Treffender kon onze eerste podcastgast Marilou van Golstein Brouwers het eigenlijk niet zeggen: we moeten het financiële systeem veranderen om sociale impact te kunnen financieren. Ze noemt haar eigen bedrijf niet voor niks ‘Liberating Money’. Want, zegt ze: “Mensen zelf moeten een vrijere relatie krijgen met geld en het geld zelf moet bevrijd worden van de twee grootste emoties: hebzucht en angst.”
Lange adem
Maar ga er maar aan staan; dat financiële systeem veranderen. Dat gaat niet van de een op de andere dag en is een proces waar je een lange adem voor nodig hebt. Marilou van Golstein Brouwers kan het weten. Zij stond bij Triodos bank aan de wieg van impact investing: een vorm van investeren, waarbij je eigenlijk niet alleen financieel rendement nastreeft, maar ook sociale of ecologische impact wil maken. Inmiddels wint deze manier van investeren (gelukkig) steeds meer aan populariteit, maar zo’n 30 jaar geleden was het echt een eye-opener vertelde ze ons.
Samenwerken is key
Volgens Marilou ligt de sleutel van het succes bij die combinatie: ‘change finance, to finance change’. Dat kan alleen door samen te werken met andere spelers in de sector. Alleen dan krijg je dingen voor elkaar en zet je echt een beweging in gang. Het resultaat is bijvoorbeeld de Global Alliance for Banking of Values die ervoor zorgt dat partijen op een andere manier gaan bankieren en natuurlijk het Global Impact Investing Network (GIIN) dat zorgt voor acceleratie in impact investing. En vergeet ook niet de SDG’s die bewustwording van een betere wereld steeds meer op de kaart zet.
Concrete stappen
Maar wat hebben we dan in die afgelopen 30 jaar concreet bereikt, vroegen wij ons hardop af. Volgens Marilou zit dat vooral in de hele manier van denken over impact investing. Dat wordt nu al veel meer omarmd en dat is alleen al pure winst voor de toekomst. En die eerdergenoemde samenwerkingen leveren ook concrete stappen op. Zoals bijvoorbeeld de ‘Principles for Inclusive Finance’ die zij onder andere samen met, toen nog prinses Maxima heeft opgezet. Deze zorgen ervoor dat microfinancieringsinitiatieven niet teveel commercialiseren en afwijken van hun oorspronkelijke sociale missie.
Meten is weten
De ontwikkelingen op het gebied van impact investing zijn dus overwegend positief te noemen: het wint aan populariteit, er wordt veel samengewerkt en er worden afspraken gemaakt waar partijen zich aan moeten houden. Maar hoe weet je nou of je het goed doet? Wanneer kun je claimen dat je echt impact maakt? Zoals bijvoorbeeld in accounting. Gewoon één meetsysteem voor impact investing. Dat zou wat ons betreft heel welkom zijn. En daar wordt ook aan gewerkt, onder andere door de GIIN en ook sir Ronald Cohen, oprichter van Social Finance, is ermee bezig. Marilou is toch iets minder enthousiast dan wij. Eén cijfer zegt namelijk niet genoeg, omdat je niet om de lokale context heen kunt waarin jouw project zich bevindt.
Power to the people
Toch kunnen we niet anders dan uit dit podcastgesprek concluderen dat de échte veranderkracht bij onszelf ligt. Wij kunnen banken, pensioenfondsen, verzekeraars, enz. aanspreken op hun beleid. Vragen stellen over wat er met ons geld gebeurt en aangeven dat we straks ook graag nog een leefbare wereld willen. Zoals Marilou zei: “als mensen zich ook bewust worden van hoe ze met hun geld sturing kunnen aanbrengen in de wereld, kunnen er hele mooie dingen gebeuren.”
Change finance
Die verandering van onderop versterkt ook de institutionele investeerders en private banken om mee te gaan in die verandering benadrukt Marilou. Maar geduld blijft wel een schone zaak. Het zou daarom enorm helpen als de overheid ook een rol pakt. Door zich bijvoorbeeld aan te sluiten bij de National Advisory Board (NAB) voor impact investing. Dan zit je echt met alle spelers in de sector aan tafel om te kijken wat er nodig is om impact investing in Nederland te versnellen. Bovendien is het onderdeel van een wereldwijd netwerk van inmiddels 30 landen, dus dan kun je echt stappen maken ‘to change finance’.
Luister hier naar de podcast.