Skip links

Björn Vennema wil nóg meer doen met creatieve sociale ondernemingen

Werken met impactinvestering, social impact bonds en sociale innovatie wakkerde bij mede-oprichter van Social Finance NL Bjӧrn Vennema de liefde voor het gedachtegoed aan. Samen met Ruben Koekoek was hij betrokken bij het opzetten van de eerste SIB in Nederland… en daar bleef het zeer zeker niet bij.

Hoe is Social Finance NL ontstaan?
Twee jaar geleden zeiden Ruben en ik tegen elkaar dat er in Nederland een partij als Social Finance UK moest komen. Ik heb daar zelf gewerkt en ontzettend veel geleerd, wat ik heb geprobeerd in te brengen bij Deloitte – het bedrijf waar ik daarna in dienst was. Daar werd ook al gewerkt met social impact bonds, alleen ben je vaak gebonden aan kaders van een grote organisatie. Je wilt eigenlijk verder kunnen kijken dan de social impact bond om echt effectiever maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Daarmee treed je vaak buiten de kaders van een traditionele for-profit organisatie.

Daarnaast merkten we dat de social impact bonds een doel op zich werden, dus we gingen op zoek naar verbreding: wanneer is het een geschikt instrument en zijn er andere vormen mogelijk om bepaalde vraagstukken op te lossen? Dat was het begin van Social Finance NL.

Wat is het mooiste aan je baan?
Dat je elke dag iets doet waarmee je het verschil kunt maken! Alles wat we doen is relevant. Het werk is afwisselend en je doet het met gelijkgestemden. Het ondernemerschap is voor mij nieuw, maar als klein bedrijf kunnen we snel keuzes maken. De kwesties waar wij ons mee bezighouden zijn heel ingewikkeld, het is altijd een puzzel om contact met stakeholders en het maatschappelijke aspect in balans te houden. Ik vind het leuk om problemen op te lossen en vind de thema’s jongeren en kans(on)gelijkheid het interessantst.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?
We zijn begonnen met twee hoofddoelstellingen: impact realiseren en het ecosysteem uitbreiden door kennis te delen en partijen mee te nemen in onze visie. Soms zijn die lastig te combineren: aan de ene kant wil je mensen enthousiasmeren om met de werkwijze aan de slag gaan, maar je moet ook energie steken in het binnenhalen van opdrachten om je onderneming draaiend te houden. Ook heb ik geleerd hoe belangrijk het is dat je met mensen werkt die ook passie hebben voor maatschappelijk bewuste keuzes.

Hoe is het om een team te leiden?
Ja, dat is nieuw voor mij, maar het gaat heel goed! We hebben de juiste mensen op de juiste plekken zitten. In zo’n kleine organisatie gaat alles eigenlijk in overleg. Het team houdt zichzelf gemotiveerd, want iedereen die is ingestapt heeft een bewuste keuze gemaakt. Maar we zorgen wel voor gezamenlijke activiteiten, zowel sociaal als inhoudelijk. Maandelijks ga ik met alle teamleden koffie drinken om te checken of alles goed gaat, maar het team hoeft te overdreven gemanaged te worden. Ook hebben we elke maandagochtend een stand-up meeting, zodat we van elkaar weten wat er speelt.

Wie is jouw grote voorbeeld?
Ik heb geen echte voorbeelden, maar kijk heel graag naar Antonio Miguel, oprichter van MAZE Impact een intermediair en pionier in Portugal en Daniel Miodovnik, die het datalab van Social Finance UK heeft opgezet. Zij hebben allebei op jonge leeftijd het verschil kunnen maken door echt iets nieuws te introduceren met hun organisatie en in het geval van Antonio zelfs in het land.

Wat wil je zelf nog leren?
Alles! Ik ben pas net begonnen en wil me op alle facetten verder ontwikkelen. Dat moet ook, want Social Finance NL is een kleine organisatie en er is nog weinig sprake van specialisatie. Concreet wil ik verder werken aan het uitbouwen van duurzame relaties, niet alleen focussen op losse projecten. Over drie jaar zijn we letterlijk en figuurlijk gegroeid als team en ontwikkelen we op grotere schaal projecten die landelijk en internationaal het verschil maken.

Met welke partij wil je graag nog samenwerken?
Sociale ondernemingen als Sheltersuit, dat winddichte jassen voor daklozen maakt, vind ik geweldig. Daar hebben we geen directe link mee, maar ik wil graag gaan kijken hoe we ons gedachtegoed daar kunnen inzetten. Ook zou ik het geweldig vinden om met ministeries – waarschijnlijk die van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Financiën – een groot resultatenfonds op te zetten. Ik heb nog zo enorm veel dromen!

Return to top of page