we het rapport voor ons evenement klaar wilden hebben, maar dat zorgde er ook voor dat we goed konden doorpakken. Ik vond ook dat jullie er echt goed in zaten. Heel professioneel en ook heel fijn in omgang. We werden niet alleen door jullie bevestigd, maar ook getriggerd om zelf ook verder te denken over bepaalde onderwerpen.”

Wieteke: “Ik zou wel willen zeggen dat we professioneel een beetje verliefd zijn geworden. We hebben een vergelijkbare manier van werken: datagedreven, analytisch en inhoudelijk. Het is gewoon ontzettend fijn samenwerken als je op hetzelfde niveau met elkaar kunt praten en sparren. Ik denk ook dat we veel van elkaar geleerd hebben en elkaar goed hebben kunnen uitdagen. Volgens mij houden jullie daar zelf ook wel van, dus ik denk dat we echt like minded spirits zijn en dat vond ik in ieder geval super leuk.”

Lotte: “Dat kan ik zeker beamen en doordat wij zo aan elkaar gewaagd waren, kom je ook echt tot een hoger niveau en in dit geval een heel mooi eindproduct wat gedurende het proces alleen maar beter werd.”

Dank voor het compliment en voor ons was het zeker ook een hele fijne samenwerking! Wat was het meest verrassende resultaat dat uit onze impactanalyse kwam?

Lotte: “De validatie was enerzijds een bevestiging voor ons, maar het was ook mooi om te zien dat we meer bereikt hadden dan we zelf dachten of misschien durfden te zeggen. En dat zat natuurlijk in het stukje van de berekening van de baten. Dat was echt een super waardevolle toevoeging en ook wel verrassend om dat hele totaalplaatje te zien en nog meer bevestiging te krijgen bij welke partijen de meeste baten nu uiteindelijk echt terechtkomen.”

Wieteke: “Wat ik extreem waardevol vond, was dat het zo concreet werd. Heel inzichtelijk om te zien welk getal in euro’s het nou oplevert. Je praat namelijk heel vaak in abstracten en jullie impactanalyse maakt het zoveel tastbaarder ook voor de mensen waar we het voor doen. Opeens hing daar een getal aan. Dat was zo inzichtelijk. Dan gaat het leven. En ook heel duidelijk hoe jullie dat bij de verschillende partijen geobjectiveerd hebben. Dus wat levert het nou voor wie op? Juist zorgmedewerkers zijn super praktisch en concreet en dan werkt dit zo goed.”

Lotte: “Op gevoelsniveau weet je misschien al best wel hoe het zit, maar dat je dat nu gewoon heel duidelijk geobjectiveerd hebt en heel concreet kunt zeggen ‘hé dit komt eruit’ op basis van berekeningen en literatuur is super waardevol.”

Waar zijn jullie het meest trots op?

Lotte: “Sowieso ben ik trots op hoe mooi het geheel is geworden. De data en de verhalen uit de praktijk komen heel mooi samen. We waren altijd bescheiden over de resultaten, maar we kregen steeds vaker terug dat we al best veel bereikt hebben. En juist ook dat het verder gaat dan de cijfers. Als ik de quotes lees die uit die interviews zijn gekomen vanuit Social Finance, dan ben ik wel echt trots op wat het programma in die 3 jaar allemaal bereikt heeft.”

Wieteke: “We zijn een extreem lerende organisatie en altijd aan het kijken wat anders en beter kan. Ik denk dat we daardoor als vanzelfsprekend zijn gaan ervaren wat we neer hebben gezet, terwijl dat eigenlijk best wel bijzonder is. We  hebben vanuit het niets een professionele organisatie opgebouwd. Ik ben heel trots op wat we in afgelopen jaren hebben gedaan voor de zorgorganisaties en hoe professioneel we dat doen. Doordat we vanaf het begin heel strak op het meten van onze impact hebben gezeten, zijn we continu blijven kijken wat we moesten veranderen en verbeteren. Daardoor kunnen we ook nu echt laten zien wat we bereikt hebben. We hebben het thema ‘grotere contracten’ stevig op de kaart gezet. Daarin zijn we echt van mini-organisatie naar ‘thought leader’ gegaan.”

Mooie resultaten inderdaad en ook concrete aanbevelingen voor een vervolg. Hoe ziet dat er voor jullie uit?

Wieteke: “We wisten natuurlijk vanaf het begin dat de financiering eindig zou zijn, dus we zijn 1,5 jaar gelden gestart met de transitie naar een toekomstbestendig model, dat we HPP 2.0 noemen. In plaats van een stichting met een groot subsidieprogramma zijn we nu veel meer toe aan het bewegen naar een sociale onderneming. Onze funding komt nu nog maar voor een klein deel uit subsidie, maar ook van fondsen die ons ondersteunen bij sociale innovatie en directe opdrachten voor organisaties. We richten ons daarbij op drie thema’s: passende contracten, gezonde en prettige roosters en het financieel welzijn van medewerkers. Zo hebben we op het gebied van roosteren een unieke aanpak waarbij we echt aan een andere manier van denken en doen binnen teams werken om tot prettige roosters. Die aanpak is heel succesvol gebleken, dus we zijn er nu druk mee bezig om dat schaalbaar te kunnen maken en zorginstellingen op te leiden dat meer zelf te gaan doen. Maar we werken ook met organisaties samen hoe zij het financieel welzijn van hun medewerkers kunnen verbeteren.”

Lotte: “Zeker! En we doen dat ook in andere sectoren dan alleen de zorg. Denk aan schoonmaak, kinderopvang, onderwijs. Dat zijn sectoren waar nog veel winst te behalen is in passende contracten, gezonden roosters en het financieel welzijn van medewerkers”

Mooie plannen! Hebben jullie tot slot nog een boodschap voor Social Finance NL voor 2025?

Wieteke: “Ik vind de combinatie van wat Social Finance NL doet zo krachtig. Dus op een professionele manier kijken naar impact en dan op een zakelijke manier doorvertalen wat goed doen kan betekenen. Dat brengt de NGO wereld ook weer samen met het bedrijfsleven en de zakelijke wereld. Social Finance NL geeft woorden aan die beide kanten, zodat ze elkaars taal beter leren spreken. Ik denk dat het super belangrijk is om die verbinding te leggen tussen die twee werelden en wat die met elkaar kunnen bereiken. De kracht van al het werk waar jullie bij betrokken zijn dat moet niet alleen binnen de NGO wereld liggen, maar juist ook in die zakelijke wereld en dat kan alleen maar als er partnership is tussen die werelden. Dat is niet echt een boodschap, maar een compliment dat ik jullie graag wil geven. Ga zo door in 2025!”