Vrij snel nadat hij bij ABN AMRO was begonnen stapte Ruben Koekoek over van de zakenbank naar de innovatie-afdeling. Een jaarlijks debat tussen bankiers en politici, een barbecue voor bankiers en schoonmakers en een accelerator voor sociaal ondernemers komen uit zijn koker. Maar het werd pas écht leuk toen hij samen met de gemeente Rotterdam de Social Impact Bond naar Nederland haalde. Inmiddels heeft Ruben dit model doorontwikkeld en in april 2018 deed hij de gouden kettingen van de bank af en richt hij met Social Finance NL zijn pijlen op effectieve samenwerkingsverbanden.

Veel Amerikanen besteden meer tijd aan het kijken van kookprogramma’s dan aan koken. Zelf behoor ik sinds kort ook tot die eerste categorie. Ik besteed weinig tijd in de keuken, maar ben sinds kort gefascineerd door het programma “Chef’s Table”. Hierin worden de beste chefkoks ter wereld gevolgd in hun restaurant. Mijn fascinatie heeft weinig te maken met de gerechten of het prachtig aangeklede restaurant, des te meer met de kok. Het programma volgt een vast stramien: een keukenprins ontdekt zijn passie, spendeert onder leiding van zijn leermeesters uren in de keuken, opent een eigen restaurant en eindigt als een van de beroemdste chefs ter wereld.

Neem Alain Passard. Ook hij volgde dit klassieke pad. Na decennia van hard werken, teleurstellingen en hoogtepunten opende Alain zijn eigen restaurant. Langzaam bouwde hij een reputatie op als chef van een driesterrenrestaurant. Hij bereikte alles waar hij ooit van droomde. En toch…

Van het voetstuk
Na een retraite kwam hij terug met een radicale gedachte. Hij stopte met de beroemde gerechten waar vis of vlees in zit en concentreerde zich volledig op groenten. In het land van de foie gras en de boeuf bourguignon werd geschokt gereageerd. Personeel begreep het niet. Vaste klanten meden het restaurant en recensenten waren genadeloos. Alain verloor zijn Michelinsterren. Wederom volgden jaren van bloed, zweet en tranen om op zijn imago op te poetsen. En het lukte. Alains restaurant l’Arpege kreeg weer drie Michelinsterren en plaveide de weg naar een geheel nieuwe foodtrend met groenten in de hoofdrol.

Groentemoment
Social Finance NL is natuurlijk geen restaurant, maar er zijn wel degelijk overeenkomsten. Ook wij hebben onze passie gevonden en werken vol toewijding aan onze gerechten. We hebben het geluk gehad onder weg leermeesters tegen te komen die ons de nodige vaardigheden en waarden hebben bijgebracht. En ja, ook wij hadden ons groentemoment. Ik had het ontzettend naar mijn zin bij ABN AMRO, maar had het gevoel dat een volgende stap nodig was om onze doelen te bereiken. Dat we op de lange termijn nog meer het verschil kunnen maken als we onze krachten bundelen en een social finance-ecosysteem in Nederland opbouwen.

Bezeten
Het leuke aan “Chef’s Table” is dat je een bezeten vakman of vakvrouw aan het werk ziet, maar het is nog veel leuker om met hen samen te werken. Zo selecteren we onze partners. Niet op functietitels, maar juist die ambtenaar, sociaal ondernemer of investeerder die bezeten is van zijn vak. En het is al helemaal een genot om elke ochtend je laptop open te klappen te midden van een team van slimme verschilmakers die allen hetzelfde doel hebben; resultaatgericht, datagedreven en in partnerships maatschappelijke vraagstukken oplossen.

We zijn open!
De komende jaren gaan we keihard aan de slag om van Social Finance NL hét driesterrenrestaurant van sociale innovatie en resultaatgericht financieren te maken. Mijn dank gaat uit naar allen die dit mogelijk hebben gemaakt en in het bijzonder naar twee recensenten die hun vertrouwen in de gerechten al uitspraken voordat het restaurant werd geopend: ABN AMRO en het Oranje Fonds.