Het Sociaal Innovatiefonds (SIF) ondersteunt werkgevers bij het doen van investeringen in een inclusieve werkvloer. Inmiddels steunt het SIF al negen ondernemingen die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aannemen. Maar wie zitten daar dan achter? Om de werknemers bij de ondernemingen te leren kennen, gingen we langs bij Social Capital en A Beautiful Mess. We spraken met Julien en Barend, die via Social Capital bij Happy Tosti in Den Haag werken, en met Haben, die bij A Beautiful Mess in Amsterdam werkt. Zo ervaren zij hun inclusieve werkplek!
Happy Tosti is één van de training hubs van Social Capital, een sociaal detacheringsbureau waar mensen met een structurele begeleidingsbehoefte in dienst komen en een betaalde baan krijgen. Afhankelijk van wat een medewerker nodig heeft, worden ze zo’n 40 weken lang professioneel én persoonlijk getraind. Zo leren ze de kneepjes van het horeca vak, maar ook een boel sociale aspecten die bij de baan komen kijken. Na de training stromen de werknemers door naar één van de bedrijven waar Social Capital mee samenwerkt, en gaan ze aan de slag in een omgeving waar mensen met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt samenwerken. Social Capital zorgt dat medewerkers de rest van hun leven aan het werk kunnen blijven. We spraken Julien (21) en Barend (23), die beiden bij Happy Tosti werken.
A Beautiful Mess is een sociale horecaonderneming die traineeships en duurzame banen biedt aan mensen met een vluchtelingenachtergrond. A Beautiful Mess heeft restaurants in Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Daarnaast hebben ze nog drie community cafés, in azc’s verspreid door Nederland. Het traineeprogramma dat zij bieden aan mensen met een vluchtelingenachtergrond bestaat uit taallessen, workshops op het gebied van horeca, loopbaanbegeleiding en meelopen in restaurants. We spraken er Haben (32).

Barend (23) werkt via Social Capital bij Happy Tosti in Den Haag. Foto: Social Finance NL
Leuk om jullie te leren kennen! Zouden jullie wat meer over jezelf willen vertellen?
Julien werkt al langer in de horeca: “Vroeger had ik schaatsles bij de Uithof, en daar ben ik uiteindelijk ook zelf gaan werken in het café. Daarvoor zat ik op een school die speciaal onderwijs geeft aan kinderen met lichte beperkingen. Daar hadden we veel praktijklessen en was er veel groen, dat was heel fijn. Ik vond het erg leuk om daarmee bezig te zijn, en ook nu werk ik nog veel met mijn vader in de tuin.”
Barend zat hiervoor op een dansopleiding. “Ook nu ik bij Happy Tosti werk, dans ik nog steeds. Op donderdagen en vrijdagen kun je me bij Misiconi Company vinden.”
Haben komt uit Ethiopië en is inmiddels zo’n twee jaar in Nederland. In Ethiopië was hij dierenarts, maar toen hij net in Nederland aankwam en in het azc in Amsterdam-West woonde, was het erg moeilijk om zijn carrière hier voort te zetten. “En je moet ook ineens heel veel regelen, een BSN aanvragen, proberen om je draai te vinden. En alles is in een andere taal.”
Hoe zijn jullie hier terechtgekomen?
“Ik zag een poster van A Beautiful Mess hangen in het azc waar ik woonde”, vertelt Haben. “Ik was al op zoek naar een plek waar ik kon werken en die me kon helpen om in te burgeren, en daar leek horeca me ideaal voor. Je praat de hele dag met mensen en leert snel de cultuur en manier van omgang kennen. Ik stuurde een e-mail en werd uitgenodigd voor een interviewdag. Van de veertig mensen die daar waren, zijn er uiteindelijk twintig overgebleven. Daar ben ik er één van.”
“Ik wist van mezelf dat ik sociaal en mensgericht ben, maar door deze baan ben ik veel zelfverzekerder geworden en sta ik sterker in mijn schoenen. Ik vind het het leukst om als gastheer te werken, ik zie goed wat er gedaan en geregeld moet worden.” – Barend, medewerker van Happy Tosti via Social Capital
Barend meldde zich ook zelf aan bij Happy Tosti. “Ik was klaar met mijn opleiding, en had hiervoor nog niet echt gewerkt, dus ik vond het wel spannend. Maar ik had goede dingen over Happy Tosti gehoord. Ik heb een mail gestuurd en kreeg daarna een intakegesprek. Nu werk ik hier in de bediening.”
Julien kwam bij Happy Tosti via een uitzendbureau. “Mijn ouders hadden contact met de gemeente, en toen werd ik uitgenodigd voor een screening. Eigenlijk wilde ik tuinieren, maar dan moest ik wiskunde toetsen maken en allerlei oppervlaktes berekenen, en dat zag ik niet zitten. Ik mocht hier meteen van start, daar was ik heel blij mee. Ik hoefde niet eerst in de spoelkeuken te staan, maar mocht direct achter de bar en in de bediening.”
Wat vind je het leukst om hier te doen?
“Ik had nog geen werkervaring, maar ik wist dat ik sociaal en mensgericht ben”, vertelt Barend. “Dus ik dacht ik probeer horeca en kijk hoe het gaat. Inmiddels heb ik mezelf ontwikkeld tot gastheer, en dat vind ik ook het leukst. Ik heb goed door wat er geregeld moet worden, en kan goed met gasten omgaan.”
Ook Haben vond horeca ideaal als eerste baan in Nederland, omdat het hem hielp snel te integreren. “We kregen zes maanden les in koken en bediening, en daarna mochten we kiezen. Ik ben de bediening ingegaan, want daar leerde ik het meest van de Nederlandse cultuur door met gasten bezig te zijn. Inmiddels ben ik doorgeplaatst en werk ik in de horeca bij het NEMO museum.”
Julien staat het liefst achter de bar: “Ik vind het heerlijk om een praatje te maken en contact te hebben met gasten. En om drankjes te maken, vooral koffie. Daar word ik steeds beter in.”

Haben (32) heeft een traineeship bij A Beautiful Mess in Amsterdam afgerond, en werkt nu bij NEMO. Foto: A Beautiful Mess
Hoe heeft deze baan jouw wereld veranderd?
Haben leert niet alleen veel, maar bouwt ook een leven in Nederland op. “Door A Beautiful Mess en nu mijn baan bij NEMO, verdien ik mijn eigen geld. Ik ben niet meer afhankelijk van het COA. Daarnaast is het voor mij en andere vluchtelingen heel waardevol om bezig te zijn, en niet de hele dag in het azc te zitten. Je kunt even weg uit de gespannen sfeer daar, waar veel mensen in onzekerheid leven en de dagen lang zijn. Door deze baan ben ik veel sneller geïntegreerd en heb ik een groot netwerk aan collega’s opgebouwd.”
Barend is een stuk zelfverzekerder geworden bij Happy Tosti: “Ik ben erachter gekomen hoe sociaal ik ben, en sta veel sterker in mijn schoenen. Ik leer er ook veel van om Engels te praten met toeristen en mijn taalniveau aan hen aan te passen.”
Hoe zorgt Social Capital/A Beautiful Mess voor een fijne werkomgeving?
“Ik heb een jobcoach die me begeleidt, dat is heel fijn”, zegt Julien. “Ik vind het soms lastig om verschillende werkzaamheden tegelijk te doen, dus daar krijg ik begeleiding in. Ik leer steeds beter om eerst een taak af te maken en dan pas aan de volgende te beginnen. Ook krijg ik veel hulp bij het verbeteren van mijn concentratie, dat was bij eerdere banen nog wel eens een uitdaging.”
Ook Barend vindt het fijn dat hij kan sparren met zijn jobcoach. “We bespreken samen mijn doelen, daar heb ik veel aan. En de leidinggevenden hier denken mee en zijn heel behulpzaam. Ik ben bijvoorbeeld slechthorend, dus het was belangrijk om de weg in het restaurant te leren kennen. Daar hebben ze mij erg mee geholpen.”
“Mijn jobcoach heeft me geholpen om een LinkedIn profiel aan te maken, en ze helpt me met het zoeken naar vacatures en voorbereiden van sollicitaties. We zijn samen aan het kijken of ik stage kan lopen bij een dierenarts, maar anders wil ik ook wel als fietsenmaker gaan werken.” – Haben, ex-trainee van A Beautiful Mess
“Voor mij is het fijn om hier met collega’s te werken die een soortgelijke ervaring hebben als ik”, vertelt Haben. “We zijn één grote vriendengroep, en er zijn twee mensen die dezelfde taal spreken als ik. Dat is fijn. Wat ik goed vond aan de training is dat het stap voor stap gaat. We begonnen met taallessen. Toen we dat een beetje onder de knie hadden kregen we de kook- en bedieningslessen.”
Hoe zie je de toekomst voor je? Welke stappen wil je maken?
Het liefst zou Haben weer aan de slag gaan als dierenarts, net zoals in Ethiopië. “Ik heb samen met mijn jobcoach een LinkedIn profiel aangemaakt, en zij helpt me met zoeken naar vacatures en het voorbereiden van sollicitaties. We zijn aan het kijken of ik misschien stage kan lopen bij een dierenarts. Maar ik ben ook een opleiding tot fietsenmaker aan het volgen, dus ik zou het ook leuk vinden om dat te gaan doen. Mijn jobcoach blijft me hierbij begeleiden, ondanks dat ik niet meer bij A Beautiful Mess werk.”

Julien (21) werkt via Social Capital bij Happy Tosti in Den Haag. Foto: Social Capital
Julien blijft het liefst in de horeca: “Ik zou graag in de keuken of achter de bar van een groot restaurant werken. Ik vind het geweldig om met gasten bezig te zijn. Ik heb het hier naar mijn zin en hoop dat ik nog lang kan blijven. Oh, en ik ben aan het leren om allemaal van die figuurtjes in de koffie te maken.”
Ook Barend heeft het naar zijn zin in de horeca. “Ik zou wel in een hotel willen werken, want ik vind het het leukst om als gastheer bezig te zijn. Of misschien in een museum, de culturele sector vind ik ook erg leuk.”
Willen jullie nog iets toevoegen?
“Ja,” zegt Haben, “dat ik – en veel mensen met mij – hier heel veel motivatie van krijg. Ik heb in het azc gezien dat veel bewoners heel veel kunnen en willen, maar hun beroep niet meer kunnen uitoefenen nadat ze naar Nederland gekomen zijn. Ik vind het heel goed dat A Beautiful Mess reclame maakt in het azc, zodat mensen het daar zien. Ik denk dat het voor veel mensen heel goed is om het azc uit te komen en op deze manier in te burgeren.”
Heel erg bedankt voor jullie tijd!
Meer informatie over het Sociaal Innovatiefonds en de werkgevers die vanuit het fonds gefinancierd zijn, vind je op www.sociaalinnovatiefonds.nl.