Of investeren in sociaal ondernemers bij een fonds past? Daar moest Social Finance NL-partner Oranje Fonds wel even over nadenken, want normaliter wordt het geld weggegeven. Toch gingen ze ervoor, en wel vanwege drie redenen. Adjunct-directeur Anne Maljers zette ze uiteen in een paneldiscussie tijdens ‘5 jaar SIBs’.
Omdat de overheid heel veel dingen niet financiert, kregen wij die vraag op ons bordje vanuit een onderneming. Als fonds denk je dan toch: wij zijn gekke Henkie als we gaan betalen wat de overheid zou moeten betalen! Een deal sluiten met de overheid en afspreken dat zij (bij succes) terugbetalen is dan een veel beter idee.
De tweede reden is dat je je eigen vermogen goed kunt laten werken voor je sociale doelstelling, als je een stukje als investeringskapitaal ter beschikking stelt. Ook dat hadden we nog niet eerder gedaan. We beleggen 100% duurzaam, maar hadden nooit bekeken hoe we vanuit ons eigen vermogen aan ons doel kunnen bijdragen. Dit is een hele mooie manier om dat te verkennen.
De derde reden gaat over innovatie en preventie. ‘There is no innovation without risk on failure for a government. And prevention is very difficult to get financed, because you don’t know whether you can succeed’, zei Sir Ronald Cohen. Preventie is heel moeilijk aan te tonen. We zien dat het kapitaal voor overheden moeilijk loskomt, terwijl fondsen prima de preventie kunnen financieren.
Ook voor ons is dit hele avontuur spannend, want ook wij willen graag weten wat een interventie oplevert en hoe impact wordt gemeten. Dat zijn we denk ik met elkaar aan het uitvogelen. Dat maakt het heel waardevol om naar SIBs als investeringsinstrument te kijken. Wij kijken ook verder, dus zouden ook graag andere vernieuwende investeringsvormen willen oppakken om sociale issues te tackelen!