Skip links

Uit de bak aan de bak

Midea (50) is magazijnmedewerker bij DENSO, Sepp (52) is zijn trajectbegeleider bij Work-Wise Direct. Een bijzondere band, waar Social Finance NL veel meer over wil weten.

Kunnen jullie eerst iets meer vertellen over het Work-Wise Direct-traject?

Midea: Ik zie het als een organisatie die mensen aan de bak helpt die na detentie het leven weer willen oppakken.

Sepp: We hebben een spilfunctie: we coördineren het contact tussen alle instanties waarmee de deelnemer moet schakelen. Denk aan reclassering, gemeente en bewindvoering.

Als je na detentie buiten komt moet je echt weer wennen. Het is een raar gevoel. Mensen gedragen zich niet hetzelfde als binnen. Ik had veel problemen toen ik vast kwam te zitten. Als ik na mijn straf in dezelfde situatie zou terugkomen was de kans groot dat ik ook weer dezelfde problemen zou krijgen. Ik wilde dat niet, ik wilde een nieuw leven. Work-Wise Direct begrijpt dat en ondersteunt je hierbij. Twee dagen voor mijn vrijlating kwam ik met de organisatie in contact en toen zijn we verloofd, haha!

Wat doen jullie dan allemaal samen?

Sepp werd mijn begeleider. We rijden overal samen heen.

Inderdaad! We gaan samen alle afspraken af. En ik kom ook bij Midea thuis, er is echt een vertrouwensband ontstaan.

We zijn ook samen op die mooie plek geweest… hoe heet het ook alweer?

De Oostvaardersplassen! Het gebied ligt vlak bij Midea’s huis, maar hij was er nog nooit geweest. Dat kan natuurlijk niet! We hadden een afspraak in Lelystad en dan kun je de lelijke route nemen, maar ik neem altijd liever de toeristische route.

Het was fantastisch!

Sepp, waarom doe je dit werk? En hoe bevalt de samenwerking met Midea?

Omdat ik van mensen houd. Ik zet me graag in voor iedereen die nét even iets extra’s nodig heeft om mee te komen in de maatschappij. Dat betekent niet dat ik het werk voor ze opknap, maar ik ga naast ze staan. Het is ontzettend dankbaar werk. Ik vind het erg leuk om met Midea samen te werken. Hij is erg positief ingesteld, je kunt afspraken met hem maken en er is een vertrouwensband. En je ziet het resultaat: hij is al veertien maanden aan het werk!

Midea, kun je ons wat meer vertellen over je werk?

Work-Wise Direct heeft mij gestimuleerd om aan het werk te komen. Ik heb me ingeschreven bij een uitzendbureau en kreeg de mogelijkheid om twee uur per dag schoonmaakwerk te doen. Wat was ik blij dat ik aan het werk kon! In detentie zit je de hele dag in een vierkant waar je slaapt, televisie kijkt en weer slaapt. Als ik thuis op m’n kamer zou blijven, zat ik alsnog in zo’n vierkant. Dat deed me te veel aan de gevangenis denken. Nu kon ik elke dag de deur uit, al was het maar voor twee uur. Via het uitzendbureau heb ik nog een paar banen gehad en nu werk ik fulltime bij DENSO als magazijnmedewerker.

En dat bevalt goed, hè?

Inderdaad. Het werk is heel leuk en je wordt als een mens behandeld. Je leert hier heel veel en dat neem je mee, in je werk én in de zoektocht naar je eigen leven.

Ik vind het ook mooi om te zien dat ze echt in je hebben geïnvesteerd met allerlei cursussen: heftruck, pitchtruck en allerlei diploma’s.

Klopt, daarom blijf ik hier graag werken. Ik heb ook prima contact met m’n collega’s.

Midea, hoe ben je eigenlijk in detentie terecht gekomen?

Een paar jaar geleden overleed mijn vrouw en ik zou haar laten begraven in Frans Guyana. Ik ben daar toen langer gebleven dan ik bij mijn werkgever had aangegeven, dus ik raakte mijn baan kwijt. Op een gegeven moment was m’n geld op en moest ik terug. Iemand bood mij 5000 euro om drugs mee te nemen, toen heb ik een verkeerde keuze gemaakt. Ik werd gepakt en heb zeven maanden in de gevangenis gezeten. Ik bleef maar denken: als ik deze zeven maanden gewoon had gewerkt, had ik nu meer geld gehad dan die 5000 euro. Ik heb één fout gemaakt. En dat doe ik nooit meer!

Sepp, welke toegevoegde waarde heeft een partij als Social Finance NL?

Het is zo waardevol dat er allerlei verschillende organisaties bij elkaar gebracht worden, allemaal met hun eigen expertise. Dankzij jullie kunnen ze deze met elkaar delen. Er schuilt heel veel kracht in dit soort samenwerkingen. Ik zie dit als generatief: één plus één is heel veel.

Midea, wat is jouw toekomstdroom?

Dat ik hier bij DENSO mag blijven werken en voor mezelf kan zorgen. En wie weet vind ik ooit nog een nieuwe vrouw, maar mijn eerste zit nu nog te veel in mijn hoofd.

Wat zouden jullie willen meegeven aan mensen die dit artikel lezen?

Mensen zijn altijd op zoek naar invulling van hun leven, maar je moet ook actie ondernemen als het niet goed gaat. Blijf proberen en het komt goed. Ik dacht dat dat er voor mij niet in zat, dat niemand mijn problemen zou begrijpen. Maar Work-Wise Direct deed dat wel. Zonder hen zou ik hier nu niet staan. Sommige dingen kun je niet alleen.

Ik wil meegeven niet te oordelen. Geef mensen ook een derde, vierde, of vijfde kans. Oké, bij kans zeven of acht kun je natuurlijk afscheid nemen, maar zie altijd potentieel in de ander en kijk in hoeverre je dit kunt helpen benutten. En tegen instanties zou ik willen zeggen: kijk ook naar de mensen achter het gedrag en rek soms de regeltjes een beetje op. Onze grootste uitdaging is instanties die zich verschuilen achter wet- en regelgeving en de boel tegenwerken. Daardoor kunnen sommigen geen plekje meer in de samenleving innemen. Dat is heel verdrietig.

Terwijl we het pand uit lopen komen we Andy tegen, de leidinggevende van Midea. We vragen hem hoe het bevalt om Midea in dienst te hebben.

Andy: We zijn heel tevreden met Midea. Hij is al wat ouder, maar hij is er altijd! En steeds weer met hetzelfde enthousiasme!

In 2016 is de Social Impact Bond Werk na detentie gelanceerd, waarmee het Work-Wise Direct-traject gefinancierd is. 120 ex-gedetineerden worden hiermee op weg geholpen naar een betaalde baan. Het initiatief biedt hen een langlopend traject van vijftien tot achttien maanden, intensieve begeleiding door een team van zorgprofessionals (bestaande uit een consortium van Stichting 180, Restart en Exodus) én een op maat gemaakt werk-/leerplan.

Door Sabine Oudt en Tiffany Boersma

Return to top of page