Als innovatiemanager bij ABN AMRO werd mede-oprichter van Social Finance NL Ruben Koekoek gegrepen door een artikel over Social Impact Bonds in het Financieele Dagblad: het begin van een avontuur. Het leiderschap gaat hem prima af: “Als je werkt met een gedreven team, gaat alles eigenlijk vanzelf.”
Hoe is Social Finance NL ontstaan?
Na het artikel startten Björn en ik een onderzoekje naar de mogelijkheden in Nederland en toevallig was de gemeente Rotterdam hetzelfde aan het doen. We bundelden de krachten en al snel was daar de eerste Social Impact Bond in Nederland: Buzinezzclub Rotterdam. Binnen de bank was ik inmiddels manager Social Impact Bonds en in de daaropvolgende periode realiseerden we er nog vijf. Maar het oplossen van maatschappelijke vraagstukken bleek echt een ecosysteem nodig te hebben, iets waar het Verenigd Koninkrijk een stuk verder in was – en is. We volgden het voorbeeld van Social Finance UK en the rest is history!
Wat is het mooiste aan je baan?
De verscheidenheid aan mensen met wie je gezamenlijk probeert iets op te bouwen: van gevangenisbewaarders tot gedetineerden en van wetenschappers tot sociaal ondernemers. Allemaal met hetzelfde doel.
Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?
Het ondernemerschap is voor zowel Björn als mij nieuw, maar connecties leggen gaat heel makkelijk: we hebben een flinke gunfactor. Ik moet wel wennen aan mijn nieuwe rol: bij de bank word je gezien als instituut dat een zak geld meeneemt. Als sociaal ondernemer heb je dat “aanzien” niet en als je niet uitkijkt wordt er over je heen gelopen. Een andere belangrijke les die ik heb geleerd is het belang van iedereen in zijn kracht zetten. Niet alleen mijn eigen team, ook klanten, zoals overheden. Ook voor hen is alles nieuw. Ze zijn ambitieus en onzeker, dus we moeten goed bedenken hoe we hen in een positie brengen die voor iedereen werkt. Want wat wij willen, willen zij misschien niet.
Hoe is het om leiding te geven aan een team?
We hebben het geluk dat we werken met mensen die een enorme drive hebben. Ik ben geen micromanager en dat is gelukkig ook niet nodig. Iedereen pakt zijn verantwoordelijkheid en helpt elkaar. Intern zijn er geen struggles, al is er natuurlijk wel soms iemand ontevreden of ongelukkig. Dat lossen we gewoon op! We moeten ook niet te ingewikkeld doen over leiding geven, vind ik. Wees gewoon jezelf, maar zorg wel dat je verwachtingen duidelijk uitspreekt, iets wat je in het gewone leven misschien minder doet.
Wat wil je zelf nog leren?
Het bouwen van coalities. Hoe we partijen die normaal niet samenwerken nòg effectiever kunnen begeleiden. Ook valt er bij mij nog wel wat te winnen op het gebied van time management: hoe deel je je dag op zo’n manier in dat je meer tijd kunt besteden aan belangrijke, maar minder urgente zaken?
Wie is jouw grote voorbeeld?
Tracy Palandjian van Social Finance US. Zij is heel goed in drie dingen die ook ik ambieer: een ingewikkeld verhaal eenvoudig uitleggen, een goed team smeden en een positieve, warme energie uitstralen. Dat zijn belangrijke eigenschappen voor een sociaal ondernemer, waardoor ze in tien jaar tijd iets prachtigs heeft kunnen neerzetten. Hoewel Social Finance NL een heel andere organisatie is, zijn deze skills universeel.
Met welke partij wil je graag nog samenwerken?
Ik ben een gelukkig man! Wel zou ik met een internationale organisatie, een ngo en het ministerie van Buitenlandse Zaken graag aan een Development Impact Bond willen werken. Daar zijn we druk mee bezig!
Waar staat Social Finance NL over vijf jaar?
Ons gedachtegoed is dan verankerd in het denken en doen van overheden, fondsen en sociaal ondernemers. Het team is dan ook flink uitgebreid, al hoop ik dat de pioniers met wie ik nu samenwerk nog steeds betrokken zijn!