Door Sabine Oudt en Tiffany Boersma

Hongerig stappen we lunchroom De Surinaamse Keuken in de Haagse wijk Loosduinen binnen. Een lichte ruimte met zicht op een mooie grote keuken. Eigenaar Soeresh Baldew (30) ontvangt ons hartelijk. We spreken hem over de reis die hij heeft gemaakt om te komen waar hij nu staat: een jonge dertiger, met een mooie auto en een goedlopende eigen zaak in Den Haag.

Samen met zijn moeder en broertje verkoopt Soeresh Surinaamse gerechten die volgens familierecept zijn bereid. Vooral de roti met kipfilet en de broodjes kipkerrie zijn populair in de lunchroom, één straat verder van de plek waar hij opgroeide. Voor Soeresh is hiermee een jeugddroom uitgekomen. “Toen ik op de basisschool zat kwamen vriendjes uit allerlei verschillende culturen bij ons spelen. Dan aten ze met ons mee en namen de keer erop hun ouders mee. Iedereen vond het heerlijk! Er was een markt voor, dat zag ik.” Altijd heeft Soeresh dat in zijn achterhoofd gehouden, maar nooit gedacht dat hij die wens echt kon realiseren, want zijn moeder had een uitkering en hij kwam zelf ook in de bijstand terecht. “Ooit als ik de jackpot win… was eigenlijk mijn enige plan.”

Deprimerende werkplekken
Na het VMBO had Soeresh hier en daar een paar tijdelijke baantjes, maar werd steeds ontslagen en vroeg noodgedwongen een uitkering aan. Hij belandde in het traject “Leren en Doen” van de gemeente en kon na een half jaar een MBO-opleiding voor autoschadeherstel beginnen. Na twee jaar had hij een stage bij een Mercedes-dealer geregeld, maar na zijn afstuderen begon de crisis en konden ze hem geen contract aanbieden. De branche lag op z’n gat en Soeresh moest terug naar die uitkering. Vanwege een wetsverandering moest hij ditmaal een tegenprestatie leveren: in een kringloopwinkel werken, of straten schoonmaken.”Ik zag dit niet zitten. Ik had net mijn opleiding afgerond, dankzij de gemeente nog wel, en dan wilden zij mij straten laten vegen! Ik werd depressief van die werkplekken en ging de boel als een klein kind tegenwerken. Ik meldde me elke dag ziek.”

Buzinezzclub
Toen Soeresh een flyer van de Buzinezzclub zag hangen, werd hij enthousiast. “Het sprak me aan dat ze je bij jouw plan konden helpen. Ik was 25 jaar en dacht: “het is nu of nooit”. Maar van mijn consulent bij de gemeente moest ik eerst een tijd mijn best doen en netjes komen opdagen bij mijn werkplek. Ik vertelde haar van mijn plan en ze was meteen enthousiast. Na een week heeft ze me toch aangemeld! Ik was zo blij, nooit meer werk doen dat niet bij me past!” Bij de Buzinezzclub werkte Soeresh vier dagen per week aan zijn plan voor een Surinaamse lunchroom. “Ik kon alle vragen stellen en kon waardevolle workshops volgen. Zo heb ik dankzij een brandingworkshop mijn eigen logo kunnen ontwerpen!”

De Buzinezzclub heeft Soeresh klaargestoomd voor aanmelding bij Bureau Zelfstandigen. Daar lukte het hem om een kredietverlening te krijgen en kon hij zijn zaak opstarten. “Toen zijn we het pand gaan inrichten. Mijn moeder dacht eerst dat het allemaal een grapje was, tot ik in het pand stond te schilderen. Oke, dit gingen we dus echt doen.”

“Zelfstandigheid geeft echt een goed gevoel. In de bijstand zag ik de mensen met wie ik opgroeide een auto en een huis kopen. Ik kon niet eens een tramkaartje betalen. Nu is dat anders. Ik ben nog steeds dezelfde jongen, ik vind nog steeds dezelfde dingen belangrijk en ik houd nog steeds van hetzelfde eten. Maar als ik nu iets wil hebben of doen, kan dat.”

Zoek je passie
Het leukst aan zijn werk vindt Soeresh dat hij andere mensen blij kan maken met lekker eten. Ook zijn moeder vindt het geweldig dat haar kookkunsten zo worden gewaardeerd. “Veel vaste klanten komen speciaal voor haar terug. Ik kan ook goed koken, maar m’n moeder blijft toch de beste!”

Aan jongeren die nu in de bijstand zitten adviseert Soeresh: “Ga op zoek naar je passie. Geef niet op. Luister naar je hart. Maar ga er ook 100% voor. Niets komt uit de lucht vallen. De Buzinezzclub helpt je, maar uiteindelijk moet je het echt zelf doen”. Soeresh heeft gezien dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. “Soms is het pijnlijk om iemand nog steeds bij die tramhalte te zien staan waar jij nu voorbij rijdt. Het liefst zou ik ze allemaal meenemen, maar dat gaat niet.”

Probeer het zelf!
Iedereen moet vooral zelf een keer al het lekkers gaan proeven in De Surinaamse Keuken. Maar voor wie niet kan wachten deelt Soeresh zijn geheime recept voor Surinaamse nasi.

Ingrediënten
1 kg basmatirijst
1 paprika
100 gr mais
100 gr doperwten
1 ui
3 teentjes knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
2 takjes selderij
2 grote eetlepels sojasaus
nasikruiden (naar smaak)
olie om in te bakken

Recept
1. Kook de rijst en laat volledig afkoelen
2. Snijd de paprika in kleine blokjes en de ui en knoflook fijn. Hak de takjes selderij in kleine stukjes.
3. Bak de uitjes en knoflook lichtjes in olie
4. Voeg de maïs en doperwten toe en roer door. Daarna de paprikablokjes, tomatenpuree en nasikruiden en roer weer goed
5. Gooi de rijst in de pan. Verspreid de selderij en sojasaus erover
6. Roer alles goed door en laat de boel doorbakken.
7. Zet dan het vuur laag en laat de pan 15 minuten staan op een laag vuurtje

Buzinezzclub
De Buzinezzclub biedt een intensief begeleidingstraject voor jongeren in de bijstand naar een opleiding, werk of ondernemerschap. Hierbij staat de droom van de jongere centraal. De Buzinezzclub werkt op basis van pay for success en is in Rotterdam, Utrecht en Eindhoven middels een Social Impact Bond gefinancierd.