Nadat hij een berg ervaring had opgedaan op het gebied van Social Impact Bonds en bij ABN AMRO en Social Finance UK werkte Björn Vennema (27) als strategie- en innovatieconsultant bij Monitor Deloitte. Hier ontwikkelde hij onder andere samen met het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) een tool om jongvolwassenen in een kwetsbare positie te helpen. Zijn hart ligt bij de jeugd. Ook binnen Social Finance NL, waar hij als mede-oprichter duurzame impact op dit gebied wil realiseren.
“Samenwerken met partijen als het NJI is hierbij cruciaal geweest”. Met programmaleider ondersteuning transformatie van het NJI Bas Wijnen praat Björn over de totstandkoming van die vruchtbare samenwerking.
Björn: Het idee voor de samenwerking ontstond op een borrel over Development Impact Bonds, waar ik – zoekend naar een manier om Social Impact Bonds breder toe te passen – Tjalling de Vries sprak, projectleider bij de gemeente Enschede. Steeds weer kwam het thema jongerenbegeleiding naar boven, omdat het voor gemeenten zo’n complex en uitdagend onderwerp is en goed aansluit op de dingen die een SIB kan brengen.
Bas: Ik was op dat moment aan het broeden op de juiste aanpak bij deze begeleiding: integraal en geschikt om op alle leefdomeinen verandering te organiseren. Dat vraagt om aanpassing bij de gemeenten, maar ook in de uitvoering; een beweging die we qua inhoud wel hadden staan, maar lastig in gang te krijgen is. In jullie verhaal over de SIB kwamen allerlei elementen terug die wij ook hadden bedacht. Meedenken met Social Finance NL en uiteindelijk echt aan boord stappen was voor ons ook een manier om bij te dragen aan onze missie om de kennis op dit jeugddomein te verspreiden en goede voorbeelden onder de aandacht en in de praktijk te brengen.
Het heeft ook wel tot uitwisseling geleid, denk ik. Ik heb veel geleerd over het thema jongvolwassenen. Andersom lijkt de manier van werken binnen een SIB voor jullie veel duidelijker en concreter geworden.
Dit project werd voor ons ook een voorbeeld van de manier waarop we dingen willen aanpakken met Social Finance NL. Hoe we vanuit de kern het probleem proberen te begrijpen, met gemeenten en kennispartners, om zo tot de inhoud te komen. Waarbij het ook helemaal niet meer uitmaakt of het een SIB wordt. Je bent echt samen aan het nadenken over wat je eigenlijk wil bereiken, niet meer een product aan het ontwikkelen. Als ik erop terugkijk is het betrekken van de jongeren heel belangrijk. Inderdaad bij de aanbesteding, maar ook in het proces daarvoor. We hebben de persona opgesteld – wat voor jou natuurlijk gesneden koek is – maar ik ben toen met wat jongeren gaan praten. Dat was voor mij ook wel een eyeopener: ik realiseerde me waar het nu echt over gaat.
Het is mooi dat die gedachte ook een bouwsteen wordt van Social Finance NL. Dat een project niet een plat commercieel product is, maar dat je alleen tot oplossingen komt door je echt te verdiepen in en te verbinden met de thematiek, en partijen te betrekken die je daarin nodig hebt. Doen wat nodig is, kortom. Mooi dat Social Finance NL die ruimte biedt.
Klopt. We zoeken voor andere projecten nu ook veel actiever kennispartners op. De eerste keer dat ik met jullie sprak wist ik niet zo goed wat we met het NJI aan moesten, maar zonder jullie was het vast veel moeilijker geweest om dit neer te zetten. En andersom ook waarschijnlijk.